kommentar

Vestens fordømmelser af Ruslands krigsførelse klinger hult. Reglerne gælder kun vores fjender

De forståeligt emotionelle reaktioner på Ruslands angrebskrig mod Ukraine blokerer for erkendelsen af, at Rusland følger samme geopolitiske logik som andre stormagter, skriver journalist Lasse Ellegaard i denne klumme
Billeder fra Ukraine viser, at russernes angrebskrig ligner andre krige til forveksling: Grusomhederne er gensidige, russiske styrker henretter ukrainske civilister, ukrainske soldater henretter russiske værnepligtige, skriver journalist Lasse Ellegaard i denne klumme.

Billeder fra Ukraine viser, at russernes angrebskrig ligner andre krige til forveksling: Grusomhederne er gensidige, russiske styrker henretter ukrainske civilister, ukrainske soldater henretter russiske værnepligtige, skriver journalist Lasse Ellegaard i denne klumme.

Fadel Senna

Debat
16. april 2022

I Go’ Aften Live den 8. april, et af de snakkeprogrammer, der sendes før eller efter de nyhedsudsendelser, der siden den 24. februar har været bemandet med mænd i camouflageuniformer, leverede en tidligere officer månedens replik, da han erklærede, at »krig er noget værre noget«.

Han forholdt sig til billederne fra den ukrainske by Butja, der viser, at russernes angrebskrig ligner andre krige til forveksling: Grusomhederne er gensidige, russiske styrker henretter ukrainske civilister, ukrainske soldater henretter russiske værnepligtige. På landjorden er Genèvekonventionen et stykke papir uden relevans for bagbundne, dræbte civile og flygtende mødre med børn og kæledyr i transportable bure.

De skarpe vestlige reaktioner på Ruslands eklatante brud på folkeretten er politisk motiverede, og her er en klokkeklar fortælling om Rusland som ondskabens arne. Men notoriske krigsforbrydelser er ikke forbeholdt russiske gerningsmænd, og brud på folkeretten ikke et nyt fænomen.

Det undskylder ikke Ruslands krigsforbrydelser, men perspektiverer dem. Folkeretten gælder tilsyneladende ikke for vores venner – Israel overtræder den ustraffet hver dag året rundt, Saudi-Arabien bomber hospitaler i Yemen, og Tyrkiet bomber kurdere i Syrien – som mellemøstforskeren Lars Erslev Andersen noterede, da vi vendte krigspropagandaens pointer i telefonen, fremstår begrundelserne for at fordømme Ruslands krænkelser af folkeretten som hule og selvmodsigende, når der gælder andre regler for USA og Vestens venner.

Det forekommer tilsvarende hult, når præsident Joe Biden kalder Vladimir Putin krigsforbryder og opfordrer Den Internationale Straffedomstol (ICC) til at anklage ham for folkemord. For ligesom Rusland, Kina og Israel er USA ikke selv medlem af domstolen i Haag.

Stormagtsinteresser

Reaktionen på den russiske angrebskrig er massive sanktioner i en hidtil uset skala fulgt op med bevæbning af de ukrainske forsvarsstyrker, hvis kampvilje efter alt at dømme er kommet bag på Putin og hans rådgivere. Og det vil givetvis fortsætte, indtil Putin indser, at fortsat krig vil dræne ikke kun den russiske økonomi, men også opslutningen bag hans regime. Sovjetunionens kollaps i 1991 skyldtes i høj grad den ydmygende tilbagetrækning efter ti års krig i Afghanistan fra 1979 til 1989.

Dæmoniseringen af Rusland har i høj grad blokeret for ædruelige bud på angrebskrigens årsager, der kan koges ned til frygt for NATO-inddæmning af Rusland – en proces, Putin advarede mod i en opsigtsvækkende tale ved sikkerhedskonferencen i München i 2007, hvor han spurgte: »Hvem er denne udvidelse rettet imod?«

Han fik en slags svar i 2008, da præsident George W. Bush fik vedtaget et løfte til Ukraine og Georgien om indlemmelse i alliancen – til de europæiske regeringschefers bestyrtelse. Angela Merkel kaldte løftet for »en unødvendig provokation af Rusland«.

Det var næppe tilfældigt, at etniske russere i Georgien samme år løsrev provinserne Sydossetien og Abkhazia og anmodede Rusland om militær beskyttelse. Og slet ikke tilfældigt, at Rusland i 2014 – efter at uroligheder havde væltet den moskvatro præsident, Viktor Yanukovits, annekterede Krim-halvøen og sendte en styrke i umærkede uniformer ind som støtte til de russisktalende ukraineres løsrivelse af Donestk og Luhansk. Bataljen endte med Minsk II-aftalen, der skulle udrede modsætningerne og skabe stabilitet, men som aldrig blev implementeret. Og nu har vi balladen.

For som officeren sagde i Go’ Aften Live: »Krig er noget værre noget«, og værst er borgerkrigen, eller hvad der i dette tilfælde måske kan kaldes en fætter- og kusinekrig.

Tilbage står, at Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj har søgt en øget uafhængighed af den store nabo, dels ved ikke at følge op på Minsk II-aftalen og i stedet fastholde NATO-løftet i den ukrainske forfatning, dels ved at ignorere det geopolitiske faktum, at stormagtsinteresser altid trumfer andre.

Som Milan Kundera har sagt, er det, der definerer et lille land, bevidstheden om, at det kan forsvinde på et øjeblik. Derfor er en ukrainsk Erik Scavenius nødvendig, medmindre Zelenskyj er villig til at ofre civile tab i titusindvis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Håbet er, at Ukraine, støttet af våbenleverancer fra Nato lande,
kan hævde sin suverænitet -
og få smidt russerne ud af hele Ukraine inklusiv Krim halvøen,
hvorefter Ukraine kan optages i både EU & Nato.

Det kræver selvfølgelig, at vi ophører med at købe russisk olie- og gas -
og stopper de tilhørende daglige milliardoverførsler til Rusland.

Din defaitistiske holdning kan vi ikke bruger til noget.

Michael Fengers-Cordes, Martin Sørensen, Rolf Andersen, Martin Kristensen, Kim Folke Knudsen, Kim Houmøller, Steffen Gliese, Jakob Bonde, Peter Beck-Lauritzen, Jens Christensen, Claus Nielsen, Frederik Schwane, Willy Johannsen, Jørgen Mathiasen, Jacob Nielsen, Bent Nørgaard, Danny Hedegaard, Ole Olesen, trine christoffersen, Jakob Sanvig og Mikael Aktor anbefalede denne kommentar
Peter Bryde Poulsen

Tak til Lasse Ellegaard for en god klumme.
Der er stadig forbavsende få,der som han vil forholde sig til den faktuelle fortid,når der diskuteres om denne krig.

