Læserbrev

Vi mangler stadig arbejdskraft. Problemet er ikke forsvundet trods politisk hårdknude

Løsningen på manglen på arbejdskraft er ikke at blive ved med at fortie problemet. Regeringen bør lave en plan for, hvilke stillinger de ukrainske flygtninge forventes at kunne udfylde, skriver fuldmægtig Nikolaj Gam-Pedersen og afdelingsleder Mohammad Rona i dette debatindlæg
Debat
20. april 2022

Har vi helt glemt, at vi stadig mangler arbejdskraft? Alle talte om det inden krigen i Ukraine, men man løste ikke problemet.

Et af vinterens helt store emner var Danmarks akutte behov for at få tilført ekstra arbejdskraft. Alene på tre måneder i efteråret gik de danske virksomheder glip af 35 milliarder kroner grundet manglen på kvalificeret arbejdskraft. 35 milliarder kroner, som kunne have skabt vækst i Danmark og bidraget til den danske statskasse. Vores virksomheder og velfærdssamfund går stadigvæk glip af vigtige ressourcer hver eneste dag, fordi Christiansborg er gået i hårdknude og tilsyneladende har givet op på at løse problemet. Det kan vi ikke se os tilfredse med.

Udenlandsk arbejdskraft løftede i 2020 Danmarks bruttonationalprodukt med omtrent 200 milliarder. Det er derfor oplagt at spørge sig selv, hvorfor regeringen har valgt at se sig tilfredse med en aftale, som ikke kan vedtages i Folketinget. For os er det tydeligt, at det skyldes, at der er gået klassisk blokpolitik i forhandlingerne. Begge sider har tegnet sig op i et hjørne og risikerer at tabe ansigt ved at indgå et kompromis, og derfor ønsker ingen at tale om problemet. Men et problem går ikke væk, bare fordi vi ikke taler om det.

Vi erkender, at den tragiske krig i Ukraine har ændret meget, herunder situationen på det danske arbejdsmarked. Danmark står til at modtage mange tusinde flygtninge fra Ukraine, der har behov for at komme ind på det danske arbejdsmarked.

Vi opfordrer derfor regeringen til at lave en plan for, hvilke stillinger de ukrainske flygtninge forventes at have kompetencer til at kunne udfylde. På den måde får vi et frisk overblik over, om der stadig er akut behov for kvalificeret arbejdskraft, eller om vi har de rette ressourcer, men blot mangler at få dem sat i spil. En sådan aktiv stillingtagen til problemet med manglende arbejdskraft står i skærende kontrast til den nuværende stilhed fra regeringen.

Løsningen er ikke at blive ved med at fortie problemet. Løsningen er, at regeringen dropper det politiske spil, trækker i arbejdstøjet og sørger for, at de danske virksomheder får den arbejdskraft, de har brug for.

Nikolaj Gam-Pedersen er fuldmægtig i Erhvervsstyrelsen, Mohammad Rona er afdelingsleder i OnlinePOS

information.dk/deltag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Jeg bliver lidt i tvivl igen her: Er politikerne valgt ind for at varetage borgernes og samfundets interesser til bedst mulige livudfoldelse for alle,
eller er politikerne ansat til at varetage erhvervslivets hang til vækst og nem, billig arbejdskraft for at fylde deres lommer
(som vel at mærke er årsagen til,
at vi HAR biodiversitets-, drivhusgas,- og klimakriser) ?

Min tvivl er ikke kun foranlediget af ovenstående oplæg men også af mere generel karakter.

Rasmus Kristiansen, Hannibal Knudsen, David Adam, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Pedersen, Inger Pedersen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

Lise Lotte Rahbek 8.19:
I tillæg: det er lidt af et paradoks, at der stadig er grupper i det danske samfund der har ret svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Ved læsning af Information over længere tid, er det ikke undgået min opmærksomhed at der findes en gruppe af unge der hverken har fået en kompetencegivende uddannelse eller er i beskæftigelse. Her er det da relevant at spørge, om forfatterne af dagens indlæg har overvejet hvad der kan gøres for denne gruppe.
Endvidere en anden gammel traver: fleksjob kan være ganske svære at få etableret, så også her er der en gruppe som gerne vil og kan bidrage - men ikke rigtigt har arbejdsgivernes opmærksomhed.
Som det sidste: hvor mange seniorer over 60 kan mon finde ny beskæftigelse, hvis de af den ene eller anden grund ikke i øjeblikket er i job?

Når det er sagt: en ansvarlig erhvervspolitik må i dag skulle måles på flere parametre, end blot at fremskaffe den helt rigtige arbejdskraft til et, må man forstå, umætteligt erhvervsliv. Du påpeger selv biodiversitet, drivhusgas og klimakrise som centrale parametre. Her kan vi også, i den helt aktuelle situation, pege på yderligere et: vil den ønskede erhvervsaktivitet bidrage til en yderligere afhængighed af importeret fossil energi, med general Putin som leverandør, eller vil nævnte aktivitet være med til at frigøre os af denne afhængighed. Dette forhold bør ansvarlige erhvervsorganisationer også kunne adressere, hvis de skal være troværdige partnere i samfundsudviklingen. Det bliver ikke nemt, men det ville være oplysende hvis vi fik nogle gennemtænkte løsninger fra organisationerne - for deres medlemmer er selv en del af energiforbruget og dermed også en del af problemet.

mvh. poul.

Rasmus Kristiansen, Hannibal Knudsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar