Klumme

Drop debatskænderierne og mød mig i forsamlingshuset

I årevis er debat, hvor to modstridende synspunkter stilles op imod hinanden i en hård konfrontation, blevet set som fordrende for demokratiet. Men jeg er træt af debat med boksehandsker, og det er mange andre også. Det er tid til samtale, skriver diversitetskonsulent Fahad Saeed i denne klumme
Danmark har en tradition for at mødes om samtalen i medborger- og forsamlingshuse, hvor fordybelse og dialog er formen, og hadtale og verbale boksehandsker ikke er en del af præmissen, og den tradition skal vi fremelske igen, skriver Fahad Saeed i denne klumme.

Danmark har en tradition for at mødes om samtalen i medborger- og forsamlingshuse, hvor fordybelse og dialog er formen, og hadtale og verbale boksehandsker ikke er en del af præmissen, og den tradition skal vi fremelske igen, skriver Fahad Saeed i denne klumme.

Ulrik Hasemann

Debat
27. maj 2022

»Demokratiet kan ikke sikres (…) det er en livsform, der skal tilegnes. Det drejer sig om et sindelag, der skal bibringes hvert nyt slægtsled. Derfor er det folkelige oplysnings- og opdragelsesarbejde nerven i demokratiet.« Sådan skrev Hal Koch i 1945 i Hvad er Demokrati.

Igennem to årtier har en af grundtankerne i den demokratiske dannelse været at se debatgenren som bærende for, hvor godt vi lykkes med demokratiet. Alle har skullet lære at lytte til eller deltage i debatten. Særligt generation Y og Z og marginaliserede grupper, såsom etniske minoriteter, har været fokus for de debatdannende skoler og initiativer. For debat er godt, sundt og fordrende for demokratiet.

En helt central forudsætning for debatgenren er konfrontationen. For det er mellem argumenterne og modargumenterne, at det forventes, vi finder vores egen holdning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

ingemaje lange

Godt indspark!

Eva Schwanenflügel, René Hansen, Christian Mondrup, Inger Pedersen, erik pedersen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar