Klumme

Støtten til bustekunstner Katrine Dirckinck-Holmfeld er en sejr for den ubegrænsede kunst

Kunstfondens støtte til en udstilling af den skandaleombruste Katrine Dirckinck-Holmfeld har bragt sindene i kog. Men måske er det klogeste at gøre, hvad fonden gør. Det sender et stærkt signal om, at den ikke ligger under for gruppepresset i debatten, skriver sceneinstruktør Katrine Wiedemann i denne klumme
»Det bliver interessant at se Katrine Dirckinck-Holmfelds nye værk, fordi muligheden for, at hun overrasker, findes. Det skal ikke være sådan, at du er udelukket fra støtte, fordi du har skabt høj sø i den offentlige debat,« skriver Katrine Wiedemann i denne klumme.

»Det bliver interessant at se Katrine Dirckinck-Holmfelds nye værk, fordi muligheden for, at hun overrasker, findes. Det skal ikke være sådan, at du er udelukket fra støtte, fordi du har skabt høj sø i den offentlige debat,« skriver Katrine Wiedemann i denne klumme.

Jesper Houborg/Ritzau Scanpix

Debat
23. maj 2022

Daværende institutleder på Kunstakademiet Katrine Dirckinck-Holmfeld gjorde sig særdeles bemærket, da hun i 2020 smed en buste af Frederik V i havnen og kaldte det for en »kunstnerisk happening«. Handlingen kostede hende jobbet, og hun er nu tiltalt for groft hærværk. Samme kunstner har nu modtaget 35.000 kroner i støtte fra Statens Kunstfond til en ny udstilling, der drejer sig om den ødelagte buste. Det har bragt sindene i kog.

Én ting er, at selve bustehappeningen blev politianmeldt og udråbt til dårlig kunst. Noget andet er, at Statens Kunstfond nu støtter kunstneren og dermed er medforfatter til anden akt i noget, mange anser som en farce. Forløbet kunne være grundlaget for et skuespil af Ionesco eller Dürrenmatt: En tom handling ophæves til kunst og afslører borgerskabet som nogle rygradløse snobber.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henrik Jandorf

Hvor smukt skrevet Katrine W!!! Det er lige nøjagtig i den rand-sektor relevant kunst skabes - som da dit eget koncept ‘Lulu’ på DKT for ti år siden så dagens lys - nøgent og uden leflen for idioter med ordener.
Kh H

Ulrik Bjørn Jeppesen

…bestemt et ledigt standpunkt, dér.
En voldsmand, der efter voldshandlingen udstiller offeret, og får tilskud til dette betalt af danske skatteydere?
Det kan selvfølgelig godt kalde en kunst.

En voldsmand, uanset hvad, har ikke ret til at “uddybe hvad hun/han har på hjerte”. Dette kan ske foran en dommer.

Ete Forchhammer

Kloge Katrine Wiedemann! Så godt med den stemme i koret.
35.000kr for at blive klogere? hvem det så er, der bli’r det? O.k., i en anden del af samfundet ser vi for tiden en minister der har kostet en rigsretssag uden at det er sket, så… Endnu må tvivlen komme modtageren af de 35.000kr til gode, men mon ikke det hele, på begge sider af protesterne, har rod i dette at følelser stikker dybere end forstanden kan nå ned?

Christian de Thurah

“Det skal ikke være sådan, at du er udelukket fra støtte, fordi du har skabt høj sø i den offentlige debat”.
Nej, men det skal vel heller ikke være sådan, at det automatisk bringer dig foran i køen?

Torben Bjerrehuus

Jeg har hidtil læst Katrine Wiedermanns klummer med stor interesse.
Nu lader det til at hun er kommet i bekneb for ord og meninger, hvilket kommer til udtryk i ovenstående forkvaklede tanker.

Hvordan definerer man kunst? For mig er kunst et værk der udtrykker skønhed og nogle gange også eftertanke. Det være sig musik, bøger, malerkunst, film eller andet der beriger livet, kunst skaber for mig indre ro, glæde og lykke. Stor kunst er ofte skabt af mennesker i tvivl og lidelse.

Den gode Holmfeldt har ikke skabt skønhed men derimod fremmet egne interesser der til sidst ender med klingende mønt i kassen. Hun evner ikke at skabe skønhed eller tanke, kun dumheder. Hun skaber intet (kun omtale af sig selv). Hendes evner strækker til at stjæle en buste og smide den i vandet. Hendes evner strækker til at materialisere idioti til ussel mammon.

Skam over Holmfeldt.

Ete Forchhammer

Christian de Thurah, enig, men ved du at det er det der er sket? Kendte du køen her? Og så har jeg i hvert fald ikke 100% styr på kriterierne, der uddeles efter… håber selvfølgelig at tidligere medieomtale ikke indgår i dem.