Kronik

USA’s venstrefløj efter Trump er som et laboratorie for politisk græsrodskultur

Det vil tage år, før modne analyser og teorier er klar til at beskrive den politiske kultur og kommunikation, der foregår på USA’s venstrefløj for tiden, som især drives af organisationen Democratic Socialists of America (DSA), skriver lektor og dr.phil. Fabian Holt i dette debatindlæg
Alexandria Ocasio-Cortez er »måske den mest talentfulde og visionære venstrefløjspolitiker i sin generation«, skriver Fabian. Hun har blandt andet støtte fra organisationen Democratic Socialists of America.

Alexandria Ocasio-Cortez er »måske den mest talentfulde og visionære venstrefløjspolitiker i sin generation«, skriver Fabian. Hun har blandt andet støtte fra organisationen Democratic Socialists of America.

Luiz Rampelotto

Debat
19. april 2022

Jeg har den seneste måned talt med centrale skikkelser i hele spektret af New Yorks Demokratiske Parti. De siger alle, at Kongressen er dysfunktionel. Topartisystemet blev lavet for at undgå ekstremisme. Man havde bare ikke forestillet sig, at det ene parti – republikanerne – ville blive domineret af autoritære populister. Det amerikanske demokrati er i dyb krise på nationalt niveau.

Derfor er en generation af unge demokrater vokset op med oplevelsen af, at man ikke kan samarbejde med republikanerne. Godt nok har venstrefløjen fået ’The Squad’ i Kongressen med Alexandria Ocasio-Cortez i spidsen. Hun er måske den mest talentfulde og visionære venstrefløjspolitiker i sin generation og formår som ingen anden at skabe autenticitet og transparens i sit politiske arbejde via sociale medier. Men ’The Squad’ består kun af seks personer, og demokraterne er stadig handlingslammede i Kongressen. Derfor foregår meget af venstrefløjens arbejde uden for de parlamentariske institutioner.

Organiserede græsrødder

Trumps sejr i 2016 igangsatte en lang række modreaktioner. Foruden store demonstrationer såsom Kvindernes March i 2017 og Black Lives Matter i 2020 opstod en lang række nye organisationer med det formål at styrke demokratisk kultur. Mange af dem havde et græsrodsfokus.

Det gælder blandt andet Indivisible, som er en mellemting mellem en organisation for en social bevægelse og en nonprofit politisk interesseorganisation. Der er også nye politiske komiteer, som ikke blot promoverer dagsordener fra demokraterne, men også søger at styrke grundlæggende demokratiske værdier i et langsigtet perspektiv.

En succesfuld organisation er Run for Something. Deres fokus er at rekruttere og træne unge, der kan styrke progressive og socialistiske værdier og skabe større social mangfoldighed i parlamentarisk politik. Unge talenter er afgørende for demokratiets fremtid.

En anden væsentlig udvikling ses ved, at der for første gang i 50 år er en organiseret venstrefløj i Amerika. Dens begyndelse kan dateres til Occupy Wall Street, hvor en ny generation protesterede mod ekstrem ulighed. Men Occupy eksisterede kun et øjeblik og ses af den nye venstrefløj som et eksempel på manglende organisering. Den nye venstrefløj tror på mobilisering af magt gennem parlamentariske institutioner. Især på statsligt niveau.

Troen på en organiseret venstrefløj startede med Bernie Sanders’ præsidentkampagne i 2016. Hans klassekampsfortælling om at løse åbenlyse sociale problemer ud fra et fælles verdenssyn har stærk appel til den nye generation af unge, som oplever nedadgående social mobilitet, klimakrise og mistillid til politikere og nyhedsmedier. Sanders’ kampagne og Trumps sejr skabte et nyt politisk engagement blandt mange unge. Den største organisation på venstrefløjen er i dag Democratic Socialists of America (DSA), som voksede i medlemstal fra cirka 8.000 før 2016 til over 94.000 i 2021. 

Den nye venstrefløj

Mens venstrefløjen i 1960’erne opstod i kølvandet på en periode med økonomisk, kulturel og uddannelsesmæssig vækst, er virkeligheden en helt anden for den nye venstrefløj. Den reagerer på den lange økonomiske nedtur siden 1970’erne, eskalerende klimakrise og tiltagende politivold mod sorte og brune borgere. De unge socialister er fokuserede på at reparere akutte skader og har ikke ressourcer til at udfolde utopier for en ny verden. De føler sig mere magtesløse.

