Kommentar

De Radikale og Frie Grønne: Lad os få et stærkt borgerting i Danmark

Oven på 20 års blokpolitik har det danske demokrati brug for ny ilt. Vi vil oprette et borgerting med reel indflydelse og et udviklingscenter i Folketinget, som skal hjælpe os politikere til at tage de bedste borgerinddragelsesløsninger med hjem fra udlandet, skriver De Radikales leder Sofie Carsten Nielsen og Uffe Elbæk fra Frie Grønne i dette debatindlæg
Vi tror på, at politik i langt højere grad skal bedrives sammen med dem, det handler om: borgerne, skriver Sofie Carsen Nielsen og Uffe Elbæk i denne kommentar.

Vi tror på, at politik i langt højere grad skal bedrives sammen med dem, det handler om: borgerne, skriver Sofie Carsen Nielsen og Uffe Elbæk i denne kommentar.

Tor Birk Trads

Debat
2. april 2022

»Demokratiet er jo en ganske fin institution, når dem, man selv holder med, vinder.«

Sådan skrev Børsens livsstilsredaktør for nylig. Oven på 20 års blokpolitik, 20 års uafbrudt kamp mellem rød og blå, oven på regeringens minksag, Støjbergs dom i rigsretten og en coronakrise, som har gjort skellene i vores sam­fund tydeligere, så er vi helt med på, at det er sådan, politik opleves af langt de fleste.

Men er det sådan, vores demokrati bør være? Er det sådan, politik skal fungere?

Ikke hvis det står til os. For vi står over for nogle meget store kriser som land. Den væsentligste er selv­føl­gelig klimakrisen. Polerne smelter. Naturen dør. Vejret går amok. Og vi har meget kort tid til at handle, hvis vi vil efterlade en klode til vores børn, som de kan leve liv, der giver mening, på.

Men det er langtfra den eneste krise, vi må overkomme. Putins krig i Ukraine fylder lige nu – og med god grund – det hele. For første gang i årtier har vi krig i Europa. Men også herhjemme er der rigeligt med kriser at se til. Den dårlige trivsel blandt vores unge. Den grimme racisme, som alt for ofte viser sig i vores samfund. Den udbredte mangel på medarbejdere til både virk­som­he­der og velfærdsinstitutioner. Og den fortsatte mangel på lige­stil­ling mellem kvinder og mænd. De er også kriser, som kræver handling.

Men kan vi løse dem, hvis politik bliver et spil, der alene handler om, hvorvidt rødt eller blåt hold vinder?

Det tror vi ikke på. Vi drømmer om politik, der løser problemer. Sætter mennesker fri. Et demokrati, hvor vi mødes med forskellige interesser, men skilles med fælles kompromiser, der bevæger Danmark fremad. Et samfund, hvor vi kort sagt skaber fremtiden sammen.

Danmark er det dårligste demokrati i Norden

Men også her er vi udfordrede. Blokpolitikken har siden 2001 gjort sit, men der er også andet på spil: de senere års étpartiregeringer. En eklatant mangel på åbenhed i måden, politik bliver til og bedrives på. Et behov for at skære politikken til, så det kan sælges i et mediedemokrati, som ruller hurtigere og hurtigere. Det medvirker alt sammen til, at løsningerne laves i mindre og mindre rum. Nuancerne forsvinder. Det brede ejerskab visner. Christiansborgs partier tilfredsstiller hver deres niche.

Vores demokrati er på mange måder godt. Men langtfra perfekt. Det fik vi senest bevis for, da den britiske tænketank Economist Intelligence Unit offentliggjorde sin årlige temperaturmåling på verdens demokratier. I deres demokratiindeks ligger det danske demokrati i top-10 – men er dårligst af de nordiske lande. Danmark sco­rer lavere end de andre nordiske lande på borgerrettigheder, politisk kultur, samt hvor åbent og trans­pa­rent, regeringen bedriver sit virke.

Vi har altså stadig meget at forbedre i vores demokrati og i måden, vi bedriver politik på. Særligt hvis vi vil løse de store kriser, vi står over for som land, og som bliver afgørende for, hvor godt et samfund vi giver videre til kommende generationer.

Vi tror på, at politik i langt højere grad skal bedrives sammen med dem, det handler om: borgerne. Derfor har vi besluttet os for at prøve på at skabe noget demokratisk nytænkning. Vi kommer ikke til at revolutionere det danske demokrati. Men vi tror på, at vi kan være med til at tilføre det ny, tiltrængt ilt.

Borgerting og center for demokratiudvikling i Folketinget

For det første vil vi oprette et borgerting i Danmark. Vi vil samle 100 tilfældigt udvalgte borgere og give dem mulighed for at diskutere emner, nedsætte borgersamlinger om aktuelle spørgsmål, de finder interessante, og forpligte Folketinget på at drøfte de anbefalinger, som borgersamlinger og borgerting på den baggrund kommer frem til.

Andre lande har haft stor succes med at involvere borgerne mere i den politiske proces. Det tror vi også, at Danmark kan have gavn af. Så lad os prøve det af og bede eksperter og borgere, som allerede har prøvet at være med i den slags arbejde om at hjælpe os politikere med at udforme borgertinget.

Vi har allerede haft et klimaborgerting herhjemme, nedsat af den nuværende regering. Men fagfolk kritiserede det, helt berettiget, for ikke at leve op til de internationale standarder for reel borgerinddragelse. Den fejl må vi ikke begå igen. Hvis borgertinget bliver en pseudoproces, vokser mistilliden, og kløften mellem borgere og politikere bliver kun større. Et nyt borgerting skal følge gældende internationale standarder.

For det andet vil vi oprette et center for demokratiudvikling og borgerinddragelse. Vi vil kort sagt lave et udviklingskontor i Folketinget, som skal hjælpe os politikere med at kigge ud i verden og finde de steder, hvor man bedriver demokrati og borgerinddragelse bedre, end vi gør herhjemme. Så vi kan lære. Og gøre de bedste ting, vi finder ude, til en del af vores eget demokrati herhjemme.

Demokrati er bøvlet, forvirrende og til tider langsommeligt. Men det er den bedste måde at løse de store problemer, vi har på. Derfor skal vi ikke bare passe på vores demokrati – vi har en pligt til at udvikle det.

Sofie Carsten Nielsen er politisk leder af De Radikale

Uffe Elbæk er medlem af Folketinget for Frie Grønne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Måske man skulle oprette borgerting og center for demokratiudvikling og borgerinddaraglse udenfor københavnerboblen. Det er københavnerboblen der har styret styret tingene hidtil.