Henrik Pløger Stougaard Nielsen, svend christian tychsen, Hans Larsen, Betina Poulsen, Hans Aagaard, Jes Kiil, Kirsten Dyhrberg Grønne, Ejvind Larsen, Michael Gyes, Erik Winberg, Alexander Bak, Torben Kjeldsen, Signe Hansen, Per Danbo, Susanne Dea Crammond, Michael Larsen, David Zennaro, Tina Petersen, Irene Clausens, Daniel Santos, Erik Boye, ingemaje lange, Mikael Velschow-Rasmussen, Olav Bo Hessellund, Karen Grue, Steen Piper, Otto Andresen, Erik Nielsen, Peter Friis, Kai Birk Nielsen, Erik Pedersen, Anders Reinholdt, fin egenfeldt, Ejnar Søndergaard, Jes Thomsen, Issa Chaaban, Jan August, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen, Niels Borre, Jan Nielsen, Jesper Bak, Kristian Bernhardt Jensen, Jens Lysdal, Jan Troelsen, Per Larsen Andersen, Uffe Madsen, Steen K Petersen, Katrine Damm, John Andersen, Steen Simonsen, Poul Simonsen, Alvin Jensen, Torben Arendal, Ete Forchhammer , Torben Skov, leif olsen, Poul Genefke-Thye, Hanne Utoft, Lasse Jensen, Karsten Nielsen, Vibeke Olsen, Torben K L Jensen, Jørgen Tryggestad, Inger Pedersen, Ture Nilsson, erik jensen, Dorte Schmidt-Nielsen, John Scheibelein, Gert Friis Christiansen, Jette Steensen, Lars Løfgren, Ivar Gjørup, Henning Haugaard, erik pedersen, Marianne Jespersen, Flemming Berger, Palle Yndal-Olsen, Arne Thomsen, Hanne Kock, jens christian jacobsen, Steen Langkjær, Anders Graae, sys jensen, Christian Mondrup, Pietro Cini, Birgit Sloth, Palle Holm, Marianne Wiltrup, Claus Henriksen, Sus johnsen, Asger Ringsing og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Vestens politiske hykleri er ganske rigtigt rystende og medierne generelt propaganderende for politikernes narrativ.

Men sidste del af artiklen er noget pis.
Så har palæstinenserne måske også brug for en "Scavenius", der føjer Israel endegyldigt?
Det ved man jo udmærket godt, at Ellegaard ikke mener.

Og desuden er Ukraine ikke noget lille land og gør modstand som et stort.

Ejvind Larsen, Anders Olesen, Signe Hansen, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Kim Ravn-Jensen, Bjørn Pedersen, Ruth Sørensen, Claus Nielsen, Inge ambrosius, Jesper Lerche, Poul Simonsen, Alvin Jensen, Danny Hedegaard, Emil Davidsen, Torben Skov, Hanne Utoft, Vibeke Olsen, Marianne Jespersen, Birgit Sloth og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Peter Bryde Poulsen 16. april, 2022 - 08:38

Lasse Ellegaards artikel er en gang Putin apologisk pølsesnak,
der burde være udsendt på Russia-1.

lars helde, Rolf Andersen, Martin Kristensen, Kim Folke Knudsen, Jørgen Munksgaard, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Jakob Bonde, Jacob Nielsen, Bent Nørgaard, Danny Hedegaard og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Lasse Ellegaard har klart ret i, at det kommer an på stormagts- og andre interesser, om og hvornår et offer for aggression får hjælp til at forsvare sig. Og at det russiske regime langt fra er alene om at have blod på hænderne. Men det betyder ikke nødvendigvis, at man skal fordømme hjælpen, eller reaktioner på aggressionen i form af sanktioner, når aggressoren af den ene eller den anden grund faktisk bliver imødegået. Det sker bare alt for sjældent.

Jes Kiil, Ejvind Larsen, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Birgitte Bagger, Claus Nielsen, René Arestrup, Arne Albatros Olsen, Jan Nielsen, Alvin Jensen, jens christian jacobsen og Marianne Wiltrup anbefalede denne kommentar
Marianne Wiltrup

hvor dejligt at der endelig - også i Information - kommer en mere nuanceret analyse af denne "noget værre noget"-krig. Det har været lidt af en ørkenvandring i medierne og især på de sociale, og en sjældenhed at se et synspunkt som dit, Lasse Ellegaard, blive fremført uden at man får de værste beskyldninger smidt i hovedet

svend christian tychsen, Hans Larsen, Hans Aagaard, Karen Margrethe Larsen, Jes Kiil, Kirsten Dyhrberg Grønne, Peter Mikkelsen, Ejvind Larsen, Michael Gyes, Susanne Dea Crammond, Michael Larsen, Tina Petersen, Irene Clausens, Daniel Santos, Erik Boye, ingemaje lange, Mikael Velschow-Rasmussen, Olav Bo Hessellund, Steen Piper, Otto Andresen, Carsten Munk, Erik Nielsen, Anders Reinholdt, fin egenfeldt, Ejnar Søndergaard, Jan August, Lise Lotte Rahbek, Leif Høybye, Arne Albatros Olsen, Jan Nielsen, Kristian Bernhardt Jensen, Jens Lysdal, Jan Troelsen, Per Larsen Andersen, Uffe Madsen, Steen K Petersen, Katrine Damm, John Andersen, Marie-Christine Poncelet, Steen Simonsen, Poul Simonsen, Alvin Jensen, Torben Arendal, Ete Forchhammer , Torben Skov, Poul Genefke-Thye, Hanne Utoft, Karsten Nielsen, Vibeke Olsen, Torben K L Jensen, Jørgen Tryggestad, Inger Pedersen, Viggo Okholm, erik jensen, John Scheibelein, Jette Steensen, Henning Haugaard, Palle Yndal-Olsen, Arne Thomsen, Claus Henriksen, Anders Graae, sys jensen, Finn Boe Jørgensen og Birgit Sloth anbefalede denne kommentar

Det er rart der er nogle som Lasse Ellegaard, der tør sætte tingene lidt i perspektiv.
Jeg var fan af USA og Nato, indtil man gik imod sine egne regler, og udenom FN gik ind i Jugoslavien, og siden er det gået slav i slav. USA mener åbenbart de kan blande sig over alt, og nu når vi ikke har Merkel mere, som fornuftens stemme her i Europa, må vi betale prisen, USA skummer fløden, ved salg af alle de våben, som nogle åbenbart mener vi lige pludselig har brug for. Brug hellere pengene på klimaet, og lad være med at blande sig i andre landes indre anliggender, og påstå vores måde at gøre tingene på er den eneste rigtige.

svend christian tychsen, Hans Larsen, Hans Aagaard, Jes Kiil, Ejvind Larsen, Michael Gyes, Steen K Petersen, nils valla, Susanne Dea Crammond, Tina Petersen, ingemaje lange, Steen Piper, Anders Reinholdt, fin egenfeldt, Ejnar Søndergaard, Issa Chaaban, Niels Borre, Jan Troelsen, Per Larsen Andersen, John Andersen, Eric Mård, Steen Simonsen, Poul Simonsen, Alvin Jensen, Torben Arendal, Ete Forchhammer , leif olsen, Karsten Nielsen, Vibeke Olsen, Viggo Okholm, erik jensen, John Scheibelein, Jette Steensen, Henning Haugaard, erik pedersen, Palle Yndal-Olsen, Arne Thomsen, Peter Bryde Poulsen, Claus Henriksen, Hanne Kock og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Tina Petersen

Også jeg er glad for et mere nuanceret indslag i debatten, lige som jeg var glad for Rune Lykkebergs ditto d. 2. april ( https://www.information.dk/debat/2022/04/skuespilleren-zelenskyj-erobret... ) - begge skrevet som personlige debatindlæg: "Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning. "

Den 5. april var der 66 kommentarer til Rune Lykkebergs debatindlæg.

