Kronik

Enhedslisten diskriminerer kvindelige kandidater mod medlemmernes ønske

Hvis Enhedslisten lyttede til sine medlemmer og vælgere, ville der være flere kvinder i partiets folketingsgruppe. Men igen i år forsøger et magtfuldt mindretal at trumfe en kandidatliste igennem, der rykker mænd op og kvinder ned. Det er systematisk diskrimination, skriver hovedbestyrelsesmedlem i Enhedslisten Astrid Vang Hansen i denne kronik
Hvis vælgerne havde fået lov at bestemme, havde Enhedslistens folketingsgrupper set anderledes ud, skriver hovedbestyrelsesmedlem Astrid Vang Hansen (i midten).

Hvis vælgerne havde fået lov at bestemme, havde Enhedslistens folketingsgrupper set anderledes ud, skriver hovedbestyrelsesmedlem Astrid Vang Hansen (i midten).

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
28. maj 2022

Enhedslisten er mit parti. Jeg er folketingskandidat og medlem af hovedbestyrelsen. Jeg støtter partiets linje og er stolt af vores mange forslag til, hvordan vi kan modvirke ulighed mellem køn. Netop derfor er det dybt frustrerende at opleve, hvordan mit parti på de indre linjer gør præcis det modsatte af, hvad man kæmper for i samfundet. I Enhedslisten har man nemlig en årelang praksis, hvor kvinder konsekvent rykkes ned af listen over folketingskandidater, og mænd rykkes frem.

Da Enhedslisten ved folketingsvalget i 2011 fik sit store gennembrud og 12 mandater i Folketinget, var kun en tredjedel af de valgte kvinder. Enhedslisten var blandt de partier, som trak andelen af kvinder i Folketinget nedad. Det samme skete ved Enhedslistens kommunale gennembrud i 2013. Enhedslistens fremgang betød, at andelen af kvinder i landets byråd faldt. Også ved valget i 2015 og 2019 fik Enhedslisten valgt en folketingsgruppe med et flertal af mænd.

De øvrige partier kan undskylde sig med, at det er vælgerne, der har bestemt sammensætningen af deres parlamentariske repræsentanter, fordi de opstiller sideordnet. De kan også pege på lokalforeningerne, som afgør, hvem der skal stilles op i de enkelte kredse. Ingen af de undskyldninger kan Enhedslisten bruge. Enhedslisten opstiller nemlig på partiliste, og spidskandidaterne i hele landet vælges i en samlet proces af hele partiet. Derfor bærer Enhedslisten som samlet parti det fulde ansvar for den systematiske diskrimination af kvinder, som partiet har praktiseret i årevis.

Vælgerne og medlemmerne vil ligestillingen

Hvis det faktisk var vælgerne, der bestemte, havde sammensætningen af Enhedslistens folketingsgrupper set anderledes ud. En lang række kvindelige kandidater fik betydeligt større opbakning ved valgene både i 2011, 2015 og 2019 end de mænd, Enhedslistens centrale partiorganisation havde placeret over dem på partilisten.

Og ikke nok med det. Enhedslistens komplicerede procedure for valg af folketingskandidater starter med, at alle medlemmer af partiet kan stemme på de kandidater, som de foretrækker, i en urafstemning. For det meste har disse afstemninger resulteret i en nogenlunde jævn kønsfordeling. Det er altså heller ikke medlemmerne, der generelt vælger kvinder fra.

Det er i den efterfølgende proces, når kandidaterne skal fordeles ud på de enkelte kredse, at Enhedslistens årsmødedelegerede konsekvent år efter år har rykket mænd op på listen og kvinder længere ned end den plads, som de burde have fået på baggrund af medlemmernes valg i urafstemningen.

Argumenterne har varieret. I 2014 var det absolut nødvendigt at rykke en mand frem, fordi han var en »rigtig arbejder«, hvilket i Enhedsliste-sammenhæng ofte betyder, at man er aktiv i 3F. Samme år var det utilgiveligt at rykke en mand væk fra Vestjyllands storkreds, fordi storkredsen skulle have lov til at beholde deres kandidat. I 2018 var det helt afgørende at rykke en mand frem på grund af hans viden om klima og miljø. Og i 2021 var det helt nødvendigt at rykke en mand frem, fordi han havde indvandrerbaggrund. Sådan er det blevet ved. Hvert år var det afgørende nødvendigt at rykke mænd frem. Hvert år blev kvinder rykket ned.

