Klumme

Skuespilleren Zelenskyj har erobret og forvandlet Vesten med sit mesterværk – og krigspropaganda

Skuespilleren Volodymyr Zelenskyj har med sin globale taleturné skabt en formidabel teaterforestilling, som har vundet vores hjerter, inspireret os til handling og genopdaget Vestens kamp for det, vi tror på. Det er et mesterværk – men det er også krigspropaganda, som vi er blevet berusede af, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne klumme
Over en videoforbindelse holdt Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, tirsdag en tale for de danske politikere. Den blev transmitteret på en tv-skærm i Landstingssalen på Christiansborg.

Over en videoforbindelse holdt Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, tirsdag en tale for de danske politikere. Den blev transmitteret på en tv-skærm i Landstingssalen på Christiansborg.

Magnus Hove Johansson

Debat
2. april 2022

For en uge siden drømte Hollywood om, at tidens største skuespiller skulle tale til oscarfesten: Volodymyr Zelenskyj. Ideen er indlysende, fordi han har gjort det, som store amerikanske film stræber efter, men aldrig formår: Genfortalt vores samfunds traumer, talt til de bedre engle i vores natur og mobiliseret til kamp for det, vi tror på. Zelenskyj har brugt skuespillets teknikker til at iscenesætte sin kamp, så Vesten er blevet grebet og historien forandret.

Der var inden krigen skeptiske fortællinger om, hvad der mon ville ske, når Ukraines leder, der var kendt som skuespiller og komiker, skulle i krig mod den frygtindgydende Putin. Men det har vist sig, at netop skuespillet kunne levere den mobilisering, Ukraine havde brug for. Det er et show, vi aldrig har set før, som både er postmoderne i den forstand, at teatret definerer virkeligheden, og helt traditionelt i den forstand, at han skaber alliancer og våbenleverancer, som har været med til at bevæbne de undervurderede ukrainere, så de står som krigens vindere – indtil nu.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Solveig Neubert

Det er modigt tænkt og begavet udført - det er Zelenskyjs mesterværk, som han gennemfører målrettet og følelsesladet - samtidigt magter han at gøre det på et bagtæppe af Putins enorme ødelæggelser - for at blive i teatersproget. Det sammenhold der er skabt i Nato og Europa retter sig mod det længe udtalte Russiske ønske om "lebensraum". Samlet har forløbet fået den konsekvens, at der er opstået et fælles ønske om sikkerhed og imødegåelse via en øget mobilisering i Vesten - vi skal bare huske - at det eneste Zelensky for alvor har anmodet om er en no-flight Zone over Ukraine og våbenhjælp. Kund det sidste har han fået på grund af vores naturlige anst for at blive inddraget i krigen. Vi må bare konstatere at vi i dag er blevet inddraget - på godt og ondt - spørgsmålet er kunne det være gået anderledes?

Michael Hullevad, Steffen Gliese og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Daniel Temple

Jeg kan næsten ikke tro, at redaktøren på den avis jeg abonnerer på er kommet med en overskrift hvor der sammenkædes Zelenskijs navn med det ekstremt negativtladet ord "krigspropaganda".

Hvad I alverden tænker du på?

Hvad sker der med proportionssansen?

Propaganda er normalt et ord vi forbinder med løgn og usandheder. Så vidt jeg har kunnet se, stemmer den information vi får fra Ukrainsk side i denne krig meget godt med virkeligheden, eftersom den udspiller sig. For eksempel, deres information om de russiske tabstal ligner dem, man ville forvente for en kæmpe hær der prøver at invadere på flere fronter med kommer kun langsomt frem pga indædt modstand.

En kæmpe forskel til de "nyheder" vi hører fra russisk side, hvor man nærmest skal grine over hvor langt deres udtalelser er fra virkeligheden. Desuden er deres opførsel så grov, at der (heldigvis) er igen en situation (sidste gang var IS) hvor vi (ja vi) har en modstander, vi uden problemer kan klassificere som "de onde".

Hvad med en artikel eller klumme, der sammenligner de to sider?