Nu er der 35.

Kun ganske få 'afvigende-fra-flertallet' er ladt tilbage, heldigvis. Ellers ville det barberede kommentarspor stå tilbage, som et rungende ekkokammer.

Om Lasse Ellegaards kommentarspor skal samme vej, som Rune Lykkebergs, vil tiden vise, men min motivation er allerede afgået ved døden.

svend christian tychsen, Hans Aagaard, Jes Kiil, Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Katrine Damm, erik pedersen, Anders Graae, Hanne Utoft, Vibeke Olsen, Ture Nilsson, Marianne Jespersen og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Russerne kender Biden & Co ligeså godt som de selv. NATO fremstår vingeskudt og afsløret som en fake militær organisation, der har våben, de ikke tør bruge. Det har russerne vist: USA accepterer at russerne myrder løs på civilbefolkningen i Ukraine. Russerne nedkæmper Ukraine i Donpas-regionen, der tilfalder Rusland. Til gengæld holder russerne sig til Donbas. USA accepterer dette og lover ikke at intervenere for at stoppe Rusland. Det ville de sagtens kunne. Og det handler IKKE om at Ukraine ikke er medlem af NATO. Det kan man fortolke sig ud af oven i købet uden enstemmighed, jf traktatens artikel 3, 5 og 10 samt FN-pagtens artikel 51.
Så stormagterne er nået til 'enighed', og Europa står som det lille barn i skolegården, der leder efter en gårdvagt, fordi de store drenge slås. Men gårdvagten er gået til kaffe på lærerværelset.
Denne enighed om en konfliktramme kommer til at koste mange liv og mange penge. Ukraine og Europa betaler.

nils valla, Olav Bo Hessellund, Vibeke Olsen og erik jensen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Jeg vil gerne opfordre skribenten til så vidt muligt at holde Mellemøsten, og i det hele taget andre verdensdele, ude af diskussioner om Ruslands angreb på Ukraine. Ellers ender man med at snakke om alting og ingenting.

Situationen bliver en anden, hvis krigen breder sig og får flere deltagerlande, men det er heldigvis ikke sket foreløbig.

Dog bør det fremhæves, at krigen mellem to store kornproducenter risikerer at føre til hungersnød i Afrika. Det problem kunne jeg godt ønske mig, at mediedækningen beskæftigede sig mere indgående med.

Skribenten efterlyser en ukrainsk Scavenius. En sådan har Ukraine allerede haft, men han stak af til Rusland i februar 2014.

svend christian tychsen, lars helde, Martin Sørensen, Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller, Jørgen Mathiasen, Steffen Gliese, Jens Christensen, Claus Nielsen, Frederik Schwane, René Arestrup, Ole Olesen, Ole Meyer, Torben Siersbæk, Jacob Nielsen, Bent Nørgaard, Danny Hedegaard, Per Christensen, Søren christensen, Herdis Weins og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

“Be brave like Ukraine” kan man læse i Aalborgs bybusser. Altimens ophøjes Zelenskyj til en krydsning mellem Jesus og Prins Valiant.
Nej, lad os endelig ikke snakke om dengang Ronald Reagan sendte våben til de muslimske mujahediner (inkl. Osama Bin Laden), der sendte Sovjetunionen i graven.
Fortsæt endelig med at servere historien i de små bidder, vi er i stand til at overskue.Lige nu.
Sluk endelig for hukommelsen og omtanken.
Send flere cheerleaders.
God påske.

svend christian tychsen, Hans Larsen, Hans Aagaard, Ejvind Larsen, nils valla, Carsten Munk, Tina Petersen, ingemaje lange, Mikael Velschow-Rasmussen, Steen Piper, Lise Lotte Rahbek, Per Dørup, Arne Albatros Olsen, Lars Løfgren, Christian Mondrup, Alvin Jensen, erik pedersen, Anders Graae, Hanne Utoft, Karsten Nielsen, Vibeke Olsen og erik jensen anbefalede denne kommentar

Tak for LE klumme . Modigt og passende og så er han endda meget nænsom. Lad mig sige det lige ud : Krigen skal stoppes for enhver pris og denne nærmest barnlige påskyndelse fra vesten er ufattelig, der er så mange eksempler i historien på overgivelse og samarbejde og gradvis at få tingende på plads . Se på krigene i sønder jylland mv. Forstår overhovedet ikke denne fan bevægelse omkring ledelsen i Ukraine, typisk amerikansk -vi bør da for pokker efterhånden forstå (ikke acceptere) denne konflikt noget bedre. Lad folket i Ukraine vælge forhandling og fred .

svend christian tychsen, Hans Aagaard, Karen Margrethe Larsen, nils valla, leif olsen, Jette Steensen, ingemaje lange, Mikael Velschow-Rasmussen, Ulla Hansen, Torben K L Jensen, Mikael Benzon, Arne Albatros Olsen, Kristian Bernhardt Jensen, Lars Løfgren, John Andersen, Alvin Jensen, Torben Arendal, Ete Forchhammer , Palle Holm, Marianne Jespersen, Anders Graae, Hanne Utoft, Karsten Nielsen, Jørgen Tryggestad, Pietro Cini, Marianne Wiltrup og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Selv på lederplads i Guardian er man ved at være trætte af, at amerikanerne forhindrer europæerne i at handle resolut over det russiske folkemord. Den amerikanske offentlighed lader andre i alliancen om at vove pelsen, men kun hvis USA ikke risikerer at blive inddraget. I 1939 og 1940 tryglede England og Frankrig USA om at gribe ind overfor Nazityskland. Først med Pearl Harbour begyndte de at rykke. Det havde kostet i tusindvis af engelske og franske liv på slagmarker i Belgien, og nazisterne havde besat Danmark, Norge, Holland, Belgien, det meste af Frankrig. USA could'nt care less. Indtil bomber dræbte amerikanerne.
Den samme amerikanske passivitet gentager sig, og det ved russerne. Derfor ter de sig som de vil. Som Hitler dengang i 1940.
Vi kan arbejde på at få et misilskjold over Europa. Sideløbende hermed skal vi fjerne de russiske A- våben, hvor NATO vurderer, at kun ganske få af misilsiloerne fungerer. Og amerikanerne ved hvor de er.
Jeg skammer mig over vestens handlingslammelse. Restriktioner er ikke nok. Tyskerne vil ikke risikere en brøkdel af deres wirtchaftswunder, og russerne har selvfølgelig allerede stabilisere rublens kursfald.
Nu er det på tide at vi tager os sammen og forsvarer selvbestemmelsesretten og demokratiet overfor de russiske faschister.