Og det var åbenbart aldrig et vigtigt argument for en kvinde, at hun var 3F’er, havde viden om klima, havde indvandrerbaggrund eller noget fjerde. Således er det gået til, at Enhedslistens årsmøde med helt åbne øjne har rykket kvinder konsekvent og systematisk ned – ikke på grund af hverken medlemmernes eller vælgernes dom, men på trods af den.

Nu risikerer vi igen, at mænd får mandater på bekostning af kvinder

I disse dage er det et åbent spørgsmål, om Enhedslisten omsider tager et opgør med diskriminationen mod kvinder. I årets urafstemning var der et flertal af kvinder på de øverste 13 pladser, som svarer til de nuværende 13 mandater. Årsmødets flertal valgte en kandidatliste, der respekterede kønsbalancen i urafstemningen. For første gang så det ud til, at kvinder ikke ville blive rykket ned til fordel for mænd, og at vi endda kunne få en folketingsgruppe med en lille overvægt af kvinder.

Men Enhedslistens vedtægter kræver, at kandidatlisten skal have opbakning fra to tredjedele af de delegerede på årsmødet, og listen blev blokeret af et mindretal. Derfor skal partiets 9.000 medlemmer nu stemme endnu engang i en digital afstemning frem til tirsdag den 31. maj. Denne gang om hele to  kandidatlister, som dækker 22 valgkredse landet over.

Den afgørende forskel på de to lister er, at mindretallets liste rykker to kvinder dramatisk ned til fordel for to mænd. Vedtages den liste, tipper sammensætningen i en kommende folketingsgruppe, og man risikerer igen at få en folketingsgruppe med et flertal af mænd. Ikke på grund af, men på trods af, hvad medlemmerne stemte i første omgang.

Når man som jeg har fulgt diskussionen internt i partiet de seneste ti år, står det krystalklart, hvilket hykleri mindretallets liste er udtryk for, set i forhold til de argumenter, der i årevis er blevet brugt til at rykke mænd frem. Begge de kvinder, der foreslås rykket ned, har minoritetsetnisk baggrund. Den ene er den fagligt aktive tjener Sinem Demir og den anden, Maria Temponeras, har været klimaaktivist i årtier, er uddannet biolog og en af de mest vidende i hele partiet på klima- og miljøområdet. Begge kvinder rykkes ikke blot langt ned ad listen, de rykkes også ud af de kredse, hvor de har været opstillet hidtil, og som netop er de to kredse, hvor Enhedslisten har de sværeste vilkår: Vestjylland og Nordsjælland. Begge kredse ønsker at beholde deres kandidat. Et flertal af storkredsene bakkede dem op, og det samme gjorde flertallet på årsmødet.

Magtfuldt mindretal kan tromle flertallets beslutning

Når det alligevel endnu ikke er afgjort, er det fordi det mindretal, som blokerede for, at listen kunne vedtages på årsmødet, er et særdeles magtfuldt mindretal. Det består af en stor del af folketingsgruppen, en stribe medlemmer af hovedbestyrelsen og magtfulde ansatte på Christiansborg og i Bruxelles og tæller folk som Pernille Skipper, Pelle Dragsted, Nikolaj Villumsen, Søren Egge Rasmussen, Christian Juhl og Rune Lund.

Spørgsmålet er, om de ved hjælp af deres platforme på sociale medier kan overbevise særligt de 3.000 københavnske medlemmer om at tromle de to langt mindre kredse, som mister deres kandidat. Tilsyneladende håber de, at medlemmerne enten ikke opdager eller er ligeglade med, at deres liste er det nyeste eksempel i rækken af årelang systematisk diskrimination imod kvinder i Enhedslisten.

Selvfølgelig mener stillerne af listen ikke selv, at de har noget imod kvinder. Men det samme siges jo af alle, der diskriminerer kvinder, undervurderer deres kompetencer og rykker dem ned bagest i køen. Uanset om det er arbejdsgivere, bestyrelser eller politiske partier. Altid har man en undskyldning parat for overbevise sig selv og andre om, at vi lige netop med hensyn til dette valg, denne mand, denne gang kan retfærdiggøre, at kvinder igen sorteres fra.

Når Enhedslisten hvert år systematisk skubber kvinder ned af kandidatlisten, på trods af at såvel medlemmer som vælgere vurderer, at de er mere kompetente end de mænd, der rykkes frem, så handler det ikke længere om den enkeltes kvalifikationer. Så handler det om et mønster af diskrimination.

Som feminist og medlem af Enhedslisten håber jeg inderligt, at dette bliver året, hvor Enhedslistens medlemmer sætter en stopper for diskriminationen af kvinder og vælger årsmødeflertallets kandidatliste. Kun sådan kan Enhedslisten med troværdighed kalde sig et feministisk parti.