Ukrainerne fortjener bedre støtte end det her. Husk, den stemning du skaber i avisen idag bidrager til vores politikers opførsel i morgen.

Steen Bahnsen, Michael Hullevad, Torben Siersbæk, Helle Degnbol, Leif Møller Pedersen, Steffen Gliese, Matawa Baiocchi, Morten Wieth, Chris Andersen, Alvin Jensen, Jens Lysdal, Klaus Lundahl Engelholt, Thomas Frisendal, Rolf Andersen, Torben Lindegaard, Gitte Loeyche, Steen Ole Rasmussen, Søren Rehhoff, Ole Olesen, Annette Chronstedt og Kim Morten Nissen anbefalede denne kommentar
Annette Chronstedt

Ja, i kontekst af den russiske propaganda og dennes vellykkede misdannelse af de fleste russeres hele bevidsthed, er det decideret usandt OG anstødeligt at benævne Zelenskys uhildede indsats som krigspropaganda.

Steen Bahnsen, Torben Siersbæk, Helle Degnbol, Steffen Gliese, Matawa Baiocchi, Morten Wieth, Chris Andersen, Rolf Andersen, Torben Lindegaard, Herdis Weins, Gitte Loeyche, Vibeke Olsen, Frederik Schwane og Ole Olesen anbefalede denne kommentar

Er sådan en nedværdigende beskrivelse af Ukraines president og virke ikke lige i underkanten af Rune Lykkebergs normale standard?

Det er muligt at ukraines præsident en gang var skuespiller, men det synes virkelig at ligge langt tilbage i fortiden, her har et valg og begivenhederne hvis forlængst overhalet den titulation indenom.

Vi kan heller ikke sammenligne hans appeller til den vestlige verden som en teaterforestilling, det er situationen simpelthen for alvorlig til, nej det er et råb om hælp til selvhjælp, for lige nu kæmper Ukraine også vores kamp, vores kamp for alle de vigtigste værdier vi står for.

Så lad os håbe at informations chefredaktør måske skruer lidt ned for kækheden og op for respektheden i lyset af situationens alvor, tak!

Steen Bahnsen, Michael Hullevad, martin borch knudsen, Anne Hansen, Torben Siersbæk, Helle Degnbol, Leif Møller Pedersen, Steffen Gliese, Morten Wieth, Chris Andersen, Rolf Andersen, Anders Olesen, Jørgen Larsen, Kim Houmøller, Torben Lindegaard, Gitte Loeyche, Herdis Weins, Annette Chronstedt og Frederik Schwane anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg er helt på Ukraines side. Denne sidste invation hører ingen steder hjemme. Punktum.

Men var der ikke et mælingsforslag oppe i sidste uge, om at tilgive russerne Donbas og Krim og lade resten af Ukraine opnå neutralitet - et forslag som Zelensky modsatte sig, fordi han vil have hele Ukraine, inklusive de østlige enklaver der overvejende er russisk stemte? Ret mig hvis jeg tager fejl.

Men, hvis jeg har ret så kan de godt være vi her i vesten ser Zelensky udelukkende som en helt og fredsmager. Det er så bare ikke sådan russerne ser på det.

erik jensen, Ejvind Larsen, Jette Steensen, Niels Borre, Mogens Holme og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"Når han taler til de vestlige landes parlamenter, forvandler han dem til skuespilhuse, hvor modsætninger mellem politikerne ophæves, og de træder i stående bifald til frihedshelten."

Der mangler kun, at politikerne optræder i camouflage tøj.

Niels Duus Nielsen, Ejvind Larsen, Hanne Utoft, Vibeke Olsen og erik jensen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Jeg må desværre erklære mig helt enig med Rune Lykkeberg. Et par af ovennævnte indlæg handler mere om at forsvare Zelensky frem for at fordømme krigen!
Mange ser ikke at vi i Europa sidder midt i en informationsboble orkestreret på den anden side Atlanten og en glubsk våbenindustrien.
Her i vesten som i Ukraine -og for den sags skyld også Rusland, er det middel- og underklassen der kommer til at betale festen.

