Kommentar

Robert Reich: Vi må bekæmpe magtmisbrug, uanset om det er Putin eller techgiganterne, der udøver det

Igennem historien har civilisationens centrale kamp handlet om at stække de stærkes muligheder for at brutalisere de svage: Trump, Putin og techmilliardærerne er knyttet sammen af deres foragt for de spilleregler, der skal holde jungleloven nede, skriver den tidligere amerikanske arbejdsminister Robert Reich i denne kommentar
»Intet individ kan være frit i et samfund uden retfærdighed,« skriver den tidligere amerikanske arbejdsminister Robert Reich.

»Intet individ kan være frit i et samfund uden retfærdighed,« skriver den tidligere amerikanske arbejdsminister Robert Reich.

Victoria Will/AP/Ritzau Scanpix

Debat
24. maj 2022

Igen og igen støder jeg ind i folk, der er overvældede over at se så mange – tilsyneladende ikke indbyrdes forbundne – forfærdelige ting ske på én og samme tid. »Hvordan kan så meget gå så galt?« spørger de.

Men faktisk er disse ting forbundne. Og forstærker hinanden. Og udgør i den forstand en indlysende udfordring for et anstændigt samfund.

Putin invaderer Ukraine. Trump nægter at erkende valgnederlaget. Højreradikale politikere i USA og Europa opflammer hvid nationalisme. Tv-kommentatorer sår had og mistro til indvandrere. Politikere lægger LGBT+-aktivister for had. Magtfulde mænd chikanerer og begår overgreb mod kvinder. Abortforbud skader kvinder. Politi dræber ustraffet uskyldige sorte mennesker. Direktører indkasserer rekordoverskud og eksorbitante bonusser, men spiser deres arbejdere af med magre lønninger og fyrer dem, hvis de organiserer sig fagligt. De rigeste mænd i verden ejer også de mest indflydelsesrige medieplatforme. Milliardærer yder enorme kampagnebidrag (læs: lovlig bestikkelse), så vores lovgivere ikke hæver skatterne.

Magtmisbrug

Hvad forbinder alt det? Der er tale om magtmisbrug i alle tilfælde. Og det sker på et tidspunkt, hvor magten og velstanden er koncentreret på få hænder.

Det er vigtigt at se det overordnede mønster, fordi hver af disse former for overgreb tilskynder til andre overgreb. At stoppe dem – at gå op imod alle former for mobning og brutalitet – er afgørende for at bevare et civiliseret samfund.

Gennem historien har civilisationens centrale kamp været mod de magtfuldes brutalitet. Naturtilstanden er en vedvarende krig, hvor kun de stærkeste overlever – hvor livet, med den engelske filosof Hobbes’ ord, er »grimt, brutalt og kort«.

Uden normer, regler og love, der forhindrer den stærke i at angribe eller undertrykke de svage, er ingen af os sikre. Så lever vi alle i frygt. Selv de mest magtfulde lever i frygt for at blive angrebet eller afsat.

Civilisation er det modsatte af naturtilstand. Et civiliseret samfund tillader ikke de stærke at brutalisere de svage. Ansvaret for alle, der søger et anstændigt samfund, er at bevæge sig så langt fra naturtilstanden som muligt.

Grader af magtulighed er forventeligt, selv i et civiliseret samfund. Nogle mennesker er større og stærkere end andre. Nogle er hurtigere i sind og krop. Nogle er mere karismatiske. Nogle har færre skrupler.

Nogle grader af ulighed i indkomst og formue kan være nødvendige for at tilskynde til hårdt arbejde og opfindsomhed, som alle nyder godt af.

Men når ulighederne bliver for store, inviterer de til overgreb. Sådanne overgreb inviterer til yderligere overgreb, indtil samfundet degenererer til en overlevelseskamp, hvor kun de mest magtfulde kan hævde sig. Et helt samfund – ja, sågar verden – kan synke ned i kaos. Hver gang de stærke mobber de svage, bliver den sociale sammenhængskraft sat på prøve. Bliver mobningen ikke inddæmmet, begynder sammenhængskraften at gå op i limningen.

Ingen er fri, hvor brutalitet hersker

Nogle hævder en moralsk ligeværdighed mellem dem, der søger social retfærdighed, og dem, der ønsker at beskytte individuel frihed, mellem ’venstre’ og ’højre’. Men der findes ingen moralsk ligeværdighed mellem mobbere og mobbeofre, mellem tyranni og demokrati, mellem brutalitet og anstændighed – ingen ’balance’ mellem social retfærdighed og individuel frihed.

Intet individ kan være frit i et samfund uden retfærdighed. Der kan ikke være nogen frihed, hvor brutalitet hersker. Kampen for social retfærdighed er den mest grundlæggende af alle, fordi den definerer, hvor langt en civilisation er kommet fra den hobbesianske naturtilstand.

Et civiliseret samfund stopper brutalitet, holder de magtfulde ansvarlige og beskytter de sårbare. Putin skal stoppes. Trump skal holdes ansvarlig. Højreorienterede politikere, der opfordrer til hvid nationalisme, skal fordømmes og stemmes ud af embedet.