Fam. Tejsner, Kim Folke Knudsen, Carsten Troelsgaard og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Pietro Cini
Fredsbevægelser er de ulykkeliges skrig mod en uretfærdig virkelighed. Hændervridende og sorgfyldte. Som afbildninger på kirkernes friser og arkitraver.
Men nogle fredsbevægelser er modige folk. Hvornår mon vi ser fredsdelegationer fra Danmark tage til Ukraine og lænke sig til de russiske tanks? Måske stopper det krigen...?

Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Claus Nielsen, Torben Siersbæk og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Claus Voltelen

Lasse Ellegaard: Du ser splinten i din broders øje, men ikke bjælken i dit eget.

Kim Folke Knudsen, Jakob Bonde, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Dennis Tomsen, Jens Christensen, Willy Johannsen, Ole Olesen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren christensen

Kære Lasse Ellegaard.
Din klumme synes mig en smule kynisk og noget pessimistisk.
NATO og Rusland er ganske rigtigt ikke modsætninger - de er modstandere. Men din fjendes fjende behøver ikke at være din ven. Har man været kritisk overfor USAs og NATOs indblanding i andre landes indre anliggender, er der da al mulig grund til også at være modstander af Ruslands mere eller mindre skjulte krig mod europæisk demokrati. Det Putin frygter er ikke NATOs militære trussel, det er snarere et velfungerende demokratisk Ukraine, som kunne inspirere den russiske befolkning.
Din sammenligning af mord på ukrainske civile og påstået drab på russiske krigsfanger er ganske enkelt ude af proportioner. For ikke at nævne den kendsgerning, at Rusland hårdnakket benægter fakta, mens Ukraine - mig bekendt - erklærer sig villig til at undersøge sagen og straffe de skyldige.
Scavenius holdt i cirka tre år, Yanukovits (uden sammenligning iøvrigt) nogenlunde ligeså længe. Begge blev væltet af folkelige opstande. Og hvad skal man med en Scavenius når man har en Churchill?
Det ikke et spørgsmål om, hvad Zelenskyij vil ofre. Det er et spørgsmål om, hvad befolkningen vil tåle og acceptere. Indtil videre ser det ud til, de står bag deres præsident.
Og endelig - Rusland er ikke en stormagt, en atommagt ganske vist, men Putins Rusland mangler både ideologisk, økonomisk og militær styrke.
Med venlig hilsen Søren Lindgreen Christensen

Fam. Tejsner, Martin Sørensen, Emil Davidsen, Inge Lehmann, Anders Olesen, Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Dennis Tomsen, Jens Christensen, Bjørn Pedersen, Claus Nielsen, Willy Johannsen, Ole Olesen, Torben Siersbæk, Jacob Johansen, Jesper Lerche og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Søren Christensen:
Mangler militær styrke? Er det et fingerpeg på om man er rigtig? eller forkert?
Burde det ikke være sådan at militær styrke til en hver tid er af det onde?
Hvis livet på sigt skal blive tåleligt skal der slet ikke være en militær styrke-men kun dialog og samtale!
Naivt ja men jeg er i min sene alder mere og mere overbevist om at det er den vej vi skal!

Pietro Cini, Ejvind Larsen, erik pedersen, leif olsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Niels Borre, Poul Simonsen, Alvin Jensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Søren christensen

Viggo Okholm. Det var sådan set bare et spørgsmål om definitionen på en stormagt.

Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Ole Olesen, Torben Siersbæk og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Kim Abildskov

Det er jo kontrafaktisk, at hævde det var gået anderledes , hvis Nato ikke havde udvidet. Jeg tror ikke , det ville have forhindret at Rusland blev et (nær)facistisk regime, der kunne finde på at indlede en revanchistisk angrebskrig, hvor man vil undertrykke hvis ikke udslette Ukrainsk identitet. Rusland ville ikke have folkesangere, der sang om at Georgien , Moldova og Ukraine var russisk hjemland. Hvor ved man det fra ? Måske havde situation været værre, hvis de baltiske lande og Polen med flere ikke havde været medlem af Nato. Det finder vi aldrig ud af.
Når det bliver ved med at dukke op som argument hos dele af venstrefløjen, siger det nok noget ,om en vilje til at give vesten skyld. Det kan man finde mange eksempler på inden for andre områder

Martin Sørensen, Inge Lehmann, Martin Kristensen, Niels K. Nielsen, Kim Folke Knudsen, Jakob Bonde, Jørgen Munksgaard, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Jens Christensen, Claus Nielsen, Ole Olesen, Christian de Thurah og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Emil Davidsen - 18. april, 2022 - 08:12.

Jeg kan helt ærligt hverken finde hoved eller hale i din kommentar.
Kan du ikke prøve at foretage en grundig revision, så det fremgår, hvad der er argumentation og hvad fu konkluderer?

Især anden halvdel er - for mig - helt uforståelig. Hvad betyder "desværre underholder jeg ingen illusioner", f.eks.?
Og hvad sigter du til med "det ofte omtalte, men ekstremt sjældent gengivede, nazi-tyske propaganda og "talking points""?

Torben Siersbæk

"Dæmoniseringen af Rusland har i høj grad blokeret for ædruelige bud på angrebskrigens årsager, der kan koges ned til frygt for NATO-inddæmning af Rusland."

Hvilken inddæmning?

Har Informations redaktion et atlas, der kan vise Rusland og dets omgivelser?
Kunne det ikke være en idé for redaktionen at udarbejde en grafik, der illustrerer forholdet mellem virkeligheden og Lasse Ellegaards fortolkning?

Jeg er slet ikke ude på at slå Ellegaard i hartkorn med Putin eller beskylde ham for at løbe Ruslands ærinde. Jeg vil bare gerne have at debatten er faktabaseret, så langt det er muligt.
Og "NATO's inddæmning af Rusland" er forvrøvlet tågesnak!

lars helde, Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Jørgen Munksgaard, Peter Beck-Lauritzen, Jørgen Larsen, Steffen Gliese, Emil Davidsen, Jens Christensen, Frederik Schwane og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Nato eller USA er et fed, det er gammel kendt teori, at inddæmning af Sovjetunionen er videre ført op til dagsdato, bare se hvordan det praktiseres overfor Kina.

https://www.information.dk/debat/2014/04/tiden-inde-ny-inddaemning-rusland

Så din velkendte taktik, med at klandre og udskamme andre, der ser verden lidt mindre sort/hvid, i dette tilfælde "forvrøvlet tågesnak" kan jeg kun ryste på hovedet af, sige suk og ,nå ja, pyt med.

Den mand, der udtænkte strategien i 1946, den amerikanske diplomat George F. Kennan, kom derved til at præge den amerikanske udenrigspolitik i næsten et halvt århundrede.

Han skulle imidlertid bruge en stor del af resten af sit meget lange liv på at kritisere de måder, hans strategi blev forvaltet på i det konkrete, navnlig i spørgsmålene om atomvåbenkapløbet og i stedfortræderkrige som i Vietnam, og nu i Ukraine.