Astrid Vang Hansen er hovedbestyrelsesmedlem og folketingskandidat for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det er ret sjovt , at læse denne kronik efter at mange har været efter Enhedslisten for alle deres unge kvinder som Politikordfører i Folketinget.
Ja der var ikke grænser for nedvurderingen af dem - lige fra at de var valgt fordi de skulle give Listen et godt lys osv. Ellers blev de skældt ud for at være kommunister og når det højt så også Stalinister.

Carsten Bjerre, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

Jeg vil ikke betvivle at kvinder systematisk rykkes ned på listerne, som Astrid fint dokumenterer. Men når det magtfuldt mindretal som omfatter en stor del af folketingsgruppen, anbefaler at rykke Sinem og Maria væk fra valgbare pladser, så er årsagen næppe deres køn. Årsagen er deres politiske overbevisning, som ligger til venstre for det magtfulde mindretal. Man frygter simpelthen at "venstrefløjen" i Enhedslisten skal få et ben indenfor i folketingsgruppen.

Marianne Jespersen, Irene Clausens, Marianne Stockmarr, Hanne Schmidt, Jean Thierry, Alan Frederiksen, Alvin Jensen, Michael Neumann, erik pedersen, Alexander Bak og Dennis Laursen anbefalede denne kommentar
Dennis Laursen

Som medlem af Enhedslisten (og i øvrigt delegeret til årsmødet), må jeg indrømme, at jeg nemt farer vildt i kandidat-listerne. Personligt stemte jeg på den kandidat-liste, hvor Sinem Demir er garanteret en plads i Folketinget. Desværre havde samtlige kandidatlister en overvægt akademikere, hvilket ærger mig, så jeg stemte på den, hvor flest arbejdere fra partiets venstrefløj var garanteret en plads i FT.
Men nu skal kandidatlisterne til urafstemning blandt medlemmerne. Det bliver spændende at se, hvad de vælger.

Marianne Stockmarr, Jean Thierry, Alan Frederiksen, Alvin Jensen, erik pedersen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Astrid Vang Hansens kronik illustrerer tydeligt, at noget, der tilsyneladende er helt apolitisk, som valgregler, har fundamentale politidke konsekvenser.
Hvis man kender sine valgregler og alle spidsfindigheder i dem, kan man påvirke udfald af politiske valg!
Her er det bemærkelsesværdigt, at det tilsyneladende er mere progressivt - i forhold til kønsbalancen - at overlade valget af repræsentanter til vælgerne ved at bruge sideordnet opstilling.
Det er Ehl's eget valg, men fastholdelse af partilisten synes at være reaktionær.

Søren Christensen, Marianne Stockmarr, Alan Frederiksen, erik pedersen og Dennis Laursen anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

@Dennis
Mindetales liste er liste 2.
@Torben Det er et forsøg på at få mere demokrati ind.

Alvin Jensen

@Lars
Det handler vel lige så meget om at man tænker at de kun vil være tro mod baglandet og på ingen måde mod partitoppen. For så vil de kunne stoppe makværket fra Pelle og co.

Niels Erlinger

Eller hvis man kigger lidt ud over hækken, så vil man måske få øje på nogle forhold som kunne forklare nogle af forskellene.

For eksempel er der flere piger, som får en videregående uddannelse.
Og så er det måske ikke lige et arbejderparti, som står i første række.

Der er flere drenge, som ender som ufaglærte, og som måske derfor har mere gavn af et arbejderparti.

Så hvis partiet skal afspejle denne omkringliggende virkelighed, så skulle der måske også være flere drenge og unge mænd repræsenteret.

Torben Siersbæk

@Alvin Jensen - 27. maj, 2022 - 12:41

@Torben Det er et forsøg på at få mere demokrati ind.

Demokrati har virkelig mange forskellige definitioner - det der skiller er, hvorvidt medlemmer af en forening (Ehl) skal have større indflydelse på hvem der vælges som repræsenterer i offentlige forsamlinger, en vælgerne skal.
Man kunne også sige, at det handler om hvorvidt vælgerne er kvæg, der skal styres!

Kronikkens spørgsmål er om en snæver eller bredere kreds af medlemmer skal bestemme hvem vælgerkvæget skal vælge!

John Kierans

Da jeg hverken er EL-medlem eller -vælger kunne jeg jo blot hente popcornene og nyde det show, der kommer - men det er nu et interessant indlæg med mange forskellige perspektiver:

Først og fremmest er det interessant at se, at det øjensynligt er kønnet, der af skribenten anses som den væsentligste faktor for rimeligheden i opstillingen.