Niels Duus Nielsen, Ejvind Larsen, Erik Nielsen, Steen K Petersen, Poul Simonsen, Hanne Utoft, Vibeke Olsen, Jette Steensen, Anne-Marie Esmann, nanna Brendstrup, erik jensen, Marianne Jespersen, Erik Boye, Lars Løfgren, Niels Borre, Jens Jensen, Carsten Munk, ingemaje lange, Ejnar Søndergaard, Jakob Trägårdh, Mogens Holme, Christel Gruner-Olesen, Pietro Cini, Palle Yndal-Olsen, Karsten Nielsen, Inger Pedersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Lykkeberg, Lykkeberg, Lykkeberg, men dog...
Selvfølgelig skal en chefredaktør tænke på sit oplag, og engang imellem stryge alle læserne med hårene.
Men det er nu engang ikke Zelensky, der er ved at ødelægge sit land og myrde sin egen befolkning...
Ikke mange ville klare det som han gør.
Manden er under en umenneskelig belastning. Ganske enkelt umenneskelig.
Og hvis han ikke har lov til at sige det, han siger, hvem skulle så have det?
Han fortjener ikke at få sådan et æselspark!

Steen Bahnsen, Torben Siersbæk, Helle Degnbol, Leif Møller Pedersen, Steffen Gliese, Morten Wieth, Chris Andersen, Thomas Frisendal, Rolf Andersen, Torben Lindegaard, Ebbe Overbye og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

For mit vedkommende oplevede jeg ikke den ukrainske præsidents tale som "krigspropaganda", og jeg følte mig ikke "beruset" af den.

Manden snakkede ind i en sort skærm. Som han sagde, vidste han, at der på den anden side af den skærm var mennesker, der så og hørte ham.

Nogle af os har måske oplevet lidt af det samme, nemlig når vi laver jobsamtaler ved videolink. Man besvarer spørgsmål ved at snakke ind i en skærm uden synlig modtager i den anden ende. Men ofte er det sådan, at transmissionen ikke er direkte, og man kan slette optagelsen og lave en ny, hvis man føler, at éns besvarelse var dårlig. Måske endda flere gange.

Den ukrainske præsident, derimod, havde kun den ene mulighed for at fremføre sit budskab, direkte, uden fortrydelsesret.

Et enkelt vellykket russisk luftangreb eller attentat, og Zelenskyjs optræden i talen kunne være blevet det sidste, man så eller hørte til ham i levende live.

Jeg noterede mig bagefter, at jeg skal have købt blå og gule stearinlys, af samme type og størrelse.

Nej, beruselse er ikke ordet, hverken åndelig eller legemlig. Men mere en følelse af at have mødt virkeligheden og forladt den igen, da skærmen slukkede.

Steen Bahnsen, Torben Siersbæk, Helle Degnbol, Leif Møller Pedersen, Steffen Gliese, Morten Wieth, Chris Andersen, Jens Lysdal, Søren Kristensen, Rolf Andersen, Torben Lindegaard, Willy Johannsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Jeg er enig med Rune Lykkeberg i,at Zelenskyj beruser os med slet dulgt krigspropaganda.. Desvaerre har rusen ogsaa naaet Kristeligt Dagblads spalter.
29/3 skriver debatredaktoer Johannes Henrichsen: “Zelenskyjs tale gav os den helt, vi laenges efter. “
Helten maa vaere et aegte Hollywood-fabrikat og ligne John Wayne i filmen “De groenne baretter “.
Tusind tak til Karsten Nielsen for hans saerdeles oplysende link. Den er oejenaabner af rang.

Niels Duus Nielsen, Ejvind Larsen, Erik Nielsen, Hanne Utoft, erik jensen, Steen K Petersen, ingemaje lange, Ejnar Søndergaard, Jakob Trägårdh og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Krigspropaganda er måske et stærkt ord.

