Læserbrev

CO₂-afgifter på kød, smør og ost er et malplaceret forslag på tærsklen til en fødevarekrise

Ukraine var ’Europas kornkammer’, men krigen truer med at skabe en omfattende fødevarekrise. I Danmark er vi heldige, fordi vi er selvforsynende med kød, mælk og ost – men det kan vi ødelægge ved at indføre CO₂-afgifter på de ting, vi stadig har at spise, skriver administrerende direktør i FødevareDanmark Torsten Buhl i denne replik
Debat
6. maj 2022

En imponerende samling af organisationer foreslår i Information den 27. april, at Folketinget straks indfører CO₂-afgifter på kød, smør og ost, som de nemlig ønsker sig mindre af. De genkalder sig statsministerens nytårstale fra i år og hendes ord om behovet for en ambitiøs CO₂-afgift.

Hvad der til gengæld lader til helt at have forbigået forfatternes opmærksomhed er, at Rusland i mellemtiden har invaderet Ukraine. Situationen er nu meget anderledes end i januar, fordi Europa som følge heraf befinder sig på tærsklen til en fødevarekrise.

Krigen i Ukraine har lukket ’Europas kornkammer’, og det vil komme til at berøre os alle i Europa. Også en række udviklingslande vil snart få store problemer med at skaffe fødevarer, fordi de bliver meget dyre, og fordi de ikke kan producere dem selv.

I Danmark er vi i den forholdsvis heldige situation, at vi både kan forsyne vore egne borgere og ganske mange i andre lande med navnlig kød- og mælkeprodukter, men for at kunne det skal vi dels have de fornødne hjælpemidler, dels have nogle politiske rammevilkår, det gør det muligt. I denne kontekst passer de foreslåede afgifter meget dårligt ind.

Siden 1980’erne, da der var store overskudslagre af korn og smør i EU, har den fælleseuropæiske landbrugspolitik undergået store – og nødvendige – forandringer med det resultat, at EU nu er storimportør af afgrøder. Eller rettere: Det var vi for kort tid siden.

Kornet købte vi nemlig i navnlig Rusland og Ukraine, og lige nu har vi nok til næste høst. Men så rækker lageret ikke længere – og hvad så? Rusland ønsker vi bestemt ikke at handle med, og Ukraine må vi stort set også se bort fra som leverandør, i hvert fald for nærværende.

Derfor gælder det nu om, at vi i Europa producerer al den mad, vi kan, på den jord og med de faciliteter, vi har til rådighed. Og det, som vi især er gode til at producere i Danmark, er lige præcis det, som debatindlæggets forfattere vil beskatte for at få mindre af.

Torsten Buhl er administrerende direktør i FødevareDanmark

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her