Kommentar

Rugemoderskab er en etisk gråzone, der bør begrænses – ikke udbredes

Folketingets velvilje over for at give mandlige homoseksuelle ret til juridisk medfaderskab kan føre til en lempelse af reglerne for rugemoderskab. Det vil være etisk forkert at lade mændenes ønske om børn gå ud over mødrenes og børnenes rettigheder, skriver landsformand for Konservativ Ungdom Christian Holst Vigilius i denne klumme
Christian Vigilius mener ikke, at mandlige homoseksuelle par bør få lov at få børn via en rugemor: »Al forskning peger på, at barnet knytter nogle helt særlige biologiske bånd til moderen, allerede mens det ligger i maven,« skriver han.

Christian Vigilius mener ikke, at mandlige homoseksuelle par bør få lov at få børn via en rugemor: »Al forskning peger på, at barnet knytter nogle helt særlige biologiske bånd til moderen, allerede mens det ligger i maven,« skriver han.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Debat
6. maj 2022

På historisk kort tid opnåede et borgerforslag om medfaderskab i januar de fornødne 50.000 underskrifter, og siden har regeringen og et flertal blandt Folketingets partier valgt at støtte op om, at medfædre skal ligestilles med andre forældre.

Samtlige folketingspartier på nær Dansk Folkeparti lægger altså op til, at mandlige homoseksuelle par juridisk skal have ret til at dele forældreskabet om et barn på samme måde, som heteroseksuelle og lesbiske par har. Men da det i sagens natur er umuligt for to biologiske mænd at få børn uden assistance, har selv samme partier nedsat en arbejdsgruppe, som skal undersøge mulighederne for at ændre vilkårene for kommercielt rugemoderskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rikke Petersen

Tillader vi rugemoderskab, er der risiko for, at fattige kvinder igen bliver ofre for udnyttelse. Jeg kan derfor ikke støtte et sådant forslag.

Hanne Ribens, Niels-Simon Larsen, Irene Larsen, Christian de Thurah og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

De kan gøre næsten lige hvad de vil med deres æg og sæd, men af hensyn til børnene må der være fuld åbenhed, altså ingen anonymitet.

Christian de Thurah

Skal man kunne købe og sælge børn?

Irene Larsen

Tak til Christian Holst Vigilius for dette indlæg. Det er en utrolig vigtig debat. Bøsser kan naturligvis være ganske udmærkede forældre. Men det er jo ikke det, sagen drejer sig om.

Henning Kjær

Man kan købe og sælge børn, det sker allerede,men det er ikke alle steder det er lovligt.
Der bliver i hemmelighed i dag gjort alle mulige krumspring rundt om i verden for at skaffe velhavere de børn de ønsker sig.

Krister Meyersahm

En rugemor/surrogatmor, der lægger krop til graviditet og fødsel af en anden kvindes befrugtede æg eller sæd fra en donor, må anses at besidde det juridiske "ejerskab" til barnet. Dette af den grund, at donors æg respektive sæd, ikke udvikler sig til et barn udenfor en livmoder og livmoderen tilhører netop ikke - donor.

For at undgå uenighed/strid efter barnets fødsel, om ejerskabet til barnet, skal surrogatmoderen, inden processen startes, bortadoptere det kommende barn/børn til donor eller til den/de personer som rugemoderen ønsker skal være barnets forældre. Dette skal ske med statens mellemkomst efter gældende adoptionsregler - private aftaler skal ikke gælde.

Christian de Thurah

Henning Kjær
“Man kan købe og sælge børn, det sker allerede, men det er ikke alle steder det er lovligt.”
Nej, og et af de steder, det fortsat bør være ulovligt, er her.

Niels-Simon Larsen

Den personlige ejendomsret kender alle, men der er også noget, der hedder den personlige ejendomspligt. Det er moderens barn, og det skal respekteres.

Jeg ved desværre ikke, hvor meget der handles med organer. Der er er et kriminelt marked for det, har jeg hørt. Jeg rejste engang igennem Equador, og der blev man advaret om, at passe på, at man ikke blev overfaldet, for det kunne gøre en en nyre fattigere..

Der er fattige kvinder, der overtales til at være rugemødre. Hvorfor skulle rige kvinder i hobetal blive rugemødre?

Der er ingen, der har ret til at blive forældre eller gøre sig til forældre ad kunstig vej, fordi de har råd til det.