Men hvis man forestiller sig at Zelenskyj i sine taler fortæller "sandheden, hele sandheden og intet andet end sandheden" er man vist en kende naiv...

Det samme gælder vel alle statsministre, politikere - og CEO'er i både Danske Bank, Landbrug og Fødevarer, FIFA, mm.:
De har alle en fortælling, de gerne vil gøre gældende i opinionen - og bruger de håndtag, de har til rådighed.
ellers var de vel også for uprofesskonelle?

Anne-Marie Esmann, John Andersen, Niels Borre og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Det klæder ikke Information eller dig selv som chefredaktør
at vrænge på næsen af politikeres tidligere beskæftigelse.

Man mindes Politiken, der kaldte Pia Kjærsgaard en mopset hjemmehjælper.

Hvis mennesker er valgt til et politisk hverv, så fortjener de vores
respekt i og med, at et antal vælgere har vist dem tillid.

Torben Siersbæk, Chris Andersen, Carsten Bjerre og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

“Folkets tjener” var Zelenskys glansrolle som skuespiller, nemlig i filmen af samme navn. Heri spiller Zelensky rollen som præsident, og den rolle syntes landets egentlige magthavere, at han spillede så godt, at de dannede partiet “folkets tjener” og opstillede Zelensky som partiets præsidentkandat. Og han vandt en jordskredssejr over kup-præsidenten på løftet om forsoning. Og landets egentlige magthavere, hvem er det? Jo, det er nationalisterne i såvel hæren som i staten, Organiseret i bevægelser som Højre sektor og mange andre brigader og militser, det er de kræfter, som invasionen, måske naivt, ville uskadeliggøre, de samme kræfter, som fascisterne i samarbejde med nazi-Tyskland, der stod bag jødeuryddelser Og kamp mod Sovjet m.m. Bandera er disse bevægelsers ideolog og ledestjerne,, han blev likvideret nogle år efter krigen, men Hans efterkommere, som har magten i Ukraine, har effektivt i tiden op til invasionen forhindret en demokratisk vilje til forsoning i at blive implementeret. Det måske mest overbevisende vidnesbyrd om de sorte kræfters greb om Ukraine siden Majdan-kuppet i 2014 er nok Oliver Jones dokumentar Ukraine on fire, prøv at find den, det er svært, censuren lukker ned.
Når skuespillerne forlader scenen, når begejstringen over de amerikansk initierede operationer har lagt sig, plejer nøgternheden som regel at indfinde sig. Tænk på Vietnam, Iraq, Jugoslavien eller Libyen.

Niels Duus Nielsen, Ejvind Larsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Erik Nielsen, Lars Løfgren, Hanne Utoft, Vibeke Olsen, Anne-Marie Esmann, erik jensen, Steen K Petersen, Niels Borre, Pietro Cini, Per Dørup, Ejnar Søndergaard, Karsten Nielsen, Ervin Lazar, Jakob Trägårdh og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Alt det her skuespillersnak er noget vrøvl. Ronald Regan var skuespiller og uanset om man kan lide hans politik eller ej er der i dag ingen der betvivler hans evner som politiker (Mr. Gorbatjev tear down this wall). Zelensky var skuespiller. Nu er han politiker og vi lever altså ikke i går.

Steen Bahnsen, Michael Hullevad, Ole Olesen, Torben Siersbæk, Helle Degnbol, Steffen Gliese, Frederik Schwane, Torben Lindegaard, Carsten Bjerre og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

Bliver vi for naive i vores velmente modstand mod den russiske invasion?

Er det ok at manipulere, hvis det sker som modstand mod en angiveligt værre manipulation?

Der kommer et tidspunkt, hvor vi må give vores eget magtapparat (kleptokrater, politikere, medier etc.) et grundigt eftersyn, så vi kan bekæmpe egne tendenser til løgn og manipulation.

Og der kommer et tidspunkt, hvor vi venligt men bestemt må bede Zelenskyj om at holde op med at hundse med resten af verden.