Da kandidaterne nok ikke alle er helt hjernevaskede til at tænke og tale fuldstændig ens, ville jeg nok snarere have forventet, at den væsentligste egenskab hos en politisk kandidat var de politiske holdninger, som vedkommende har - særligt i et parti som EL, hvor holdningerne spænder ganske vidt mellem fløjene.

I dét lys kunne man nok mene, at indlægget mest har til formål at aflede opmærksomheden fra det vigtigste.

EL kunne dog nogenlunde nemt løse problemstillingen ved at lave sideordnet opstilling i stedet for partiliste - så skulle de bedste (eller i hvert fald dem med mest vælgertække) nok også være dem, der hurtigst blev valgt. Men det ville jo så kræve, at partiet var villig til overlade en større del af valget til vælgerne ….

Annette Bindesbøll, Carsten Bjerre, Marianne Stockmarr, Torben Siersbæk og søren ploug anbefalede denne kommentar
Jean Thierry

Sideordnet opstilling er ikke en løsning.

I de partier der har sideordnet opstilling, og dermed alles kamp mod alle blandt kandidaterne, har eksterne pengeinteresser og magtfulde mindretal med adgang til massemedier og mange følgere på sociale medier større magt end i Enhedslistens fælles partilistesystem.

Løsningen er at stemme på en liste, der er fair (liste 1), i stedet for at udnytte systemet til at få valgt en liste der både er politisk og kønsmæssigt skæv (liste 2).

Ole Olesen, Karen Nygård, Mogens Holme, Marianne Rosenkvist og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Jean Thierry - 27. maj, 2022 - 18:10.

Jeg tror din indvending er meget relevant!

Mon ikke Danske bank vil komme rendende for at støtte den kandidat, der vil tale deres sag i FT?

Og hvad med en fortaler for VW's miljøvenlige dieselbiler?

Jeg ser erhvervslivet stå i kø med korrumperende forslag!

Eller har jeg misforstået noget????

Hvad er det Jean Thierry venter af sine(?) partifæller?

Peter Jensen

Hos Enhedslisten kan man, på baggrund af udviklingen gennem en årrække, konstatere, at det åbenbart er helt nødvendigt, at den politiske leder altid skal være en yngre kvinde. Denne diskrimination har AVH tydeligvis intet imod.

I folketingsgruppen hos EL, er der aktuelt 8 mænd og 5 kvinder. Den ene mand er dog stedfortræder for en kvinde, så udgangspunktet er 7 mænd og 6 kvinder. Der skal altså ændres bare ét mandat førend at fordelingen er omvendt. Alligevel ønsker AVH sig flere kvinder, dvs. et ubestemt antal på flere personer, hvor altså én i hvert ikke er nok. Desuden anfører hun, at der kunne have været et flertal af kvinder i gruppen, hvis udvælgelsen havde fulgt hendes ønsker. Hendes definition på ligestilling, eller på en situation hvor der ikke forekommer diskrimination, er altså, at kvinderne skal være i flertal!

Hendes ideal er formentlig noget i stil med situationen hos SF, hvor der i folketingsgruppen sidder 11 kvinder og fire mænd. (11 mod 3 før tilføjelsen af en løsgænger). En markant skæv fordeling, som det ellers stærkt ligestillingsorienterede parti ikke lader til at have nogen problemer med. Og som de heller ikke møder kritik for andre steder fra.

Generelt lader det til, at venstreorienterede feminister, kan karakteriseres ved den bemærkelsesværdige opfattelse, at ligestilling og fravær af diskrimination, forudsætter at kvinder skal være det dominerende køn.

Ole Olesen, erik pedersen, Lars Schmidt, ulrik mortensen, Jens Jensen, Annette Bindesbøll, Carsten Bjerre, Marianne Stockmarr, Mogens Holme og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jan Damskier

@Peter Jensen. I SF har vi sideordnet opstilling langt de fleste steder, og det giver somme tider det resultat, at flere kvinder end mænd bliver valgt. Angående kritik: jo, den borgerlige presse (og få sure mandlige SFere) himlede straks op, da valgresultatet forelå. Men det er vælgerne - og næppe "eksterne pengeinteresser og magtfulde mindretal med adgang til massemedier og mange følgere på sociale medier", som bestemmer.

Ruben Christiansen

Man kunne også sige at den ene liste respekterer medlemmernes lokale ønsker, hvor den anden gerne vil rykke nogle kvinder op, som måske ikke har lige så stort lokal kendskab.

