Det kan synes lidt retro at påvise de historiske fejl i energipolitikken, men måske kan man alligevel lære noget. Det gælder ikke mindst, når Europa pludselig står i en kritisk selvforsyningssituation på samme måde som efter energikriserne i 1970’erne. Dengang satte situationen politisk set gang i udvikling og implementering af vedvarende energi. Det gjaldt først og fremmest vindenergien, som nu kun står tilbage med to alvorlige problemer: at elnettet både i Danmark og på europæisk niveau har svært ved at følge med, og at udviklingen af ellagring, herunder Power-to-X-løsninger, er gået alt for sent i gang.
Da solcellerne blomstrede
Når det kommer til solenergien, så startede udviklingen også allerede i 1970’erne, hvor den fik politisk medvind. Først gjaldt det de små solvarmeanlæg, men det blev hurtigt de store solvarmeanlæg til fjernvarmeværkerne, som kom til at dominere, fordi det var det, der var bedst økonomi i. Og på det politiske plan blev der ikke lagt afgiftshindringer i vejen.
Solcelleudviklingen kom også i gang i 1993. Fra min tid som solenergikoordinator i Energistyrelsen i 1985-2015 vil jeg fra første halvleg af denne periode fremhæve Jens Bilgrav-Nielsen, Jann Sjursen og Svend Auken som innovative energiministre. Det blev dog først med den kinesiske industrialisering fra 2003 og frem og udviklingsprojekter i storskala støttet af den danske stat, at solceller blev så billige, at det blev attraktivt for pionerer at investere i.
Gennem 00’erne blomstrede udviklingen, og der blev sat husstandsanlæg i størrelsesordenen et til seks kilowatt op på almindelige villaer. Vi kan takke den såkaldte nettomålingsordning for, at lokalt solcelleoverskud midt på dagen kunne sendes ind på nettet og tages tilbage om aftenen uden beregning.
Solcelleejerne blev frataget en god ordning
Efter en fremdriftsperiode indfandt ressentimentet sig fra to fronter. Først fra Dansk Energi, som betragtede lokal elproduktion som konkurrence, og siden fra politikere, som havde fået ondt af, at egenproduktion af elektricitet berøvede statskassen for elafgifter.
Da man nedlagde solcelleordningen, som jeg husker Connie Hedegaard ikke var helt vild med, forsøgte man så at retfærdiggøre det med den nye elliberalisering i Europa, altså at prisen på el varierede time for time. Det gjorde man, på trods af at solcelleoverskud midt på dagen havde stor værdi for industrien, og at elprisen om aftenen var mindre.
Et seriøst argument for at afvikle den såkaldt lukrative nettomålingsordning kom dog også: De private solcelleejere lånte jo det fælles elnet uden betaling. Men vi beregnede sammen med elselskabet EnergiMidt, at solcelleejernes brug og slid på fællesnettet kun indebar en omkostning på mellem syv og ti øre pr. kWh, hvilket solcelleforeningerne var villige til at betale.
På trods af det besluttede man fra politisk hånd at nedlægge ordningen og tvangsforordnede dermed, at solcelleejere i stedet for at leje nettet skulle regnes som producenter og sælge overskydende el til en (lav) markedspris og købe sit underskud tilbage om aftenen med en (høj) afgiftsbelagt pris.
Forskellen var stor og voksede til mere end en krone pr. kWh, hvilket i løbet af få år underminerede solcelleøkonomien for små og mellemstore anlæg. I dag er forskellen endnu større. Det var for udviklingen i vedvarende energi et veritabelt svigt set gennem grønne omstillingsbriller. Incitamentet forsvandt og udviklingen gik i stå. Ydermere lagde man groteske hindringer i vejen for kommunale solcelleanlæg, der endnu ikke er modvirket af nye EU-regler.