Niels Duus Nielsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Erik Nielsen, Lars Løfgren, Hanne Utoft, Anne-Marie Esmann, Majken Munch, Steen Piper, Steen K Petersen, Niels Borre, Inger Pedersen, Palle Yndal-Olsen, Karsten Nielsen, Ture Nilsson og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

En smule off-topic, men alligevel. Jeg hørte til morgen programmet "Pilgrim" på P1.

Det var et glimrende program om udviklingen i Rumænien, Ukraine og mange andre lande i den "post-sovjetiske" periode.

Jeg selv er ateist, men jeg anerkender og respekterer religionens og troens indflydelse på filosofien, sociologien og politikken.

Med andre ord: Programmet denne morgen er VIRKELIG anbefalelsesværdigt:

https://www.dr.dk/lyd/p1/pilgrim-pa-rejse-i-troens-univers/pilgrim-gud-f...

Mikael Velschow-Rasmussen, Steffen Gliese og Pietro Cini anbefalede denne kommentar

tak til Runne Lykkeberg for dette indlæg .Helt enig,desværre. Det er faktisk gået helt amok og ingen taler om hvordan denne ledelse i Ukraine holder ikke alene Ukraine men hele Europa i skak. Tales så meget om media manipulation,det har Ukraine ledelsen helt styr på og haft det længe. Utroligt at se folketinget stå og glo på dette show. Slet ikke på nogen måde tilhænger af hvad Rusland foretager sig men at hele vesten bare kører i et spor og gør det i så mange år er simpelthen utroligt. Europa kan stadig ikke håndtere USA som med bl.a. Canada har presset for udvidelser af alliancen . Trist men konflikten skal stoppes , ikke eskaleres !

Niels Duus Nielsen, Ejvind Larsen, Erik Nielsen, Vibeke Olsen, Jette Steensen, Anne-Marie Esmann, nanna Brendstrup, Tina Petersen, Marianne Jespersen, John Andersen, Steen K Petersen, Lars Løfgren, Niels Borre, Finn Jakobsen, Erik Boye, Viggo Okholm, Inger Pedersen, Carsten Munk, Palle Yndal-Olsen, Karsten Nielsen, Pietro Cini, Ture Nilsson og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar

Fornøjeligt at Informations chefredaktør skriver et personligt debatindlæg, som bladet ikke tager ansvar for.
Og emnet: et kritisk blik på vores Ukraine-begejstring, er jo bogstavelig talt sprængfarligt.
For mig er der selvfølgelig heller ingen tvivl om, at en Putin, der føler sig tilbagetrængt af Vesten, ikke må bruge militær vold mod et naboland, men er det billede, vi tegner af situationen nu også helt fri for antirussisk propaganda? Jeg har mine tvivl.
Er i øvrigt enig med Rune i hans ros til Zelenskyj :-)

Niels Duus Nielsen, Ejvind Larsen, Vibeke Olsen, John Andersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Det er altid råt for usødet, og frit for alskens hykleri, når Rune Lykkeberg skriver. Og tak for det. Der opstår altid et ocean af stråmænd, i kølvandet på sådan en klumme, hvilket er forudsigeligt.

Niels Duus Nielsen, Ejvind Larsen, Vibeke Olsen, Anne-Marie Esmann og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

Hvis vi nu bruger lidt tid på at tænke på definitionen af ordet ”propaganda”, så burde vi komme til den konklusion, at vi alle med vores kommentarer her i spalterne bidrager til propagandaen, dvs. det med ord at forsøge at overbevise andre om rigtigheden af vores egne synspunkter. Ordet propaganda opfattes af de fleste negativt, men i realiteten er vores liv fyldt med propaganda fra fødsel til død.

Vi propaganderer f.eks., når vi som forældre forsøger at overbevise vores børn om, hvori forskellen mellem rigtigt og forkert ligger. Aviser propaganderer for deres egne synspunkter, personer propaganderer for deres personlige synspunkter, og politikere propaganderer for partiets synspunkter. Det er der da ikke noget galt i.