Ingen af massemedierne repræsenterer DSA’s perspektiv. Den nye venstrefløj ville nok ikke eksistere uden Twitter, men Twitter er samtidig blevet et sted for interne magtkampe, især da pandemien drænede kræfterne og slørede tilværelsen. Den nye venstrefløj trives i lokale aktiviteter på gaderne, hvor der er dialog og kammeratskab.

DSA har alligevel haft stor indflydelse. I de største byer, hvor demokraterne dominerer, ligger det egentlige valg i, hvem der får mulighed for at stille op for partiet.

Partiapparatet i Det Demokratiske Parti i New York bryder sig hverken om de progressive eller de socialistiske tendenser og har for nylig brudt med ellers moderate demokratiske ungdomsorganisationer i Brooklyn, der søger at arbejde inden for partiapparatets rammer. Disse organisationer har dannet en alliance i kravet om større demokratisk repræsentation. Men de er små og har begrænset indflydelse. DSA er derimod en langt større organisation, og den har placeret sig uden for partiapparatet som en græsrodsbaseret socialistisk bevægelse.

DSA har støttet en række kandidater til senatet i New York ved at promovere dem i sine netværk og ved at mobilisere mange frivillige til at lave kampagnearbejde på gaden. DSA støttede Bernie Sanders og Alexandria Ocasio-Cortez og har fået valgt fem kandidater ind i senatet i New York. DSA er flere gange lykkedes med at få valgt en ung socialist i et valgdistrikt, hvor en søvnig repræsentant for det demokratiske etablissement har siddet i mange år. Det er disse resultater, der giver den unge venstrefløj fremdrift. Socialisterne i New York har ikke haft så stor parlamentarisk repræsentation siden 1920’erne.

DSA har formået i samarbejde med de moderate demokrater at rykke hele den politiske dagsorden til venstre. De har skabt bedre rettigheder for arbejdsløse, lavtlønnede og boliglejere og indført reformer af kriminalforsorgen. Det hidtil største resultat er effekten af Tax the Rich-kampagnen frem mod budgetforhandlingerne sidste år. Kampagnen førte til de største skattestigninger for de rigeste i fyrre år og modvirkede planlagte besparelser.

Det indebar fuld finansiering af offentlige skoler og bistand til immigranter, der mistede deres arbejde under pandemien og ikke har ret til ordinær bistand. Socialisterne fik kun indfriet en lille del af deres budgetkrav, men det var samlet set stadig en historisk sejr. Modargumentet var, at millionærerne ville flytte, men det skete ikke, så socialisterne føler, at de har vundet en langsigtet sejr. En anden stor sejr er indførelsen af de stærkeste regler for beskyttelse af boliglejere i New Yorks historie.

Forbundet fra top til rod

Der sker noget med relationen til parlamentarisk demokrati, når kandidaterne bliver valgt og får en dagligdag i senatet. Der tales ikke højt om det, men flere af mine kilder tæt på senatorerne oplever, at de bliver en del af den partipolitiske maskine og mærker storkapitalens magt. Men også her sætter DSA ind. I komiteen Socialists in Office mødes senatorer ugentligt med DSA’s styregruppe. Her præsenteres de også for ideer til lovforslag fra græsrødderne.

DSA lever stadig som en social bevægelse i kulturen blandt de frivillige, som oplever en positiv tilknytning til de valgte parlamentarikere. De skaber sociale rum og projekter med en betydelig grad af lokal autonomi. De laver events og gratis undervisningsforløb om emner som klimaforandringer, kapitalisme og social retfærdighed. De fleste ressourcer bruges dog på at hjælpe socialister ind i parlamentet.

Der er mange diskussioner om, hvad der vil ske på nationalt niveau, men der er ingen tvivl om, at reaktionerne på Trumps sejr i 2016 har slået rødder. I første omgang i de største byer. Set udefra er landet lige nu et interessant – og for mange europæere ukendt – laboratorie for politisk græsrodskultur og sociale medier. Udviklingen udfordrer også konventionel visdom om sociale medier i forskningen, og det vil tage år, før modne analyser og teorier er klar.

Fabian Holt er dr.phil. og lektor ved Institut for Kommunikation, Roskilde Universitet, og gæsteforsker ved Institute for Public Knowledge, New York University

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Enhver tilslutning til demokraterne i USA er i realiteten en tilslutning til det modsatte, til Deep State, så enhver tale om venstrefløj i USA er blot et grimt ja til USAs fortsatte kurs mod opløsning gennem en krampagtig fastholdelse af fordums status som verdensimperialismens unipolære supermagt.

Hanne Andreasen

Der findes også et Kommunistisk parti i det amerikanske samfund, men det ignoreres som om der aldrig har været et sådant parti. Vi er nogle der godt kan huske, Angela Davis og Gus Hall f. eks.