Læserbrev

Nej, Henrik Gade, vi vil ikke kontrollere naturen. Vi vil forhindre, at mennesket ødelægger den

Grøn omstilling handler ikke om at forsøge at ’skabe’ natur. Det handler om at give naturen plads; at give evolutionen plads. Og det gør man ikke, når man fælder regnskov, forgifter marker eller brænder fossile brændstoffer af, skriver teolog Gaute Grimeland
Debat
13. april 2022

Den 8. april gav Information spalteplads til teologisk begrundet klimafornægtelse. Sognepræst Henrik Gade mener, at mennesket er alt for lille og magtesløst til at kunne påvirke naturen i nævneværdig grad, og at det er æstetisk fifleri og hybris, når mennesket alligevel forsøger.

Det synspunkt forudsætter, at man lukker øjne og ører for aktuelle videnskabelige erkendelser. Det er derfor komisk, at Henrik Gade bruger Darwins evolutionslære til støtte for sit syn. Folk, der arbejder for den grønne omstilling, kalder han vor tids kreationister og evolutionsbenægtere. Sjældent er tingene i den grad blevet vendt på hovedet.

Henrik Gade mener, at vi mennesker begår hybris, når vi tror, at vi kan kontrollere og gøre en forskel for den storslåede og nådesløse natur. Men hvem er det, der forsøger at fifle med og kontrollere naturen? Dem, der i et rasende tempo fælder regnskoven i Amazonas, eller dem, der forsøger at standse ødelæggelsen? Dem, der sprøjter gift ud over markerne for at sikre et større udbytte, eller dem, der arbejder for et landbrug uden giftstoffer?

Ord som klima, miljø og bæredygtighed bruger Henrik Gade ikke i sin klumme. Det er klart, for hans synspunkt tåler ikke at blive forstyrret af det faktum, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Ligesom kreationisterne har det med evolutionen. Men drivhuseffekten er en kendsgerning, og det samme er biodiversitetskrisen.

Ja, arter er altid uddøet og andre er kommet til – det er en del af evolutionen. Men i dag sker det i et tempo, som ikke tillader økosystemerne at bevare deres balance. Det skyldes menneskelig aktivitet – fifleri, om man vil. Og det forveksler Henrik Gade med evolutionens naturlige udvikling.

Regnskoven fælder ikke sig selv, markerne forgifter ikke sig selv, de fossile brændstoffer brænder ikke sig selv af – det gør mennesket. En ægte ydmyg holdning til naturen ville være at erkende, at der er sat grænser for mennesket.

At begrænse ødelæggelsen har intet at gøre med at ville stoppe evolutionen. Grøn omstilling handler ikke om at forsøge at ’skabe’ natur. Det handler om at give naturen plads: at give evolutionen plads. Henrik Gades fingerede ærefrygt for naturen resulterer i det modsatte: ligegyldighed og fatalisme.

Jeg vil hævde, at når vi giver naturen plads, vil det i tilgift give mennesket et sundere selvbillede: Vi indgår i en sammenhæng. Vi bør udvise respekt og ydmyghed i forhold til skaberværket. Så ja, Henrik Gade: Lad os stoppe fifleriet med naturen

Gaute Grimeland er teolog

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

erik pedersen

Tak

Mvh Hanne Pedersen

Bjørn Olsen, Torben Wandall, K M og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

At teologer er evolutionsbenægtere ligger så indgroet i troen på de "højere magter" - at Gud bestemmer alt, og at vi mennesker må affinde os med de uretfærdigheder og ødelæggende kræfter, som bliver udført af menneskene - men som Gud har bestemt.
- at vi " bør udvise respekt og ydmyghed i forhold til skaberværket " - har i den vestlige verden vist at protester og krav til de skade-udøvende ikke vedkommer os - Gud er den dømmende kraft.
Ligegyldighed har stor betydning for den katastrofale udvikling på natur og miljø, fordi den "gode kristne" har fulgt sine tilbøjeligheder - "den lavste fællesnævner" - vist af Gud.
Fordi Gud er dommeren, over alle handlinger, har den kollektive bevidsthed i de Kristne rækker givet "Guds grønne lys" for alverdens ødelæggelser og forstyrrelser uden ansvarlighed - de ret-troende skal ikke at dømme, og mener derfor heller ikke at de har skyld eller indflydelse i "det hærværk " som bliver udført mod denne verden - således : Guds vilje !!!!

Er den kristne tro med-ansvarlig i de uhyrligheder som menneskene udviser ?

......... er den kristne tro med-ansvarlig i de uhyrligheder som menneskene udviser ?

har NOGLE kristne missionærer valgt at fralægge sig skyld ? for udviklingen af de menneskeskabte klima-ændringer ? når de forsvarede deres ligegyldighed - at ansvaret ligger hos Gud.

Farisæerne findes i al-verdens religioner.

"Jesus diskuterede ofte loven med farisæerne og kaldte dem ”hyklere”, fordi deres lovoverholdelse ofte overskyggede næstekærligheden. Blev på Jesus' tid betragtet som synder og landsforræder,"