Klumme

Terroren i Israel fortsætter, så længe der ikke er håb om en palæstinensisk stat

Den israelske regering har ingen intentioner om at forhandle en fredsaftale, og det palæstinensiske hjemmestyre i Ramallah er for splittet og ineffektivt til at stille med et politisk alternativ, der giver palæstinenserne håb. Resultatet er fortsat terror, skriver journalist Lasse Ellegaard i denne klumme
Israelske sikkerhedsstyrker er til stede, efter at et terrorangreb fandt sted nær Tel Aviv den 29. Marts 2022. I den seneste uge har tre terrorangreb kostet 11 sagesløse og fire gerningsmænd livet.

Israelske sikkerhedsstyrker er til stede, efter at et terrorangreb fandt sted nær Tel Aviv den 29. Marts 2022. I den seneste uge har tre terrorangreb kostet 11 sagesløse og fire gerningsmænd livet.

Gil Cohen-Magen

Debat
4. april 2022

Pludselig dukkede min gamle ven Steffen Jensen op på TV 2 News, live fra et gadehjørne i Tel Aviv. Han talte om de tre terrorangreb i den seneste uge, der kostede 11 sagesløse og fire gerningsmænd livet.

Steffen er ellers i lighed med mig selv vendt hjem efter årtier som mellemøstkorrespondent. Vi var naboer og delte i en periode kontor i Jerusalem i de voldsomme år på begge sider af årtusindskiftet, hvor den anden intifada 1998-2005 dræbte næsten 5.000 palæstinensere og mere end 1.000 israelere. Synet af ham i tv-ruden fik mig til at huske uhyggen ved at sidde klemt i en Fiat blikspand mellem to bybusser i myldretiden. Især hvis det var bus nummer 18, terrorens foretrukne mål i de år.

Nu stod Steffen så igen i Israel og berettede om det atypiske ved de tre terrorangreb, nemlig at tre af fire gerningsmænd var israelske statsborgere og tilhængere af Islamisk Stat.

Den fjerde gerningsmand kom fra Jenin på Vestbredden og var kravlet gennem et af de mange huller i den sikkerhedsmur, der blev rejst efter den anden intifada.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Fokus er nu på angreb foretaget af palæstinesiske gerningsmænd de seneste uger, nogle endda med israelsk statsborgerskab. Vi skal dog ikke glemme, at Israelske styrker og bosættere dagligt begår terror mod palæstinenserne i form af husnedrivninger, kollektiv afstraffelse, likvideringer mm.

I 2022 er over 21 palæstinensere således blevet slået ihjel d.d. og i 2021 var det 319 herunder 71 børn. Terror kan dermed gå begge veje, og nøglen til at denne standses, ligger 100% hos Israelerne, som en besættelsesmagt der kontrollerer alle aspekter af Palæstinensernes liv, og aktivt forhindrer alt håb om en fremtid hos generationer der kun har set fattigdom, død og ødelæggelse.
Så længe der er besættelse og apartheid, så vil terroren kunne finde sted som en reaktion og afmagt overfor besættelsen.

Anders Olesen, Ejnar Søndergaard, Irene Clausens, Hanne Kock, Steen Obel, Per Klüver, Erik Karlsen, Anders Graae, Inger Pedersen, Per Langholz, Marianne Borgvardt, Jørn Laursen, Troels Ken Pedersen, Annette Chronstedt, Carsten Munk, Olaf Tehrani, Torben Arendal og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Irene Clausens

Skuffende analyse fra Lasse Ellegaards pen.

Husk: Hvad kom først - Israels besættelse af Palæstina eller palæstinensernes modstand mod besættelsen. De er ikke to lige voldelige parter. Der er tale om en besættelsesmagt (Israel) versus et besat folk, palæstinenserne.

Som den israelske historiker Ilan Pappe gang på gang skriver så ønsker Israel ikke fred, men mest muligt palæstinensisk jord og færrest muligt palæstinensere. Det er nemlig zionismens mål