Måske du tros alt har lært lidt fakta i dag, jeg tvivler.

svend christian tychsen, leif olsen, Ejvind Larsen, Mikael Velschow-Rasmussen, John Andersen, Pietro Cini og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Ellegaard forsætter ud af det sporet , »forbrydelser kan vi roligt begå, for dem er der jo alligevel så mange af...«. Det har også været Putin-apologeternes standpunkt fra dag et. For at skære igennem forvirringen: Vi skal sørge for, at Putin kommer til at betale en skyhøj pris for sit forsøg på at gøre Ukraine ubeboeligt.

lars helde, Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Dennis Tomsen, Claus Nielsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Søren Kramer

Ventreorienteret vrøvl som idag virker lige så komisk som Monty Python "Lets not bother who killed who" efter de fejlagtigt havde slået halvdelen af alle bryllupsgæsterne ihjel. Sidestillingen af forbrydelser er proportionsløst.
Hvis de røde ikke var så optaget af amerika, havde de i stedet prøvet at forstå den ideologi om eurasia de er oppe imod.

lars helde, Kim Folke Knudsen, Jørgen Munksgaard, Steffen Gliese og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@Siersbæk
Ellegaards forklaring på angrebskrigens årsager er endnu mere horribel end hans evne til at se på et atlas, men han har en enestående chance for at udbrede sin visdom før begivenhederne , hvis han skyndsomst pakker en kuffert og rejser til Finland med budskabet om, at sådan et lille land ikke har andre muligheder end at føje sig Ruslands interesserer. Man han skal skynde sig, for Finland bliver antageligt snart medlem af NATO, og i øvrigt forberede sig på, at finnerne glor vantro på ham.

Fam. Tejsner, Niels K. Nielsen, Kim Folke Knudsen, Jørgen Munksgaard, Peter Beck-Lauritzen, Emil Davidsen, Steffen Gliese, Dennis Tomsen, Claus Nielsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar

- Tja..., "krig er noget værre noget", og det har det været i lang tid. Tag en lille tur ud til Toftegårds Plads, den nordlige del der vender mod Valby togstation, og gå ind i den lille park der findes omkranset af hæk og med træer og bænkeindenfor.

Der står en sten med en indskrift på, som en kunstner har leveret, og teksten lyder; "Da denne sten blev sat var der krig et sted i verden".

Jeg ved ikke hvem kunstneren var / er og heller ikkepræcist hvornår pladsen blev til, men det må være sket efter nedlæggelse af af den vendeplads som sporvognene havde, og det er tilbage til 1968, så vidt jeg har kunne finde ud af.

Så kan man jo slå den tanke om der mon også var krig et sted i verden mellem 2.VK og indtil 1968, - ja..., der var da vist Korea krigen i 1950erne, - måske skal man vende spørgsmålet om; "var der overhovedet fred overalt på kloden på noget tidspunkt?"

erik pedersen, Nike Forsander Lorentsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Peter Beck-Lauritzen, Lise Lotte Rahbek og Frederik Schwane anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

jens christian jacob
Der findes mange narrativer om og magt niveauer for den virkelighed vi deltager i. De er alle set med bestemte briller. Dine briller står åbenbart helt klart i jordhøjde med den konkrete og aktuelle ukrainske civile borger og soldat. Den affektive og empatiske historie . ,Følger man den går man ned og kæmper sammen med de undertrykte, så følg dit hjerte og vis mod. Så er der nogen, fx dagens debatindlæg der både ser historien i jordhøjde og i magthøjde, fx den politiske, baseret på det nationale og supermagt herskende logikker. Set fra denne højde er det helt realistisk og empatisk at stoppe krigen , en proxykrig og lade Rusland få sine prorussiske borger i Donetsk i hus og en vej til Krim. Det spare rigtigt mange menneskeliv og åbner vejen for nye atomnedrustnings aftaler, på sigt. Våbenhjælpen udsætter blot kampen og øger russernes bombninger og ender med yderligere katastrofale mennesketab. Jo global magtpolitik er kynisk, barsk og ufolkelig så god kamp, hvis dine ord altså bliver til handling. PS jeg går ikke i kamp for Ukraine, ej Syrien, Yemen og Afghanistan. Det gør vi bare ikke i NATO, risikoen for civile tab er meget meget stor.

Frederik Schwane

"Det undskylder ikke Ruslands krigsforbrydelser, men perspektiverer dem."

Jeg læser dette debatindlæg som en kæmpe undskyldning for Putins voldelige invasion af Ukraine. Du får mig simpelthen ikke til at synes, at det er synd for ham.

Ejheller får du mig til at synes, at det er for dårligt af Zelenskyy at kæmpe for et selvstændigt Ukraine med retten til selv at bestemme, om de vil være neutrale, i NATO eller en del af et russisk imperium.

Martin Sørensen, Peter Koch Larsen, lars helde, Inge Lehmann, Ole Olesen, Kim Folke Knudsen, Jørgen Munksgaard, Peter Beck-Lauritzen, Herdis Weins, Emil Davidsen, Steffen Gliese, Dennis Tomsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

erik jensen

"Krigen skal stoppes for enhver pris"

Sig det til Putin???

Peter Beck-Lauritzen, Herdis Weins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Ud af 6 mulige vil jeg tildele Putin 6 gyldne dollartegn i 24 karat guld, alene af den grund at han gik i den geopoliske fælde, som USA i kraft af deres indblanding i Ukraine, havde sat for ham.

Allerede inden invasionen talte alle de vestlige medier i den grad krigen op , ja nærmest forventede den.
Havde han bare lade være ville alle de vestlige medier fremstå , som et krigsliderligt hylekor, som hylede til ingen verdens nytte, og som derfor i sidste ende ville fremstå mere og mere pinlige, som tiden ville gå.

Men desværre gik ham i fælden, og nu er "alle" glade.

Den amerikanske rustningsindustri gnider sig lystig i hænderne over aktiekursernes raketfart , og den øgede profit, og medierne med de amerikanske interesser som den store chefdirigent arbejder på højtryk med alskens reportager fra konfliktens utrolige mange aspekter dagligt, fra sønderbombede byer, alle de personlige menneskelige tragedier i al deres gru, til at de militære strategers viftende pegepinde, som beretter om krigens gangs på kæmpestore kort.

Nu behøver jeg ikke længere at se 2 verdenskrig i farver på Netflix, for det her er sgu mindst lige så spændende, og så er det i real time fra dag til dag , time for time.

Og minsandten ikke om sanktionerne efterhånden har fået et omfang, som næsten i sig selv kunne udgøre en krigserklæring.

I mine øjne nok lidt premature, men alle er tilsyneladende helt grebet af stemningen, og derfor acting accordingly, uden nogen videre omtanke for en forestående global fødevare krise, som en klar konsekvens.

Selv en potentiel trussel til petrodollarens fremtidige status har man tilsyneladende helt overset.

Hvor der handler , der spildes, og det skal jeg lige love for i denne konflikt, som i enhver anden krig, men dimensionerne her er så meget større denne gang.

Ukraine under Zelensky's ledelse lægger velvilligt land, liv og lemmer til ,mens vesten tonser våben ind i landet på dagligt basis.

