Folk

Hvis Herlufsholm ikke har ændret sig, så er det fanme uhyggeligt

En ny dokumentar afslører krænkelser og overgreb på Herlufsholm. Tilbage i 2004 skrev en tidligere elev om sine år på kostskolen, som han kaldte formørkede og sekteriske
Sovesal på Herluftsholm Skole.

Sovesal på Herluftsholm Skole.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
6. maj 2022

Velkommen til FOLK, Informations daglige sladderspalte, hvor ingen er for høj, og ingen er lav nok til at flyve under radaren

Herlufsholm I: TV 2-dokumentaren ’Herlufsholms hemmeligheder’ afslører krænkelser og en dybt foruroligende kultur på Danmarks nok mest velhavende og reaktionære kostskole, som i 2021 førte til bortvisning af fire elever, som har begået overgreb mod en elev, filmet det og vist det til andre

Herlufsholm II: Selv om Herlufholms rektor, Mikkel Kjellberg, ifølge en aktindsigt afviser, at skolen har et kulturelt problem, kan forældre dog berette om tæv som en del af normen og kulturen, og skolen iværksætter nu derfor en uvildig undersøgelse af forholdene på den prestigefyldte skole

Herlufsholm III: Forhåbentligt viser undersøgelsen, at der ikke er noget kulturelt at komme efter, og at der handles på alle enkeltepisoder. Men et dyk i Informations arkiv indikerer, at Herlufsholm længe har haft en syg kultur. Tilbage i 2004 skrev en tidligere elev om sin tid i 90’erne:

Herlufsholm IIII: »Herlufsholm lover den mest formørkede, sekteriske og uhumanistiske af alle den moderne verdens udfrielser. Her kan man gennem underkastelse, uniformering, lydighed og ritualiseret voldsudøvelse blive übermensch.« Hvis det stadig føles sådan, så er det fandme uhyggeligt

Serie

FOLK

Informations egen sladderspalte, hvor ingen er for høj eller lav nok til at flyve under radaren. Et uundværligt og personorienteret nyhedsoverblik.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Leanette Nathalia Chresta Jensen

Det er mig fortsat en gåde at forældre frivilligt lægger børn til en kostskole. Et mareridt.
På almindelige dagskoler hvor der ingen synlig ledelse og praktisk udførelse af visioner, kan de stakkels børn dog slippe for junglelovens nederste menneskelige fællesnævner når de får fri om eftermiddagen. Endnu en gåde at vi som mennesker ikke er kommet videre, men også et svar på vi stadig har krig i 2022.

Ete Forchhammer

Ang. Herlufsholm llll: uniformering kan også være et gode!… men det er svært med tiltag der ikke kun er gode eller dårlige, hvis man ikke kan rumme mere end en mulighed.

Poul Genefke-Thye

Engang i starten af 1960'erne sad vi en lille flok på Studenterhuset i Aarhus og hyggesnakkede. På et tidspunkt nævnte én af pigerne, at hendes far var student fra Herlufsholm : "Han lovede sig selv højt og helligt, at hvis han nogensinde fik en søn, skulle han aldrig på Herlusholm!"