Hadprædikanter, der giver næring til racisme og fremmedhad, skal fordømmes og rammes økonomisk. Magtfulde mænd, der begår overgreb på kvinder, skal retsforfølges. Kvinder skal have sikre midler til at afslutte graviditeter, de ikke ønsker. Politi, der dræber uskyldige sorte, skal stilles for retten.

Topchefer, der behandler deres medarbejdere dårligt, skal afsløres og straffes. Milliardærer, der bestikker lovgivere for at sænke deres skatter eller fritage dem fra regler, skal sanktioneres, ligesom lovgivere, der accepterer sådanne bestikkelser.

Alt dette er, hvad civilisationen kræver. Det er det, kampen handler om. Det er derfor, denne kamp er så afgørende vigtig.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Sund fornuft hele vejen igennem.
Kendte ikke Reich, så jeg slog ham op. Lille af vækst måtte han altid forsvare sig mod mobberne, og det fortsatte han med i det politiske livs uretfærdigheder.
I øvrigt havde han sympati for borgerløn.

Lillian Larsen, Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Ole Olesen, Rolf Andersen, Lise Lotte Rahbek, Peter Wulff, Christian Mondrup og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Martin Jacobsen

Robert Reich har skrevet en af de bedste bøger om det politiske system vi lever under. The System, Who Rigged It, How We Fix It. Bogen viser bl.a. tydeligt, hvad der foregår i Davos netop i disse dage.

"Robert Reich er en af vort lands mest indsigtsfulde kommentatorer indenfor politik og økonomi. Bogen er både en diagnose og et opråb til modstand, den viser, hvordan vores økonomi og vores demokrati er manipuleret til at arbejde for de velhavende og indflydelsesrige. Forandring er mulig - hvis vi er villige til at kæmpe for det."

"Robert Reich er en af de vigtigste stemmer i Amerika, der kæmper for en økonomi, der fungerer for alle mennesker og ikke kun dem i toppen. At forstå, hvad der sker i vores land, er kritisk, hvis vi vil redde landet, og Robert Reich er en enestående mentor, samt en af de bedste økonomer i den moderne amerikanske historie."

"I bogen The System viser Robert Reich, hvordan rigdom og magt har interageret for at installere et eliteoligarki, udryddet middelklassens politiske indflydelse og undermineret demokratiet. Reich afslører, hvordan dem i toppen, det være sig demokrater eller republikanere, udbreder myter om meritokrati, national konkurrenceevne, virksomhedernes sociale ansvar og "det frie marked" for at distrahere borgerne fra deres egen mulighed for akkumuleret rigdom og deres demokratiske ret til at bestemme over systemet. I stedet for at gøre deres borgerpligt, har de rige valgt at skabe et system som gavner dem selv, hvor magten ligger i deres egne lommer hvilket gavner deres bundlinjer."

Peter Wulff, Niels-Simon Larsen, Lillian Larsen, Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel og Annette Chronstedt anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Fremragende. Så enkelt er det, og så enkelt kan det siges.

Herhjemme er vi med eskalerende hastighed på vej ned ad ulighedsslisken.

Knud Aarup har skrevet et indlæg i Altinget, der kritiserer social- og ældreminister Astrid Krags nye udspil på handicapområdet sønder og sammen.

Han skriver blandt andet:

"Tænk hvis indsatsen kunne aftales med de borgere, som havde behovene. Tænk hvis man ikke hver gang skulle kontrollere om en svagtseende person fortsat er blind eller en døv er døv."

"Udspillet på handicapområdet er blottet for socialpolitisk vision"
https://www.altinget.dk/artikel/knud-aarup-udspillet-paa-handicapomraade...

Også reformen af fleksjob og førtidspension har ti-års jubilæum.

I den anledning fortalte TV2 om 28-årige Rasmus, der havde fået PTSD af at befinde sig i Jobcenterets vold i 7 år.

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-05-22-28-aarig-fik-ptsd-efter-syv-aa...

Kommunens svar på kritikken var, at "samfundet bygger på, at alle bidrager", og de kunne iøvrigt slet ikke genkende, at de skulle have begået fejl i sagsbehandlingen.

https://nyheder.tv2.dk/lokalt/2022-05-23-kommune-efter-ptsd-sag-samfunde...

TV2 inddrog også SINDS og Psykiatrifondens efterhånden noget ældre undersøgelse af 'klienternes' oplevelser med Jobcenteret fra 17. maj 2019.

Her dokumenteres det blandt andet at:

"Sygemeldte, der er tilknyttet jobcenteret, oplever at det belaster deres livskvalitet. 67,9% svarer i en ny undersøgelse, at jobcenteret i høj grad eller i nogen grad belaster deres livskvalitet. Det fører til, at 23% har tanker om, at livet ikke er værd at leve."

https://sind.dk/nyheder/ny-undersoegelse-jobcentre-goer-sygemeldte-mere-...

Det er nok det sidste vi hører om det foreløbigt.

Peter Wulff, Niels-Simon Larsen, Lillian Larsen og Anne-Marie Esmann anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

"Det er vigtigt at se det overordnede mønster, fordi hver af disse former for overgreb tilskynder til andre overgreb."
Denne artikel burde være tilgængelig for alle!

Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Peter Blondin

Godt gået, Robert Reich!!!!!