Når Zelenskyj eller Putin propaganderer, er det også ganske naturligt, og hvis Zelenskyjs propaganda drejer sig om at gå i krig mod russerne, så kan man vel ikke forvente andet fra en præsident, hvis land er blevet angrebet af Putins Rusland.

Vi herhjemme er så privilegerede, at vi gennem vores frie medier har muligheden for at skelne mellem sand og løgnagtig propagande. Vi kan uden angst vælge at tro på, at verden er styret af fire meter høje reptiler i menneskelig skikkelse. Vi behøver ikke frygte repressalier fra ordensmagten pga. vores skrevne eller udtalte meninger, så længe de ligger inden for lovgivningens grænser. Det kan man ikke i Rusland og mange andre steder.

Så hvis man mener, at Ukraine er blevet tvunget ud i en krig, og Zelenskyjs ”krigspropaganda” kan påvirke ukrainere og andre til at kæmpe indædt mod russerne for at smide dem ud, så har han vel gjort sit folk en stor tjeneste?

Frederik Schwane, Ole Olesen, Torben Siersbæk, Torben Lindegaard, Herdis Weins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Matawa Baiocchi

Rune, du bliver nød til at forklare hvor og hvordan i Zelenskyjs taler der er eksempler af krigspropaganda (grove usandheder). Det du kalder iscenesættelse ser ikke ud som teater til min hjerne og logik. Han taler til seeres hjerter for at støtte sit folk som er angrebet brutalt, og er god til det, ja også tak til sine erfaringer på scenen. Men, sig, hvor lyver han?

Steen Bahnsen, Frederik Schwane, Ole Olesen, Torben Siersbæk, Helle Degnbol, Torben Lindegaard og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Helle Degnbol

Der er krig og ødelæggelse. Liv går i smadder. Flygtninge alle vegne, de er flygtet hovedkulds, søger tilflugt, nogle kommer her til landet, og de kommer forhåbentlig til folk, der enten taler deres eget sprog, eller til folk som bare forstår. Må kaos møde kærlighed.

Hvad laver Rune Lykkeberg? Han ser en teaterforestilling, han taler om en enkelt skuespillers store show med strategi à la Hollywwod, han fremviser skabelonen for et show, “som har forvandlet Vesten”, han ser hele skuespilhuse fulde af nikkedukker, og han vælter sig i forestillinger om “vi” og “os” og skyld og skam og historisk uskyld og jeg skal komme efter dig.

Han sætter sig ned og skriver en klumme i Information. En mand sidder og fabulerer og er ovenikøbet beruset, dvs. “vi” er berusede og forvandlede. Det er totalt weird som det kører for klummisten og for “os”. “Vi ser på hinanden og konstaterer fortryllede, at vi er blevet løftet og forenet.”

Jeg vil være uden for klummistens “vi” og “os”.

Skriveriet ryster mig: kynisk, grotesk.

“Klummen er udtryk for skribentens egen holdning”.
Ja, men hvad skal man bruge det til?

Skribenten er immervæk chefredaktør for avisen, som jeg abonnerer på,
og det går mig alvorligt på med al den berusede eller berusende “vi”-snak,
som breder sig over avisens spalter.

Heldigvis mange reaktioner, kommentarer og spørgsmål.

Steen Bahnsen, Ole Olesen, Torben Siersbæk og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Nåh ja, er den så skrækkelig den klumme? Lykkeberg vil tilsyneladende have gang i en ny og interessant debat om lille Volodymyr, det er jo journalistens og humanistens opgave. at snakke, snakke, snakke og diskutere. Medierne kan ikke i al evighed præsentere det samme synspunkter, så gaber læsere og seere af kedsomhed og zapper over på X-factor. Og så smækker Lykkeberg altså lige et par provokationer på bordet på bedste højskolemaner for at få lidt liv i kludene. Og tænk det lykkedes! 42 kommentarer og hermed 43.

hvad angår billeder mv skal man passe meget på med at drage for hastige konklusioner.Ukrainske soldater og milits folk har utrolig travlt med billeder og film . Det er desværre nemt at gå på youtube og finde film klip hvor Ukrainske militær folk står og nærmest sparker/ griner ved lig af russiske soldater, det gir en prøvesmag på hvor indædt dette er er. Man kan læse om russiske soldater der udstilles mv, desværre tror jeg der foregår meget grimme ting på begge sider af konflikten og denne spiral forstærkes ,det er nærmest menneskes natur , nævn og mere nævn.