Nato har endeligt fundet sig berettigelse, og står stærk og sammen som aldrig set før. Nu skal alle opruste for fjenden har vist sit sande ansigt, og må derfor stå på mål
for alle de lede og perfide projektioner , som i en lind strøm opstår hele tiden.

Verden er atter sort/hvid, og vi er vel alle hold spillere og hooligans om nødvendigt.

Krigen vil nok fortsætte et stykke tid endnu, indtil både Rusland og Ukraine udmattede indser , og de bare er spillere i et spil, som de ikke selv har designet.

Det er nok det bedste udfald på krigen, alternativet vil jeg helst ikke tænke på.

Ejvind Larsen, Viggo Okholm, Karsten Nielsen, leif olsen, Mikael Velschow-Rasmussen, John Andersen, erik jensen, Mogens Bach Jensen, Majken Munch, Carsten Munk, fin egenfeldt, Lars Løfgren, Lise Lotte Rahbek, Pietro Cini og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Arne Albatros Olsen

"Allerede inden invasionen talte alle de vestlige medier i den grad krigen op , ja nærmest forventede den."

Vi må eksistere på hver vores planet, for det er klart mit indtryk, at hele Europa blev taget totalt på sengen, da Putin, mod enhver forventning (eller håb) gjorde alvor af sin voldelige invasion af Ukraine.

Fam. Tejsner, lars helde, Inge Lehmann, Ole Olesen, Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen, Herdis Weins, Steffen Gliese, Emil Davidsen, Torben Siersbæk og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Godt at Danmark dengang den 9. april,, havde en masse politiker, der besindigt og fattet, ikke bare ofrede sin befolkning på ideologiens alter og som Lasse Ellegaard så rigtig skriver,

"Derfor er en ukrainsk Erik Scavenius nødvendig, medmindre Zelenskyj er villig til at ofre civile tab i titusindvis"

svend christian tychsen, Karsten Nielsen, Tina Petersen, erik jensen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Ja, what about…

Forskellen er, at bag denne krig står en krigsforbryder, som konstant viser sin brutale, kyniske og grusomme natur. Man kan blive ved.
Det er ikke længere krig. Det er brutalt slagteri, mord, terror, tortur - på et tappert folk og et frit land. Og det skal der ses nuanceret på, mener mange her på siden.

Krigen vil ikke stoppe, så længe det passer og morer krigsforbryderen, en fascistisk klon, som for længst er gået ind i rækken af historiens mest uhyrlige monstre.

Alligevel kan man se, at rigtig mange af avisens læsere enten har sympati for krigsforbryderen. Eller de hader alt det, den vestlige verden står for. Eller begge dele.
Det er ikke spor nyt.
Forståelse og medfølelse for det, som nu går ud over Ukraine, er der ikke meget af.

Et livs opsparet had mod alt det, vesten står for? Som nu kan få frit afløb i en blind kynisk consensus med ligesindede?
Krig åbner for hadet.
Det kan man se og læse.
Og vi andre bliver erindret om, hvad det er, den frie verden er oppe imod…

Som bekendt skal man ikke lade sig forbløffe.
Men man kan blive trist til mode...

Martin Sørensen, lars helde, Inge Lehmann, Ole Olesen, Kim Folke Knudsen, Niels K. Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Herdis Weins, Steffen Gliese, Jørgen Mathiasen, Dennis Tomsen, Torben Siersbæk og Frederik Schwane anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det er åbenbart ikke alene Ellegaard men også en del af læserne her, som ikke tager Putin helt alvorligt.
På pressemødet med Olaf Scholz erklærede Putin, at der var et folkemord under udvikling i Donbass, - han har adskillige gange brugt Hitlers kneb med at beskylde sine modstandere for at gøre det, han selv har i agt at gøre, og da han skulle begrunde overfaldet på Ukraine var det med behovet for at jage nazister i nabostaten og sætte dens regering af drukkenbolte og narkomisbrugere fra bestillingen. I øvrigt var der nogen i Mariupol, der skulle drages til ansvar.
Man forstår, at det for adskillige her er rene pseudobegrundelser. Og det er det jo nok også.

Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen, Herdis Weins, Steffen Gliese og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Steen K Petersen - 18. april, 2022 - 10:04.

"Inddæmningsdoltrinen" har faktisk ophav i England allerede i begyndelsen af 1900-tallet.
George F. Kennan tog den ganske rigtigt op efter 2. verdenskrig, og den har ganske rigtigt afstedkommet mange væbnede konflikter siden. (Se f.eks. https://www.realclearhistory.com/articles/2020/03/26/mackinder_and_the_g...!).

Indtil Ruslands overfald på Ukraine har inddæmningspolitikken været mindre relevant - globalt set - bl.a. fordi Kina nu er den anden store spiller både økonomisk og militært (studér Silkevejsprojektet- uden dine fordomme).

Men det er stadigvæk noget vrøvl at Rusland er inddæmmet (=omsluttet) af NATO. Tilmed er de alliancer, USA fik etableret i nær- og fjernøsten ikke længere af samme styrke og betydning.

Du har dog ret i en ting: din kommentar lærte ikke mig eller andre noget vi ikke vidste i forvejen.

Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen, Herdis Weins, Steffen Gliese, Jørgen Mathiasen og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Niels Erlinger

Jeg vil gerne undgå at afspore debatten helt, men måske skifte lidt spor.

Det er Putins oprindelige argument for at indlede denne specielle militære operation, - det var, at Ukraine var styret af nazister og narkomaner.

Og lad os for en god ordens skyld antage, at Putin har ret; Ukraine er styret af nazister og narkomaner, det må med andre ord, vrimle med nazister og narkomaner.

Og så må Putins specielle militære operation, jo så være specielt rettet imod disse nazister og narkomaner.

Men hvordan går det så med at få taget hånd om disse nazister og narkomaner?? Hvor mange er det lykkedes for russerne at få taget hånd om??

Efter at man har indsat næsten 200.000 mand i snart 2 måneder, med næsten ubegrænsede beføjelser, så må Ukraine jo snart være tømt for nazister og narkomaner, - ikk??

Men jeg synes ikke, at hører noget fra russisk side om, hvordan det går med denne anti nazi og anti narko operation.

Har russerne slet ikke fået taget hånd om en eneste nazist eller narkoman??

Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen, Herdis Weins, Steffen Gliese og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Ja, man kan blive trist til mode over, at der er så mange, der er vrede over det liv, vi - og de selv - lever i vesten, at de mener, at Putin er i sin gode ret, ja, faktisk undskyldt, til at invadere et selvstændigt land som Ukraine, myrde borgerne og sende millioner på flugt.

Vi er tilbage til temaet med, at "min fjendes fjende er min ven", ignorerende den erkendelse, at Rusland ikke er et kommunistisk/socialistisk successtyre, men tværtimod har en fascistisk leder, som aldrig ville respektere de selvsamme mennesker, og de holdninger de repræsenterer, der forsøger at undskylde ham.

lars helde, Inge Lehmann, Ole Olesen, Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen, Herdis Weins, Steffen Gliese og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Problemet med krigen, ud overat den vende ansigtet mod Europa - hvad vi ikke har været vant til i mange mange år - er at den er ualmindelig tarvelig. Både i konkret forstand og i det hele taget.

