Læserbrev

Regeringens forslag om en CO₂-afgift er baseret på ekspertviden – ikke hensyn til valgkredse

Det er plat at sige, at rabatten til Aalborg Portland har noget med statsministerens valgkreds at gøre. Vi ønsker en reel omstilling og går endda længere end eksperternes anbefalinger i vores forslag om en CO₂-afgift, skriver Socialdemokratiets klimaordfører Anne Paulin i dette debatindlæg
Debat
27. april 2022

Regeringen har præsenteret en ambitiøs grøn skattereform, men desværre har den offentlige debat primært haft fokus på cementfabrikken Aalborg Portland. Det sker blandt andet med platte forsøg på at skabe forbindelse mellem den lavere CO₂-skat for mineralogiske processer, og at statsministerens valgkreds er i netop Aalborg.

Det er selvfølgelig også lettere end at forholde sig til de mere faktuelle bevæggrunde. Helt konkret bygger regeringens forslag til en CO₂-afgift videre på det arbejde som en ekspertgruppe med professor i nationaløkonomi Michael Svarer i front fremlagde tidligere i år. Ekspertgruppen er sammensat på baggrund af kendskab til økonomi, skat og energi, men mig bekendt ikke med klausuler om at skulle være hverken socialdemokrater eller aalborgensere.

To ud af ekspertgruppens tre modeller indeholdt en sats for mineralogiske processer på 100 kroner oven i kvoteprisen, der forventes at være 750 kroner i 2030. Den sidste model indeholdt ingen særlig sats for mineralogi, hvilket ville medføre store reduktioner fra cementindustrien, men hvor næsten samtlige reduktioner ville være strukturelle, altså som følge af produktionsnedgang i stedet for reel omstilling.

Med vores forslag bliver Aalborg Portland den virksomhed i Danmark, som kommer til at betale mest CO₂-skat til staten. Samtidig bliver afgiftsniveauet højere end for cementfabrikkens konkurrenter i Tyskland, Sverige og Holland.

Desuden går regeringen længere end ekspertgruppen. Vi foreslår en bundpris på CO₂, så det frem mod 2030 kun kan blive dyrere at udlede CO₂ uafhængigt af EU’s kvotepriser. Derudover kræver vi, at de virksomheder, som får en lavere CO₂-afgift for mineralogiske processer, skal omstille sig. Hvis det ikke sker, så sættes afgiften op.

I fremtiden har vi også brug for cement i Danmark til for eksempel at bygge boliger og støbe fundamenter til vindmøller. Men hvis der skal være cementproduktion i Danmark i 2030, så skal den være langt grønnere. Det er legitimt at være imod en lavere CO₂-afgift for mineralogiske processer, men hvis det er det, man mener, så skal man sige det. I sidste ende er det et spørgsmål om politik og ikke polemik. Vi ønsker en reel omstilling – også af de sektorer, der i dag er store udledere.

Anne Paulin er klimaordfører (S) 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her