(Håber meget at International Røde Kors kan få adgang til krigsfangerne iht til Geneve konventionerne).

Derfor er det så vigtigt at FOR ALT I VERDEN at stoppe kampene og ja dette er i høj grad ledelsens ansvar i Ukraine og vores ansvar i vesten ikke at smide brænde på bålet, det var vi nu gjort i snart 30 år.

Niels Duus Nielsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Lars Løfgren, Hanne Utoft og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Det er en mærkelig debat. I stedet for at opfordre Information til at informere om Ukraines nyere historie, begivenheder og politiske forhold og baggrund for den nuværende krigssituation, så går man ind i forargede angreb på Rune Lykkebergs indlæg og dermed belyser man faktisk noget af det han påpeger, nemlig at vesten - ikke hele verdenen - har kastet sig ind i krigen på baggrund af følelser i stedet for analyser.
At især de vestlige herunder danske medier har tæppebombet deres politikere og befolkning med følelsmæssige indlæg om situationen fra et utal reportere 24/7. En udenrigsminister der udtaler sig med sikkerhed uden tøven om ting som næppe er nærmere undersøgt etc.
Og at man udnytter den frygt der herved skabes i befolkningen og den skabte stemning til at lave forsvarsforlig til 18 milliarder og en folkeafstemning om et forsvarsforbehold. Der er grov manipulation med befolkningens følelser og holdninger - begge dele skal nu hastes igennem mens befolkningen stadig er i følelsernes vold. Og stemningen holdes varm om Nato, som for et ½ år siden var i krise pga. alle de mislykkede angebskrige man havde ført i fjerne lande.

En konstatering af at Zelensky og hans bagland bruger de kommmunikationskanaler og midler de har bedre og mere effektivt end de russiske magthavere som Lykkeberg påpeger burde i sig selv ikke udløse så meget raseri.
Tværtimod burde vi hilse en nøgtern og kritisk presseindsats mere end velkommen.

Jeg så gerne at Information gravede dybere under overfladen om Ukraine og bl.a. om hvordan Ukraine er brugt i et vest/ USA contra Rusland magtspil.
Vi har efterhånden fået mere information om Ruslands motiver og ageren i de sidste 10 år i forhold til Natos udvidelser mv. Ligeledes nærer vi ikke illusioner om Ruslands/ Putins brutalitet hverken overfor kritikere indenlands eller i forhold til Georgien m.fl.
Informationer om Ukraine - bl.a nogle som omtales i denne tråd er sværere at forholde sig til, men andre findes der faktisk tilsyneladende ret solid dokumentation for.
Nogle påpeger, at der i det sidste 10- år i Ukraine har været en betydelig indflydelse af fascistiske og neo- nazistiske elementer i hele magtapparatet herunder indrullering af frikorps og militser i hær m.m. Der har været en stigende nationalisme hvor man bl.a. har hyldet fx. Stepan Bandera, ansvarlig for OUN i 30-erne, som var Nazikollaboratør og krigsforbryder ansvarlig for udryddelse af tusindsvis bl.a.jøder. 1. januar 2022 gik man i demonstration på hans fødelsdag, der angiveligt skal være anført som national helligdag. Zelensky blev valgt på løfte om at rydde op i korruption mv. men er det sket osv.
Jeg vil gerne vide mere om hvad der er de reelle forhold i Ukraine og ikke mindst om hvordan forholdene er og har været for den store andel af russsiske ukrainere hvis situation vi ikke hører om og mere om 8 års borgerkrig.