Verden er knap kommet sig over corona. Kineserne slet ikke. Hele verdens "politimand"/USA ligger underdrejet, siden en talebesværet olding de fakto har måtte overtaget boet efter en krabat, som måske nok evnede at spille lige op med Merkel og sætte sine diktatorielle ligemænd på plads på verdensscenen, men som ikke evnede at håndhæve det ansvar som også følger med, nemlig at sørge for kongressens integritet og dermed håndhævelse af det demokrati der binder os sammen.
Redeligheden har ikke bare afsløret den frie verdens afhængighed af kinesiske dimser, men også et Europa der befinde sig i et sikkerhedspolitisk vakum, eftersom vi har lagt os i lommen på en energi- og militærstrategisk stormagt, som vi pludselig (!) ikke kan stole på. Dette, lagt sammen med coronaeftervirkninger, klima-krise og inflation, har gjort især central Europa til en prygelknabe for et kriminelt, hævngerrigt og misundeligt Rusland, som er lykkedes med at bilde sig selv ind, at der er uafsluttet bussiness i Ukraina, som er så vigtig at end ikke hverken folkeretten eller krigens regler kræver anerkendelse. Mens vesten kun kan svare med paragraffer fra en krigsforbryderdomstol, som vi med overvejende sandsynlighed ikke engang selv ville kunne frikendes i, hvis vi hopper bare lidt tilbage i historien. Hvad vi derfor ikke gør.

Det er ulykkerne ved den perfekte storm, som vi nu er havnet i. Komponenterne er som sagt i tilfældig rækkefølge: klimakrise, corona, leveranceproblemer, en senil Uncle Sam, en pensioneret Merkel, generel sikkerhedspolitisk ustabilitet i Europa og en ualmindelig tarvelig lille diktator, med alt for store drømme og ditto våben og alt for meget uafsluttet business i Ukraine.

Spørgsmålet er hvem der rydder op, hvis der overhovedet bliver ryddet op?
Der er hele to år til "Det orange monster" vender tilbage – hvis han gider – og så det ikke engang sikkert at han kan klare ærterne. Endelig kan også være, at den relative stabilitet vi har nydt, i hvert fald i Europa gennem mere end et halvt århundrede, er den nye normal, som vi bare skal vende os til. Hvis det er tilfældet er det næsten ikke til at bære, at alt der er taget fra os på grund af en tarvelig lille mand for enden af et meget langt bord. Det er, lige meget hvordan du vender det, pisse tarveligt!

Kim Folke Knudsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

ja, ja,
- har nydt, i hvert fald i Europa gennem mere end et halvt århundrede, er alt andet end den nye normal, som vi bare skal vende os til. Osv.

Under alle omstændigheder er det stadigvæk pisse tarveligt, med den krig.

Kim Folke Knudsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Tak til Peter Bryde Poulsen og besindige ligesindende.

Peter Bryde Poulsen
16. april, 2022 - 08:38
Tak til Lasse Ellegaard for en god klumme.
Der er stadig forbavsende få,der som han vil forholde sig til den faktuelle fortid,når der diskuteres om denne krig.

Steen K Petersen, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen, Niels Borre, Jan Nielsen, Jesper Bak, Kristian Bernhardt Jensen, Jens Lysdal, Jan Troelsen, Per Larsen Andersen, Uffe Madsen, Katrine Damm, John Andersen, Steen Simonsen, Poul Simonsen, Alvin Jensen, Torben Arendal, Ete Forchhammer , Torben Skov, leif olsen, Poul Genefke-Thye, Hanne Utoft, Lasse Jensen, Karsten Nielsen, Vibeke Olsen, Torben K L Jensen, Jørgen Tryggestad, Inger Pedersen, Ture Nilsson, erik jensen, Dorte Schmidt-Nielsen, John Scheibelein, Gert Friis Christiansen, Jette Steensen, Lars Løfgren, Ivar Gjørup, Henning Haugaard, erik pedersen, Marianne Jespersen, Flemming Berger, Palle Yndal-Olsen, Arne Thomsen, Hanne Kock, jens christian jacobsen, Steen Langkjær, Anders Graae, sys jensen, Christian Mondrup, Pietro Cini, Birgit Sloth, Palle Holm, Marianne Wiltrup, Claus Henriksen, Sus johnsen, Asger Ringsing og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

svend christian tychsen, Karen Margrethe Larsen, Ejvind Larsen, Erik Winberg, erik pedersen, erik jensen, Torben Kjeldsen og Jan August anbefalede denne kommentar

Tak for noget nødvendig modgift.
Det er også blandt kommentarerne her tydeligt, at der er mange mennesker, der ikke ønsker at ændre sine forstokkede holdninger.
Løsningen på krigen er sandsynligvis MINSK2. Og med Zelinskiys opbakning og dygtige kommunikation vil Rusland skulle smadre endnu mere Ukraine og ukrainere, før noget lignende kan komme på tale. Det er så trist. Krig er noget lort.

leif olsen, Marianne Jespersen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Kjeldsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Krigsforbrydelser kan ikke samtidig have både helte og sataner - set alene ud fra politiske ideologiske perspektiver, - krigsforbrydelser kan da ikke gradbøjes.

I det historiske perspektiv er der vel ingen af os der vil have nazismen tilbage, så når Putin siger han vil "afnazificere" Ukraine, så burde vi tage som en god frelser gerning han udfører med sit militær, så nazismen ikke breder sig, og bliver stærk og ustyrlig som vi husker det fra historien.

Tænk så også på dengang Amerikanerne med koalitionen frelste verden fra Iraks"masseødelæggelsesvåben" og invaderede Irak, - men ikke fandt de rædselsfulde "masseødelæggelsesvåben", men alligevel smadrede Irak og hvor over 1 mio. blev dræbt mænd,kvinder, børn og brødre, søstre, bedsteforældre osv., osv..

- Hvilke helte skal vi hylde som ikke har begået krigsforbrydelser, men alene kun gjort noget godt med det de sagde var deres mål?

Frederik Schwane

Jan August, jeg tror ikke, at der er en eneste debattør her på Information, der ikke synes, at krig er noget lort.

Personligt kan jeg bare ikke købe ind på den holdning, f.eks. Lasse Ellegaard står for, at det selvstændige land Ukraine ikke har ret til at forsvare sig mod en voldelig invasion fra Putin.

Ib Gram-Jensen, Inge Lehmann, Dennis Tomsen, Ole Olesen, Kim Folke Knudsen, Carsten Troelsgaard, Jørgen Munksgaard, Peter Beck-Lauritzen, Herdis Weins, Steffen Gliese og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Søren Kristensen - 18. april, 2022 - 12:07

"Spørgsmålet er hvem der rydder op, hvis der overhovedet bliver ryddet op?
Der er hele to år til "Det orange monster" vender tilbage – hvis han gider – og så det ikke engang sikkert at han kan klare ærterne."

Rent bortset fra at Trump og Putin er bonkammerater - og at Trump hellere end gerne tjener samme Putin ved at trække USA ud af NATO.

