Kronik

Lolland-Falster har ikke brug for 115 kilometer ny, dyr gasledning, men for et bedre elnet

Regeringen vil bruge over en milliard kroner på en gasledning på Lolland-Falster for at sikre 350 arbejdspladser. Men Lolland-Falster mangler ikke arbejdspladser, faktisk snarere arbejdskraft – og så mangler der i dén grad en udbygning af elnettet, skriver folketingskandidat og forperson i Alternativet Lolland-Falster Ulla Munksgaard i denne kronik
Den energitunge sukkerproduktion kan sikres gennem elektrificering, som både er billigere end gasløsningen og klimamæssigt mere forsvarlig.

Den energitunge sukkerproduktion kan sikres gennem elektrificering, som både er billigere end gasløsningen og klimamæssigt mere forsvarlig.

Peter Hove Olesen

Debat
29. april 2022

Klimaminister Dan Jørgensen (S) kan ikke være dum, for han har klogt udtalt på klimatopmødet i 2021, at »videnskaben har gjort det klart, at olie og gas ikke har en plads i fremtidens grønne verden«. Han lytter altså til videnskaben, og man har også lige valgt ham som vært og leder af det forberedende ministermøde til COP27 i Egypten. Han og regeringen er desuden helt bevidste om, at krigen i Ukraine har gjort det endnu mere akut nødvendigt at gøre os uafhængige af russisk naturgas, hvilket ikke gør det optimalt at satse på gasforbrug i nye områder af Danmark.

Så hvorfor holder han så utrolig stædigt fast i beslutningen om en ny 115 kilometer lang gasledning til Lolland-Falster, som skal forsyne sukkerfabrikkerne med gas?

Eksperterne falder over hinanden med faglige og saglige argumenter for at droppe den gasledning. Det bliver skrevet og sagt adskillige gange i interview og tv-nyheder. Flere af fagbladet Ingeniørens ledere, EA Energianalyse og professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen har tydeligt markeret, at sort naturgas vil hæmme den grønne omstilling. FN’s klimapanel og regeringens klimaråd har gjort det klart, at vi skal stoppe med fossile brændstoffer. Ydermere har den seneste rapport fra FN’s klimapanel trykket på alarmklokken: Vi har tre år til at knække kurven over de globale udledninger fra traditionel afbrænding af fossile brændsler som kul, olie og gas.

Overvejende sort naturgas

Gasledningen til Lolland-Falsters sukkerfabrikker er en udløber af Baltic Pipe forbundet ved Everdrup i Sydsjælland og kommer til at strømme med overvejende sort naturgas frem til 2040, hvorefter der forventes primært at komme biogas i gasnettet. Planen er, at to store biogasanlæg på Lolland-Falster skal producere biogas som blandet med naturgas skal levere energi til sukkerfabrikkerne og bidrage til gasforsyningen i resten af Danmark – og sammen med et overskud fra Tyrafeltet og fra Norge sælge gas til Polen via Baltic Pipe. Biogas er i princippet CO₂-neutral og kaldes grøn gas, hvilket giver Energinet mulighed for at kalde gasledningen for et grønt projekt.

Formand for Biogas Danmark og forhenværende viceborgmester i Lolland kommune Henrik Høegh (V) har påstået, at vi i fremtiden kan producere dobbelt så meget biogas, som vi selv har brug for på Lolland. Denne lollandfalsterske produktion på cirka 100 millioner kubikmeter såkaldt grøn gas vil støvsuge Lolland-Falster for energiafgrøder, fordi energiindholdet i roetoppe ikke rækker til denne storproduktion, og den vil ydermere fastholde svinefabrikkernes afkast af gylle. Vi får bestemt ikke flere plantebaserede fødevarer og mindre animalsk produktion af det, og det bliver stadig nødvendigt at importere soja til dyrefoder, som regnskov har måttet lade livet i produktionen af.

Både Klimarådet og flere faglige eksperter har peget på, at de varmekrævende processer i sukkerproduktionen vil kunne håndteres gennem elektrificering, som både er klimamæssigt bedre og billigere end gasledningen. Og med energikrisen er der kommet endnu et argument for at droppe projektet, og i stedet satse på industrielle varmepumper.

En gåde, hvad argumentet for ledningen efterhånden er

Men elledningsnettet på Lolland-Falster er forældet og kræver betydelige investeringer for at kunne transportere de mængder strøm, der er brug for, ligesom produktionen af sol- og vindenergi skal øges betydeligt. Flere energiøer på havet og flere solceller på land er den ideelle løsning.

