Folk

Russisk kunstner sigtet for at håne sovjetisk sejrsmonument med grotesk skulptur

Velkommen til FOLK, Informations daglige sladderspalte, hvor ingen er for høj, og ingen er lav nok til at flyve under radaren
Russiske myndigheder mener, at Oleg Kuliks værk ’Store mor’ er en parodi på monumentet ’Moderlandet kalder’ fra 1967, som ses her.

Russiske myndigheder mener, at Oleg Kuliks værk ’Store mor’ er en parodi på monumentet ’Moderlandet kalder’ fra 1967, som ses her.

Mark Ralston

Debat
25. april 2022

Da den russiske kunstner Oleg Kulik i marts udstillede sin skulptur ’Store mor’ på Moskvas kunstmesse, provokerede den både kunstkritikere og politikere, der synes, den minder mistænkeligt meget om et vigtigt sovjetmonument. Kuliks kunstmægler beroliger med, at skulpturen i virkeligheden handler om det drama, moderne kvinders ønske om lighed afføder.

Oleg Kulik I: Op til tre års fængsel eller tvangsarbejde eller en bøde på op til 3 millioner rubler (cirka 270.000 kroner) er, hvad den russiske kunstner Oleg Kulik risikerer efter at have udstillet en efter myndighedernes mening upatriotisk skulptur ved navn Store mor på Moskvas kunstmesse i marts.

Oleg Kulik II: Skulpturen er fra 2018 og forestiller en grotesk version af en tyk kvinde, der rækker tunge og hæver et sværd over sit hoved, mens små mænd omkring hende hiver i reb bundet om hendes krop. Russiske myndigheder mener, den er en parodi på monumentet Moderlandet kalder fra 1967.

Oleg Kulik III: Moderlandet kalder forestiller også en kvinde med hævet sværd og er rejst til ære for de faldne i slaget om Stalingrad. Med sine 85 meter er det den højeste statue i Europa. Russiske myndigheder undersøger nu, om Kulik med Store mor gør sig skyldig i »rehabilitering af nazisme«.

Oleg Kulik IV: Ifølge Kuliks kunstmægler Vladimir Frolov handler værket ikke om politik, men om kønsroller. »Moderne kvinder vil ikke udleve den traditionelle livsstil, men vil have lighed med mænd, hvorfor der er sådan en dramatisk kamp mellem dem,« udtaler han til det russiske nyhedsmedie Izvestia.

Serie

FOLK

Informations egen sladderspalte, hvor ingen er for høj eller lav nok til at flyve under radaren. Et uundværligt og personorienteret nyhedsoverblik.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

"Rehabilitering af nazisme". Jeg har efterhånden fået læst en del om den særlige russiske (sovjetisk og derefter) definition på "nazisme". Det kunne være godt at både danske og generelt vestlige medier forstod at "nazist" for den russiske statsmagt blot betyder "person(er) der modsætter sig den russiske statsmagts interesser". Især for at russere som almindelige borgere selv lærer at deres tåbelige "nazist/fascist" definition stinker og bør erstattes til hvad det betyder i resten af verden.