Klumme

Aborten er truet i USA, men det nytter at kæmpe mod abortmodstanderne

Strammere restriktioner for abort eller direkte forbud vil ramme de svageste kvinder i USA hårdest. Man risikerer flere kvinder med alvorlige skader efter uautoriserede aborter, i værste fald dødsfald. Håbet er, at den folkelige modstand vil virke, skriver journalist Karen Syberg i denne klumme
Kvinde demonstrerer foran højesteretten i Washington, D.C., for kvinders ret til at få abort.

Kvinde demonstrerer foran højesteretten i Washington, D.C., for kvinders ret til at få abort.

Stefani Reynolds

Debat
16. maj 2022

Mens vi herhjemme fredsommeligt diskuterer højden på abortgrænsen – affødt af WHO’s forslag om helt at afskaffe en grænse – går det anderledes hårdt for sig i USA. Ifølge et lækket dokument vil højesteret i nærmeste fremtid afskaffe abort som en forfatningssikret ret, hvorefter det er de enkelte stater selv, der kan lovgive om abort. Omkring halvdelen af dem er i færd med at forbyde eller begrænse adgangen til abort.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Klummen vender det blinde øje til Færøerne (en del af rigsfællesskabet) i sin fokusering på abortproblematikken i USA.
FÆRØERNE HAR IKKE FRI ABORT! Og afstanden som færøske kvinder skal tilbagelægge for fri abort er 1300 kilometer (til Kbh.)
Jeg ser frem til, at Karen Syberg snart behandler dette i en klumme.

Torben Siersbæk, Inge Lehmann, Alan Frederiksen og Per Klüver anbefalede denne kommentar
uffe hellum

Heldigvis er der foreninger, der kan hjælpe de færøske kvinder imod de religiøse tosser.

https://www.berlingske.dk/samfund/faeroeske-gravide-faar-abort-i-danmark

Den amerikanske kamp i højesteret er netop drevet af "state rights", altså lokale staters ret til at indføre regler der forbyder abort eller tillader slaveri eller forbyder raceblandede ægteskaber, eller om menneskerettigheder er beskyttede i hele unionen imod lokale tosser.

Inge Lehmann

Amerikanernes sundhedssystem er så dårligt for gravide og fødende kvinder, at forbud mod abort faktisk giver flere døde kvinder pga graviditet end usikker abort vil kunne klare.

Republikanerne skærper også allerede klingerne for at angribe muligheden for prævention endnu mere. Det er nemlig kun promiskuøse ikke underdanige kvinder, der har brug for det.

Det hele bunder i et fundamentslistisk religiøst kvindehad, hvor alle kvindens udfoldelser skal kontrolleres og underlægges manden.

De kerer sig heller ikke om demokratiets og retsstatens principper. Det er noget de aktivt omgår og bekæmper.

Så det kan godt være, at der er flertal for abort i USA. Det skal republikanerne og de religiøse fundamentalister nok nemt kunne omgå.

Husk de farvede, der blev lynchet, teoretisk på papiret blev beskyttet af loven og havde valgret i 1950ernes USA. Virkeligheden var en hel anden.

I Buffalo var der også en der lige skød en masse mennesker efter samme teori, som republikanere valgt for selvsamme understøttelse af teorien. De samme der mener, at Trump vandt fordi de selvsamme illegitime mennesker fra teorien, snød sig til at vælge.

uffe hellum

@inge lehman - nu er det danske system jo heller ikke så fedt for de allerfattigste 50% af danskerne, som ikke kan vælge en kvalificeret læge. Min familie var for eksempel nødt til at vente med henvendelser til efter lukketid, fordi en tilfældigt udvalgt vagtlæge til enhver tid var mere kompetent end den "læge", vi havde fået tildelt.

I usa kan man altid vælge kvalificeret behandling, og bliver så bare overrasket over de svimlende beløb, der bliver faktureret, og som forsikringen nogle gange forsøger at nægte dækning af. Der findes naturligvis ekstremt dårlige hospitaler og plejehjem for de fattigste, ligesom i danmark. men mange har mulighed for at vælge dem fra.

Inge Lehmann

Uffe Hellum nu har man i Danmark jo også samme teoretiske mulighed for at vælge og skifte læge. Send varme tanker til Bertel Haarder, hvis det kikser pga lægemangel.

Lige som i Danmark er muligheden for mange i USA også kun teoretisk. Det afhænger f.eks. af, at din forsikring har aftale med den evt læge eller sygehus du søger behandling for. Det betyder f.eks. at du ikke kan vælge de tætteste læger og sygehuse på dig.

Men lige netop graviditetsområdet ser ud til, at være af dårlig kvalitet over hele linien.

Det har vist sig at dødeligheden for gravide, fødende og nyfødte er højere på kristent ejede hospitaler end sekulære. Mange hospitaler er kristent ejet. De behandler andre sygdomme fint bare ikke lige gravide.

Et andet problem er øjensynligt, at graviditet bliver anset som forudgående sygdom, der bliver udelukket fra dækning ved forsikringsskift, reelt set jobskifte eller arbejdsløshed. Hvorfor valget og graviditetsfølgning lige netop her nok falder væk for mange gravide.

Amerikanerne har et problem med respekt for det gravide og postpartum liv. Derfor har de et problem med overdødelighed for gravide og fødende, der ikke ses i nogen andre i-lande.