Peter Jensen

@Jan Damskier
Man kan være helt sikker på, at hvis det utænkelige skulle være sket, at den sideordnede opstilling i SF havde medført den omvendte kønsfordeling, ville ramaskriget ingen ende tage. Og alle mulige initiativer ville blive sat i søen, for at ændre udviklingen. Desuden undergraver det troværdigheden, når man kritiserer manglen på kvindelig repræsentation andre steder.

I det hele taget undergraver det troværdigheden af den feministiske venstrefløjs snak om ligestilling, at man fuldstændig konsekvent alene påtaler det, når der er en mangel på kvindelig repræsentation, og aldrig når det er omvendt.

Torben Siersbæk

@Peter Jensen - 28. maj, 2022 - 17:57

"Man kan være helt sikker på, at hvis det utænkelige skulle være sket, at den sideordnede opstilling i SF havde medført den omvendte kønsfordeling, ville ramaskriget ingen ende tage. Og alle mulige initiativer ville blive sat i søen, for at ændre udviklingen."

Og du er helt fortrolig med SF, altså sådan.... indefra?

Peter Jensen

@Torben Siersbæk
Det er ganske unødvendigt med internt kendskab. Her kan man forlade sig helt, på den almene tilgang til ligestilling hos såvel SF, som andre partier med samme politik på området.

I forbindelse med kommunalvalget problematiserede SF, at kun hvert tredje byrådsmedlem er kvinde. Og de foreslog forskellige initiativer til at modvirke dette. Dette ville ganske sikkert blive kritiseret, eller snarere latterliggjort, som dobbeltmoralsk, hvis de selv havde tilsvarende få kvinder i folketingsgruppen. Når det derimod er mændene der er i mindretal, er misforholdet ikke rigtigt noget man er opmærksom på.

Torben Siersbæk

Det eneste "initiativ", der er i spil her er opstillingsformen, ikke sandt?

Du mener, at SF ville skifte til .... psrtiliste???

Peter Jensen

Jeg ved ikke hvad man ville gøre, men jeg ved at man ville betragte det som et problem man ikke i længden ville kunne leve med. Og alt hvad der kan have betydning vil derefter være i spil.

Torben Siersbæk

OK. Dit synspunkt.

Martin Sommer

@Dorte Sørensen

Hvis det er ret sjov for dig at læse kronikken ift. borgerlige avisers tidligere kritik, så er du ualmindeligt sjov at læse din kommentar, hvor din sammenligning ender med at stå som som et forsvar for Enhedslisten uden at du overhovedet forholder dig til kritikken og dennes argumentation. Et bedre eksempel på ukritisk og apologetisk holdning frem for kritisk stillingtagen kan næsten ikke findes!

Vedr. artiklen, så går Astrid Vang Hansen jo i dybden med problematikken af repræsentationen af kvinder, men hun har faktisk tidligere skrevet om EL's repræsentation generelt i denne artikel, som jeg kun kan anbefale:
https://solidaritet.dk/kronik-vil-enhedslisten-repraesenteres-af-arbejdere/

Kun godt, at det kommer frem! Og så ser jeg frem til en replik fra de i partiet, som hun retter anklagen imod.

Søren Løvborg

Enhedslistens brug af partiliste skyldes et meget simpelt grundprincip: at Enhedslistens politik styres af medlemmerne, ikke vælgerne (endsige de folkevalgte – derfor den "magtfulde hovedbestyrelse", for nu at bruge mediernes konsekvente betegnelse). Er du uenig i Enhedslistens politik, så kan du stemme på et andet parti – eller du kan melde dig ind og prøve at overbevise de andre medlemmer om at den skal ændres.

Jeg kan i øvrigt oplyse at urafstemningen fulgte flertallet fra årsmødet og valgte liste 1.

Torben Siersbæk

@Søren Løvborg - 31. maj, 2022 - 23:19.

Vælgerkvæg.

Q.e.d.

Vibeke Zacho

Ja, nu har det været mænd som har ført an og bestemt alt i hundrevis af år. Og se hvor godt det er gået.....
Kvinder har endelig kæmpet sig frem, og kæmpet for ligestilling.
Men hu hej hvor (nogle af) mændene får travlt med at føle sig truet, hvis det viser sig i nogle sammenhænge at der er et overtal af kvinder ved magten. Det var da en skrækkelig tanke!!! Dette kan jeg jo læse her, i kommentarer fra mænd

Martin Sommer

@Vibeke Zacho:
Du har helt ret i, at det kun kan blive bedre med flere kvinder ved/om magten.

Men husk nu - i EL hedder det "ikke-mænd" og ikke "kvinder". Det er såååå transfobisk i EL at kalde sig kvinde...

https://solidaritet.dk/replik-kvinder-er-kvinder-ikke-andet/