På tide at rette op på historisk svigt
De nye tarifordninger på markedsvilkår kom gradvist til at fungere for de store markplacerede anlæg i landskaberne, men blev en uhensigtsmæssig bremse på almindelige menneskers bidrag til den grønne omstilling. I dag kunne vi som i Holland have baseret ti procent af vores elforsyning på sol med et mål om at fordoble det, hvilket ville have været et ideelt mix med vindenergien.
Det er ærgerligt i lyset af de nuværende internationale kriser med uoverskuelige vilkår for den kommende energiforsyning. Afskaffelsen af den oprindelige, visionære solcelleordning var et markant, småtskåret og perspektivløst politisk svigt.
I lyset af det aktuelle pres for selvforsyning bør der designes en ny stimulerende solcelleordning navnlig for de små og mellemstore anlæg til husstande, industri og institutioner.
Det hører med i argumentationen, at de mindre, lokale anlæg ikke kræver omfattende og bekostelige netforstærkninger, som de store solcelleanlæg og landbaserede vindkraftanlæg.
Naturligvis er fremtiden en mosaik af alle typer anlæg, herunder dem, der fastholder det individuelle engagement, som fra første færd var en driver i den danske pionerindsats for vedvarende energi.
Jens Windeleff er forhenværende solenergikoordinator i Energistyrelsen
information.dk/deltag
Sådan, endelig en der kan huske hvad der skete, vi er jo idioter hvis vi ikke kommer i gang, hep hep på Jens Windeleffs forslag om en ny solcelleordning.
Vh. Ib
Forslaget om at støtte installation af solceller på tage er fornuftigt: der er plads til installation af over 15 GW solceller på sydvendte tage i Danmark. Det potentiale må udnyttes bedre, selv om det er dyrere end installation af de store markprojekter. Sidstnævnte vil før eller siden løbe ind i store protester; de pynter ikke i landskabet.
Resten af indlægget er vrøvl:
- at prisfaldet på vindmøller skyldes ” udviklingsprojekter i storskala støttet af den danske stat”. (ua, uha, uha!!!)
- "”Da man nedlagde solcelleordningen forsøgte man så at retfærdiggøre det med den nye elliberalisering i Europa, altså at prisen på el varierede time for time.” Nej man nedlagde nettoafregningsordningen fordi investeringerne var samfundsøkonomisk totalt uinteressante, men privatøkonomisk uhyre interessante. Da skatter-og afgifter udgjorde 70% af hustands prisen på el ,kunne husejere investere i skatte og afgiftsbesparelser, der uden nogen form for risiko gav 8% i forrentning efter skat; det var der ikke andre risikofrie investeringer der gjorde. Staten subsidierede skattebesparelser snarere end VE. Det førte til en voldsom ekspansion i installeret solenergikapacitet på 800 MW på kun et år i en teknologi hvis priskurve var stærkt faldende fremadrettet;
Enig med Mosterts kritik.
Hvor har forfatteren oplysninger om at 10% af Nederlandenes energiforsyning stammer fra solenergi? De tal jeg har er fra 2020, her viser det sig at Nederlandenes er håbløst bagefter resten af EU i en grøn omstilling af landets energiforsyning. Den er samlet set på små 11 %. Landet ligger på en 27. plads - af 27 EU- lande.
Det har måske ændret sig lidt, men hustandssolcelle anlæg er langt mindre effektive end rigtige store anlæg. Hvorfor bliver man så ved med at give tilskud til disse små anlæg i stedet for at bruge pengene på de mest effektive anlæg ?
Hallo er du for omstilling eller hvad. Jeg fik udbetalt min pension i 2012 og fik solceller sat op for 57.000kr på tag sydøst. Afskrevet på 5 år. De 10 år har givet 43770 optimer og har 25304.642Kwh de 10 år. Hvad er dit bidrag?? 2005 fået 10m2 glasparti mod sydvest med argon som giver varme. Ved godt at andre fløj på ferie - dem om det.