Hvis det så samtidig kan lykkes at amputere den forsvarspolitiske dimension i EU, SÅ er Putins lykke gjort!

erik pedersen, Inge Lehmann, Peter Beck-Lauritzen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Michael Andresen

Jeg har længe funderet over, hvem, der dog kan finde på, at arbejde for de engelsksprogede russiske medier som Russia Today, Sputnik etc. Svaret fik jeg her: Typer som Lasse Ellegaard, der med sin Putinapologetiske vrøvl tilsat en stor mængde whataboutism, er åbenbart villige til at tale fascisten Vladimir Putins sag, når blot det kan kamufleres som kritik af vestens demokrati.

Inge Lehmann, Dennis Tomsen, Ole Olesen, Kim Folke Knudsen, Niels K. Nielsen, Jakob Bonde, Jørgen Munksgaard, Peter Beck-Lauritzen, Herdis Weins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henriette Eriksen

Henriette Eriksen.
18. april 2022

Ja, Lasse det er da også rigtigt: Vi må sætte den russiske invasion i perspektiv..... og vi må også tænke på, hvad Israel, Saudi Arabien og Tyrkiet har gjort og så´der lige den geopolitiske logik og stormagtsinteresser trumfer altid andre osv osv...........

Og , nej ....denne krig er skelsættende:

Det blev så tydeligt for enhver, at her invaderer en stormagt et fredeligt land, som har formået at opbygge et demokrati.
De tillader sig så at hælde mere til Vesten. Zelenskyj vil være mindre afhængig af Rusland, hvem vil ikke det?
Men det må de ikke, så kommer den trumfende Stormagt Rusland, som ved gud ikke har kunnet skabe demokratiske tilstande nogensinde, blæsende ind, fordi den geopolitiske logik tilsiger krig, det ligger i DNA`et, skal vi forstå.

Det blev så tydeligt billedlig talt: Vi ku alle følge med i slagene, de lange kolonner af tunge russiske tanks, det store opbud, grufulde overgreb, de sønderbombede byer, de ubærlige skæbner. Almindelige mennesker, der bare lige skal ned og handle, blir skudt på klos hold! VI HAR FÅET NOK AF STORMAGTERNE USA, RUSLAND, KINA med deres stormagtsinteresser .

Og dråben er Ukraine.

Derfor er det en skelsættende krig. Det er også vores krig....os: De Andre.

Angående en Scavenius-type til at lempe Putin/Zelenskyj gennem helvedet har jeg et forslag:
Frau Merkel.

Kim Abildskov, Michael Andresen, Torben Siersbæk, Peter Beck-Lauritzen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Dæmoniseringen af Rusland har i høj grad blokeret for ædruelige bud på angrebskrigens årsager, der kan koges ned til frygt for NATO-inddæmning af Rusland – en proces, Putin advarede mod i en opsigtsvækkende tale ved sikkerhedskonferencen i München i 2007, hvor han spurgte: »Hvem er denne udvidelse rettet imod?«"

Ruslands invasion af Ukraine har intet at gøre med "frygt for inddæmning af Rusland" al den stund, at ingen på noget tidspunkt har så meget som overvejet et militært angreb på Rusland, hvilket den russiske militære efterretningstjeneste naturligvis udmærket ved.

Årsagen er i stedet klassisk imperialisme, hvor Putin og folkene omkring ham mener, at Rusland har "fortjent" at være en stormagt med en interessesfære, hvor de dikterer, hvad der må foregå. Putin er jo gammel KBG agent udstationeret i Berlin, da muren faldt, og man behøver sådan set bare at lære, hvad han siden har skrevet, for at forstå, hvordan han tænker. Og det kan grundlæggende koges ned til, at Rusland aldrig burde have tilladt de andre Sovjet-republikker at løsrive sig. En "fejltagelse" som han nu forsøger at omgøre i vidst muligt omfang.

Herudover handler det nok om Putins personlige frygt for at blive afsat og gå en grum skæbne i møde. Han og folkene omkring ham har jo udplyndret det russiske folk og brugt en stor del af de statslige midler, der burde være gået til skoler, hospitaler og veje, til luksus-yachter og anden personlig forbrug AKA korruption.

Lige siden Putin kom til magten, har det været sådan, at hver gang han sendte militæret i aktion et eller andet sted, så steg hans støtte i befolkningen, hvorimod den faldt mellem disse aktioner. Så i et eller andet omfang starter han nok krige for simpelthen at holde sig ved magten ud fra den gode gamle tese om, at en ydre (indbildt) fjende samler et folk om dets ledere.

uffe hellum, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Jens Christensen, Frederik Schwane, Jørgen Mathiasen, Torben Siersbæk og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Lige en bemærkning til de mange begrebsforvirrede og hadefulde Putin støtter:

Ukraine har al den ret i verden, der overhovedet eksisterer, nedskrevet eller almindeligt accepteret, til at forsvare sig og søge hjælp, hos dem, der ønsker at støtte deres retfærdige sag.

Rusland har INGEN ret overhovedet til at invadere Ukraine og føre krig mod landet og heller ikke til at bruge udenlandsk våbenhjælp i og mod Ukraine - eksempelvis våben fra Iran, Irak, Syrien og muligvis Kina.

Men hadet til Ukraine - og til Vesten gør åbenbart alt, selv de mest beskidte metoder, som vi nu ser anvendt, helt acceptable i Putin vennernes øjne.

Gælder det også, hvis han gør alvor af truslerne mod os? Jeg spørger bare. Det kan være nyttigt at være forberedt, selv om der måske ikke bliver så meget at gøre ved det. Putin vennerne kan sikkert hjælpe med at finde frem til os.

Henriette Eriksen, Lars Hansen, Kim Folke Knudsen, Torben Siersbæk, Steffen Gliese, Herdis Weins og Frederik Schwane anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Henriette Eriksen, jeg tror, at Putin har den dybeste foragt for den vestlige humanistiske tankegang og dens ditto ledere.

Derfor har han også taget Europas ledere med bukserne nede, fordi de har troet, at de har skabt gode relationer til ham, mens han bare har talt dem efter munden og manipuleret med dem. Derfor er vi nu fanget i en frygtelig situation med vores energiafhængighed. Vi har troet, at vi skabte samarbejder med Putin; han har skabt en afhængighed, som nu koster os dyrt.

Derfor giver det at vælge Frau Merkel som mægler god mening i europæisk verdensforståelse, men fra Putins stol, giver det nok ikke meget mening, med mindre han selvfølgelig kan tage sin hund med og sadistisk skræmme hende fra vid og sans.

Dennis Tomsen, Kim Folke Knudsen, Torben Siersbæk og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Egentlig regnede jeg ikke med, at Henriette Eriksens forslag skulle tages alvorligt, men under alle omstændigheder står det fast, at Angela Merkel ikke kommer til at optræde som mægler. Man behøver blot at høre på Ukraines ambassadør i Berlin, Melnyk, i få øjeblikke for at forstå, hvor uacceptabelt det villle være for Ukraine, men der er mange andre grunde...

Frederik Schwane, Kim Folke Knudsen, Torben Siersbæk, Herdis Weins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Sider