Niels Duus Nielsen, Ejvind Larsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Lars Løfgren, Hanne Utoft, Vibeke Olsen, Jette Steensen, erik jensen, Majken Munch, Palle Yndal-Olsen, Steen K Petersen, Viggo Okholm, Tina Petersen, Pietro Cini og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar

Marianne Jespersen

Tak for din kloge og modige kommentar!
Det ville klæde mange debattører at ihukomme Immanuel Kants opfordring om at have mod til at bruge sin egen forstand." Sapere aude! Habe Mut, dich deines eigenen Verstandes zu bedienen".

Vi ved simpelthen for lidt! Medierne lever ikke op til deres ansvar. At udråbe Zelenskyj til helt, som Kristeligt Dagblad gjorde forleden, er under al kritik, især i betragtning af at samme Kristeligt Dagblad i flere artikler har påpeget det "spegede" ved Ukraines situation og blandt andet anført de kritiske standpunkter, der er blevet ytret af bl.a. Per Øhrgaard, John Mearsheimer og Samuel Huntington.

Niels Duus Nielsen, Ejvind Larsen, Lars Løfgren, Hanne Utoft, Vibeke Olsen, erik jensen, Majken Munch, Steen K Petersen, Tina Petersen og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

bbc.com/news/60981238
"Fact-checking Russian Claims about Bucha Killings"

"The Russian Defence Ministry also claimed their forces left Bucha on 30 March, and that footage showing bodies there "did not emerge until the fourth day, when the Security Service of Ukraine and representatives of Ukrainian media arrived in the town". But media organisations such as AFP published images of dead bodies on 2 April, and we found videos circulating of corpses on the town's streets on social media as early as 1 April."

Torben Siersbæk

@Ib Gram-Jensen - 05. april, 2022 - 09:19.

Det forhold, at det er BBC, der citerer det russiske krigsministerium gør ikke indholdet mere (eller mindre) korrekt.

Det er til gengæld værd at bemærke, at der er fremkommet satellitovervågningsfotos af Butja fra marts måned (omtalt og vist af New York Times - med kildeangivelse), hvor de myrdede personer allerede ligger spredt i byens gader. Og det må siges at dementere krigsministeriets påstande om russisk uskyld!

Torben Siersbæk

Her er linket til The New York Times artikel om myrderierne, med satellitfotos fra 19. marts kombineret med videooptagelse fra samme vejstrækning optaget 4. april.

Er der nogen, der stadig kommer med vilde postulater om scener, der er arrangeret af Ukraine?

Anybody???

Torben Siersbæk

Og linket: https://www.nytimes.com/2022/04/04/world/europe/bucha-ukraine-bodies.html

NB: det er stadig voldsomme billeder.

Torben Siersbæk

Undskyld - fejlciteret dato.
Video er optaget ikke 4. men 1. april jf. datoangivelse i videostumpen.
Nogle af de myrdede har angiveligt allerede været til at se på de samme steder allerede mellem 9. og 11. marts.

der er så meget information derude, man skal passe meget på med at drage for hurtige konklusioner. Så deadline i går aftes og interviewet med Gorm Harste fra Århus universitet var meget rammende , han sagde bl.a (som jeg forstod det) at hele denne krise ikke må behandles som slags underholding med endeløse vinkler og indslag mv om diverse forhold og faren ved at denne konflikt bliver (måske allerede delvist er) privat finansieret . Det er en meget alvorlig krise og det skal stoppes snarest muligt og det gøres ved at aktivt at søge/facilitere forhandlinger og løsninger, ikke udvise diplomater og tilføre mere død og ødelæggelse .

Niels Duus Nielsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Lars Løfgren, Steen K Petersen, Hanne Utoft, Vibeke Olsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Ronal Regan var også skuespiller i amerikanske B-film. Faktisk slog han det sidste søm i USSRs ligkiste med hans "stjernekrigs forslag", der ville USSR komme til kort grundet økonomien. Det var skuespil! Zelensky bruger samme taktik, han kan (hvad enten man kan lide det eller ej) også med hans oratoriske evner være med til at slå et søm i Putins ligkiste.