Ligestilling

Redaktør: »Det er problematisk, hvis vi prioriterer det ene køn på bekostning af det andet«

Mandlige forfattere får mere spalteplads og anmeldes mere positivt end kvinder, viser ny undersøgelse, som kommer bag på litteraturredaktørerne på Berlingske og Jyllands-Posten. ’Det er da klart en anledning til at tage en samtale med vores anmeldere,’ lyder det
Boghandel i Viborg. Information har lavet en undersøgelse, som viser en kønslig skævvridning i litteraturanmeldelser.

Boghandel i Viborg. Information har lavet en undersøgelse, som viser en kønslig skævvridning i litteraturanmeldelser.

Johan Gadegaard

Debat
12. maj 2022

Tirsdag den 10. maj bragte Information resultatet af en analyse af 24.000 avisanmeldelser, der viser, at dansk litteraturkritik er præget af en kønslig skævvridning: To ud af tre anmeldere er mænd, og to ud af tre af de anmeldte bøger er skrevet af mænd. Desuden anmeldes mænd mere positivt end kvinder, og kvinder anmeldes mest negativt at andre kvinder.

Hvis man dykker ned i datasættet, ser man, at Jyllands-Posten og Politiken er de aviser, der er mest mandsdominerede i spalterne. I 2021 rammer Jyllands-Posten en næsten lige fordeling af mandlige og kvindelige forfattere, med en overvægt af kvinder, der bliver anmeldt, mens antallet af bøger, der anmeldes af mænd, er det højeste med 67,84 procent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rikke Petersen

Det nemmeste ville da være, at fjerne forfatterens navn fra manuskriptet, inden det bliver læst af anmelderne.

Martin Sommer, Grethe Kildegaard Nielsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg mister mere og mere interessen for at læse andres uforgribelige meninger om nye bøger - og især den mere og mere konforme måde, litteraturen forventes at indfri anmelderens krav tilværkerne.
Nysgerrige eller informerede læsninger ville afgjort være mere interessant for læsere af skønlitteratur.

Martin Sommer

Det giver jo anledning til at starte et forlag, der kun (gen)udgiver kvindelige forfattere og hvor en gruppe kvindelige anmeldere tilknyttes (pro bono for at sikre uvildigheden) til at give anmeldelser.

En ny niche for de små forlag!

Alan Frederiksen

Hvad er problemet? Det går tilsyneladende forrygende med salget af bøger skrevet af kvindelige forfattere. Kvinder er flittigere til at benytte bibliotekerne end mænd (se side 34 i nedenstående kilde), hvilket sandsynligvis betyder de også læser mere skønlitteratur. Det er mit indtryk, at kvinder foretrækker at læse bøger skrevet af kvinder. I 2019 var 8 af de 10 mest indkøbte romaner og noveller skrevet af kvinder iflg. statistik fra boghandlerforeningen. (se side 39 i nedenstående kilde)

Der er noget der tyder på at læserne ikke følger anmeldernes anbefalinger.

https://boghandlerforeningen.dk/wp-content/uploads/2020/11/bogen-og-litt...

Med venlig hilsen
Alan

Kasper Pedersen

Med kvoter skal Land bygges