Det kræver flere penge. Ministeren orienterede den 8. april Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg om, at udgifter til gasledningen er steget, så anlægsprisen nu er over en milliard – helt præcist 1.016 millioner kroner. Gasledningen skal på længere sigt betales af gaskunderne, men lige nu flygter de fra den dyre gas til varmepumper og fjernvarme. Dertil kommer støtten til de to biogasanlægs produktion af den opgraderede biogas til gasledningen, som i februar 2020, hvor beslutningen blev truffet, beløb sig til 294 millioner kroner om året de næste 20 år.

Nu kommer så spørgsmålet: Hvorfor ikke bruge pengene på vedvarende energi og en udbygning af elnettet i stedet for 115 kilometer gasrør?

Hvad argumentet for gasledningen egentlig er, er efterhånden en gåde. Det hedder sig, at hvis sukkerfabrikkerne ikke får gas, så flytter de produktionen til Tyskland, og så mister Lolland-Falster 350 arbejdspladser. Som Dan Jørgensen understregede til Folketidende 8. april: »Hvis regeringen ikke traf beslutningen om at anlægge en gasledning, var der risiko for tabte arbejdspladser på Lolland-Falster.«

Men med udsigten til CO₂-afgifter, stigende gaspriser og stop for russisk gas ser virkeligheden væsentlig anderledes ud for sukkerfabrikkernes energibrug. P.t. er der på Lolland-Falster i den grad mangel på arbejdskraft, og den grønne omstilling vil skabe endnu flere arbejdspladser. Så selv hvis sukkerproducenterne faktisk lukkede deres fabrikker, ville det så være en katastrofe for Lolland-Falster?

Et bæredygtigt Lolland-Falster

Og nu kommer vi til det, der er værre: kammerateriet i Socialdemokratiet. Solidariteten med partifællerne overskygger al sund fornuft og har tendens til at vise sit grumme ansigt, når partiet har regeringsmagten. I Lolland og Guldborgsund sidder to socialdemokratiske borgmestre, der har solgt kommunerne til gasenergi – og regeringen i København bakker op, trods forsikringer om at ville frigøre sig fra russisk gas.

Gasledningen til Lolland-Falster, der med fossil gas skal redde sukkerfabrikkerne, er en dårlig løsning, som bør droppes. Vi i Alternativet peger på en elektrificering af sukkerfabrikkerne kombineret med eventuel nødvendig biogasenergi. Så kan vi bevare sukkerfabrikkerne og arbejdspladserne og samtidig opgradere elnettet og sætte gang i energiøernes vindmøller og flere solceller.

Vi vil bruge den lokalt fremstillede biogas til lokale fjernvarmeanlæg og Power-to-X-produktion af flydende e-brændstof til fly, skibe og tung lastbiltransport. De nye grønne teknologiske løsninger vil skabe arbejdspladser, og den væsentligt reducerede biogasproduktion vil kræve mindre biomasse og færre planteafgrøder og reducere behovet for gylle fra svinefabrikkerne. Klimaet forbedres ved at stoppe brugen af fossil gas, og omlægningen til vedvarende energi fra sol og vind vil være en brik i spillet om at stoppe den russiske gas.

Dette er Alternativets vision om et bæredygtigt Lolland-Falster. Gid det må påvirke Dan Jørgensen, så han bliver grøn og indser, at beslutningen om at anlægge en dyr gasledning til fossile brændsler skal ændres til en beslutning om at udbygge Sydhavsøernes elnet og bygge flere vindmøller og solceller.

Ulla Munksgaard er folketingskandidat og forperson i Alternativet Lolland-Falster

Information.dk/deltag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Dan er ikke dum.

Han er bare socialkammerat..

Alvin Jensen, Jorgen Nielsen, Inge Lehmann, Erik Karlsen, uffe hellum, Jens Larsen, jens christian jacobsen, Carsten Munk og erik pedersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

God kronik. Tak for den!

Alvin Jensen, Inge Lehmann, uffe hellum, Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@jens christian jacobsen 29. april, 2022 - 09:55

Om Ulla Munksgaards indlæg nu er en kronik eller ej -
så er den i hvert fald god.

Det er til at hulke over, at Dan Jørgensen og hans socialdemokratiske fæller
ikke kan indse stupiditeten i al nedlægge for kr. 1 mia eksta gasledning på dansk
territorium .... og så for at producere et produkt som sukker !!

Dan problemstilling tager Ulla Munksgaard ikke op i sit indlæg;
men det er da ikke ligegyldigt, hvilket produkt, som de
350 arbejdspladser fremstiller - og sukker benævnes i visse
fremstillinger som værende skadelig på niveau med tobak !!"

