Kommentar

Pelle Dragsted: Når vi skal løse energikrisen, kan private spekulanter ikke lægge beslag på arbejdskraften

På grund af mangel på arbejdskraft i byggeriet skal kommunerne til at prioritere mellem udbygning af fjernvarme, vedvarende energi og nye skoler og børnehaver. Men hvorfor er det kun de fælles offentlige investeringer, der står for skud og ikke de private spekulanters byggerier? Sådan skriver Enhedslistens Pelle Dragsted i denne kommentar
Tirsdag præsenterede regeringen reformudspillet ’Danmark kan mere II’’, og finansminister Nicolaj Wammen gjorde det klart, at der nu skal prioriteres benhårdt i forhold til offentlige anlægsopgaver. Men, hvorfor er det alene inden for de offentlige anlægsopgaver, der må prioriteres?

Tirsdag præsenterede regeringen reformudspillet ’Danmark kan mere II’’, og finansminister Nicolaj Wammen gjorde det klart, at der nu skal prioriteres benhårdt i forhold til offentlige anlægsopgaver. Men, hvorfor er det alene inden for de offentlige anlægsopgaver, der må prioriteres?

MADS CLAUS RASMUSSEN

Debat
21. april 2022

Inden 2028 skal fjernvarmen være fuldt udbygget, og op mod 200.000 nye danske husstande skal tilsluttes nettet. Samtidig skal der bygges fire gange mere landvind og solenergi, end vi har i dag – og så skal der toppes med endnu en ekstra havvindmøllepark. Det var beskeden fra regeringen, da den i denne uge præsenterede sit grønne reformudspil.

Udspillet er i høj grad en reaktion på krigen i Ukraine og skal bidrage til at gøre Danmark og Europa uafhængig af russisk gas så hurtigt som overhovedet muligt, men den vil selvsagt også bidrage til at nå de danske klimamål. Det er et ambitiøst udspil, som vil kræve enorme mængder af ressourcer og ikke mindst arbejdskraft.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Hmmm.. kan politikerne ikke bare anmode erhvervslivet om holde igen?
Gerne offentligt og på pressemøder, i medierne og på de møder erhvervslivet kan betale sig til at deltage i sammen med en minister?
Mange af dem omgås vel også privat, da de befinder sig i samme socialklasse.
Det må være den gentjeneste erhvervslivet lægger for at få tilført billig udenlandsk arbejdskraft eller afbetaling for topskattelettelser og hvad de nu ellers måtte have fået af politikerne.

Jaja, det er min spøg.

Rasmus Kristiansen, Freddie Vindberg, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Jens Thaarup Nyberg, jens christian jacobsen, Ole Olesen og Jens Voldby Crumlin anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Hvor spøgefuldt det er understreges af det faktum, at den udjævning af de vestlige oligarkers enorme formueophobninger, der fandt sted i sidste århundrede (1920-1980 ´erne) i de seneste år er vendt på hovedet. De 10 % mest formuende har eksproprieret fra de fattigste en stigende del af samfundets værditilvækst så vi er ved at være tilbage til uligheds forholdet omkring 1900. Det er min opfattelse, at de ulykkelige krige og de kolossale ødelæggelser fra 1914 til 1945 samt i de efterfølgende krige udenfor Europa skyldes polariseringen mellem de mest magtfulde og besiddende og de jævne . Den polarisering er vi ved at skabe igen. Det er skræmmende så lidt indsigt og vilje der vises til at dæmme op for de mest besiddendes klassers tyveri fra det almene samfund. Vi har tidligere haft konfiskationer af de største formuer og en progressiv beskatning af arv, formue og indkomst. Op til 90% af de bedst stillede. Disse accepterede det, da de indså at det var den bedste måde at sikre sig selv. Når især de fattigste får mere blive alle mere tilfredse. Hvornår mon grådighed, mental dumhed, arrogance deeskalerer? Hvornår mon de der har magten faktisk tager ansvar til andet end bare at mele deres egen kage? Forhåbentlig før de tvinges - for det bliver helt sikkert ikke kønt selvom måden det sker på er helt uforudsigelig. Klima ødelæggelser? Masseemigration? Krig? Nå måske er det godt nok med 3 mia. beboere på kloden i stedet for 14 mia. Børn, børnebørn, oldebørn??? Og mon ikke det er de fattigste i det sydligste der må holde mest for!!?? Hvorfor tog covid ikke bare lidt flere?? Og så Ukraine: Det går den rigtige vej: Før 24. februar 40 mio. ngl. velanbragte og fungerende samfundsborgere i Ukraine; Nu vel max. 30 mio. i rædsel og 10 mio. på flugt På een måned. Ih hvor vi kan!! Og så endda tilskud af arbejdssøgende hos os selv så omfordelingen fra fattig til rig kan eskalere. Hurra! Og hurrah hurra vi får solgt masser af våben!!

Rasmus Kristiansen, Jens Hovmand, Jens Ole Mortensen, Jens Thaarup Nyberg og Jens Voldby Crumlin anbefalede denne kommentar

Det er lige så oplagt klart, som det er skrevet. Tak til Pelle Dragsted. Jeg håber at regeringen også kan indse, at han har ret. Men hvem skal bringe et flertal igennem. Radikale Venstre er jo stadig delvist druknede i den nyliberalistiske suppe.

jens christian jacobsen

Måske et par tips fra UK kan inspirere kommuner og stat til at skaffe sig arbejdskraft.
Det berømte hovedkvarter i London,, New Scotland Yard er sidste år solgt til en investeringsfond i Abu Dhabi der planlægger at ombygge politi-hovedkvarteret til luksuslejligheder. En del af betalingen bruges til at aflønne offentlig ansatte i Lodon. Samtidig kan forstæder til London købe tjenester hos politiet, hvor de betaler lønnen, og som bonus får de en gratis politimand hver gang de betaler for en.
Overført til danske grønne investeringer kunne man forestille sig en omvendt Scotland Yard: kommuner og stat lejer folk ansat i de private erhverv til de grønne investeringers anlægsarbejder. Det kunne blive en del af de privates nye varesortiment: salg og leje af arbejdskraft.
Staten kan selvfølgelig også konkurrere med de private og betale hvad arejdskraften koster. De kan låne pengene. Inflationen gør det rigtig billigt lige nu.

Freddie Vindberg

Danmark bliver styret af Mette Frederiksen...

kopier af Mette står klar i kulissen...

de hedder, Jakob og Søren, og de er endnu mere ulidelige.

Freddie Mai Vindberg

Krister Meyersahm

Effektivt er det, at sætte nybyggeri af infrastruktur på pause i fem år. Så får vi tid til at reflektere over, om vi nødvendigvis skal have alle ønsker opfyldt. Kan vi ikke klare os uden nye tunneller, broer, kunstige øer, motorveje m.m.? Lad os spare på cement og diesel.