Essay

Slavoj Žižek: Den frihed og fred, vi kan vinde i krigen, er måske ikke værd at have

I en verden formet af markedets og nationale interessers jernhårde logik har Putins erobringskrig mystificeret realpolitikkens strateger. De glemte, at i den globaliserede kapitalisme er kulturelle, etniske og religiøse konflikter de sidste tilbageværende former for politisk kamp, skriver den slovenske filosof Slavoj Žižek
I sit essay skriver Slavoj Žižek, at vi igen kastes ud i et ’civilisationernes sammenstød’. I den ukrainske landsby Hostomel er indbyggerne ved at fjerne murbrokker ved boligområdet Cheshskyi Dvir, der blev ødelagt som følge af den russiske invasion.

I sit essay skriver Slavoj Žižek, at vi igen kastes ud i et ’civilisationernes sammenstød’. I den ukrainske landsby Hostomel er indbyggerne ved at fjerne murbrokker ved boligområdet Cheshskyi Dvir, der blev ødelagt som følge af den russiske invasion.

Kotenko Yevhen/Ritzau Scanpix

Debat
28. april 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Med Ruslands krig mod Ukraine står vi i en ny fase af krigsførelse og global politik. I forvejen var vi i en perfekt storm af gensidigt forstærkende globale kriser – pandemien, klimaændringer, biodiversitetstab, trusler mod globale fødevareforsyninger. Hertil kan vi nu føje øget fare for et kernekrigsinferno.

I en tid, hvor klimasammenbrud truer menneskehedens overlevelse, og fælles indsats mod den trussel bør prioriteres over alt andet, må vi nu – igen – se vores værste bekymring forskudt til en ny politisk storkrise. I en situation, hvor vi mere end nogensinde behøver globalt samarbejde, kastes vi igen ud i et ’civilisationernes sammenstød’.

Allerede i 2017 så den franske filosof Alain Badiou varsler om en kommende krig. Han forudså:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Mærkeligt at ingen indtil videre har kommenteret Zizeks indlæg. Måske fordi han som sædvanlig rabler løs nogle steder og er knivskarp og krystalklar andre steder.
'...tvangsægteskaber, homofobi eller voldtægt af kvinder, der vover sig alene ud i det offentlige rum, må tåles, hvis blot disse ting sker i et andet land – så længe dette land er fuldt integreret i det globale marked.'
Det er lige præcis det scenarie, som Ukraine-konflikten og stormagtsrivaliseringen ender med. Det eneste, som magthaverne orker at understøtte, er markedets totale dominans. Så gives der til gengæld køb på alle civilisatoriske dyder.

Steen K Petersen, Niels Duus Nielsen, Peter Mikkelsen, Niels-Simon Larsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"rabler løs nogle steder" det er jeg så ikke enig i.

Søren Christensen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Zizek er klar i spyttet i denne omgang, og der er flere sigende citater. Nogle ser Europa som Ruslands baggård, og der skal nok være mange, der udelukkende ser politik som magtpolitik.
Rusland er måske ved at falde fra hinanden. Olie og gas er færdig en dag, og hvad har de så? Kleptokrati som det er.
Kina og Indien skulle have nok i at styre deres folkemasser. Til sidst åbner folk vinduerne om natten og skriger deres protester ud.
Spørgsmålet er, om vi har andet end kapitalisme at tilbyde. Det ser ikke meget ud til det, men vi bliver nødt til at finde på noget. Nordisk Socialisme er et godt bud, men ikke nok. Vi skal i gang med utopierne lige fra Mores Utopia over Det Kommunistiske Manifest til Morris’ og Huxleys skildringer af gode samfund. Vi må atter i rundkreds.

Steen K Petersen, Niels Duus Nielsen, Kim Paulsen, Erik Winberg og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar
Søren Peter Langkjær Bojsen

Stærkt indlæg af Zizek - jeg tror fraværet af kommentarer simpelthen skyldes, at teksten er så tætpakket af skarpe, men også komplicerede pointer, at det er svært at kondensere. Jeg savner muligheden for at anbefale en artikel.

Peter Wulff, Søren Christensen, Palle Yndal-Olsen, Torben Siersbæk, Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg og Ditlev Palm anbefalede denne kommentar

zikzak er svært fordøjelig mellem elegant touché og komplekst rableri – hans scenarie er dystopisk aftenlandsstemning – ikke særlig opmuntrende – men de glade tider er måske forbi – måske kan vi fortælle om det der engang var hvis vi er så heldige at få lov til at sidde med ved bålet – eller uheldige ?
”Ulykkeligvis ser universalisme i tænkning og værdier ud til at være faldet som et af krigens første ofre.” – og sandheden hvis den nogensinde findes !

Kim Abildskov

Msn kan tolke meget ud sf teksten bl.a. en kritik af de naive mennesker , der mente at det rigtige op til krigen , var at møde Putin med forståelse. Samt det absurde i at vi sender våben mens handlen med gad fortsætter. Og at vi selvfølgelig skal støtte Ukraine . Så langt så godt
Så kommer våset : antagelsen om at religiøse og etniske konflikter er koblet til den globale kapitalistisme . Kender han ikke menneskets blodige historie ?

Torben Siersbæk

@Søren Peter Langkjær Bojsen - 28. april, 2022 - 17:43.

E N I G!

Anbefaling med dobbelt skrue!

jens christian jacobsen

Er der en i sporet der kan 'oversætte 'øde- vittigheden så den kan forklare Putins handlinger? Jeg forstår ikke hvad Zizek mener?