Alvin Jensen, Jorgen Nielsen, Elisabeth Christiani, Jette Steensen, John Damm Sørensen, Carsten Munk og Lillie Andersen anbefalede denne kommentar

energi gas sukker Lolland–Falster Aalborg cement – hvordan hænger det sammen ? udover enorme mængder CO2 vand transportsystemer – egentlig en outdated postkolonial kulturindustriel fælde – fanget som en abe med hånden i kokosnødden fordi den ikke kan få sig selv til at slippe riskornet – på samme måde hænger vi fast i en socialkammeratisk arbejderlomme i Aalborg og på Lolland–Falster – selvom der måske ikke mere findes rigtige rødearbejdere og hverken sukker eller cement – og for den sags skyld svineri– og kødindustri har bæredygtig fremtid i DK
På bøhlandet kan man være lige så pissetræt det skal være af enorme industrilandbrugsmaskiner jordsmat på landeveje gyllestank og roebjerge som skyline uden at det gør noget – men det er klart at det bare er forbandet business at koste 2.857.142 pr. arbejdsplads for sukkeret – og i fase 2 forlænge røret under Femern og hokuspokus en Dan Pipe til Europa – og hva’ så så vil nogen sikkert sige – det ikke det samme med arvesølvet cementen i Aalborg bare omvendt – luk lortet !

John Damm Sørensen

Elnettet på Lolland er forældet.

Gid det forholdt sig således, at det er det eneste i Danmark. elnettet er forældet.

Kim Haagensen

Ulla Munksgaard og andre bør overveje, hvordan man vil levere den nødvendige energimængde indenfor de 3-4 måneder, fabrikkerne kører på fuld power, og resten af året stort set er et nul-forbrug. Man afskærer derved totalt biogas på Lolland ved fravær af en gasledning til skade for klima og dansk energiforsyning.

"Biogas er i princippet CO₂-neutral"

Ja, hvis man fraregner de 40 procent af den producerede biogas, der består af CO₂, skal det nok passe.....

Med de udgifter pr arbejdsplads, ville det være billigere bare at give hver af de 350 arbejdere 200.000 kr frit udbetalt til deres pension.

Eller med de penge kan man uden at kny ligeså vel opgradere elnettet og ve, men så skal Zucker Nord selv betale for omstilling fra fossil til el og ikke de danske gasbrugere samt skatteydere.

Elnettet bruges også af andre og skal alligevel opgraderes til det ikkefossile samfund. Det bruges ikke kun 3 til 4 måneder om året. Sikke spild af gasledning de sidste 8 til 9 måneder af året det ville være.

Og for at føje spot til skade, som der nævnes i kronikken, bliver der endda færre gasbrugere om regningen.

Vi skal akut væk fra fossil afbrænding, så der er ikke plads til at forlænge fabrikkens CO2 udledning indtil man engang får nok biogas langt ude i fremtiden.

Biogas kan også sammen med de solparker på Lolland, der ikke kan tilsluttes endnu, og anden ve producere el.

Det er rigtig mange penge vi taler om. De kan som nævnt bruges til omstilling til fremtiden med dertil knyttede arbejdspladser.

Så kort og godt handler det om skjult statsstøtte til sukkerfabriken, ikke andet.

Historien er fuldt af illoyale virksomheder, hvor samfundsstøtten er spildt og har skævvredet løsninger undervejs, fordi virksomheden har blikket stift rettet på fortjenesten og flytter til de næste, der tilbyder endnu større støtte.

Socialkammerater er bonkammerater med de formuende nu til dags og kæmper sammen med de blå om vennetjenester.

Gasledningen svarer som at tisse i bukserne for at holde på varmen for fremtidens Danmark. For politikkerne, viser de, at de er til at stole på og som Bjarne Corydon fortjener belønningen bagefter.

Ps hvis Zucker Nord vil flytte. Render de ind i de samme problemer som i Danmark for tiden.
Jeg tror ikke, de finder andre velvillige lande, der vil bruge store mængder fossil gas alene på dem.

Og uden for EU bliver de ramt af told.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@PETER HOVE OLESEN

Du illustrerer artiklen med billedet af en sukker-koger, som vel er opstillet på Nordzuckers fabrik i Nakskov eller Nykøbing Falster.

Jeg synes det er en dødssyg illustration - men hva' ved jeg.

Under alle omstændigheder savner jeg et billede af artiklens forfatter.

Jeg har selvfølgelig googlet Ulla Munksgaard og fundet frem til et billede;
men jeg havde gerne set artiklen vedhæftet et billede af forfatteren.