Læserbrev

Boligselskabet Heimstaden: Vi står på mål for vores værdier, ejere og lejere

Det er en reel udfordring at skabe lejeboliger, der er til at betale, til alle. Og derfor er vi i Heimstaden altid klar på at snakke om, hvilket marked vi ønsker os for lejeboliger i Danmark – men det kræver, at vi bliver taget med på råd, skriver administrerende direktør for Heimstaden Danmark Michael B. Hansen
Debat
29. juni 2022

I artiklen »Imens multinationale firmaer opkøber ejendomme, stiger huslejerne i Europas store byer«, som blev bragt den 21. maj 2022, retter Information et kritisk blik på lejeboligmarkedet i København og europæiske storbyer generelt. Hvilket marked vi ønsker os for lejeboliger i Danmark og Europa, er altid en kærkommen og relevant debat. Det er en reel udfordring at skabe lejeboliger, der er til at betale, til alle. Sådan er det i København og i andre europæiske storbyer.

I artiklen indgår Heimstaden som eksempel på en stor aktør på det europæiske og danske boligmarked, og artiklen efterlader et unuanceret billede af Heimstaden.

Heimstaden og andre private ejendomsselskaber spiller en rolle i bevarelsen og udviklingen af vores byer. Blandt andet ved at kunne tilbyde tidssvarende, tilgængelige lejeboliger, der er til at betale med respekt for den eksisterende historiske bygningsarv og med udsyn til at bygge fremtidens boliger. Derfor ærgrer det os, at vi ikke blev kontaktet i forbindelse med artiklen, så vi kunne have bibragt læseren et mere nuanceret billede af Heimstaden og vores syn på fremtidens lejeboligmarked i Danmark.

Har den finansielle muskel til at renovere

Først og måske lidt uskyldigt, så er Heimstaden AB ikke et norsk selskab. Vi er grundlagt og børsnoteret i Sverige med hovedsæde i Malmø. Det er derfor en forsimpling af virkeligheden, når Information tildeler ejerskabet af Heimstaden investeringer i Danmark til norske Fredensborg AS og Ivar Tollefsen.

Faktisk ejer svenske pensionsselskaber over 50 procent af vores ejendomsinvesteringer gennem deres medejerskab i Heimstaden Bostad. Og aktionærernes fælles strategi er afkastet fra en stabiliseret og langsigtet investering.

Det betyder helt konkret, at Heimstaden har den finansielle muskel til at renovere den ældre boligmasse, vi køber, og at vi kan investere i tidssvarende nybyggeri. Og vi kan gøre det uden at tænke i realiseringen af kortsigtede gevinster. Vi har som virksomhed et erklæret mål om at skabe langtidssikrede, bæredygtige boliger til helt almindelige danskere fra alle samfundslag.

Boliger nok til alle livets faser

Vi anerkender, at det er dyrt at bo i København, uanset om man selv vil købe eller bo til leje. Men årsagen er et samspil mellem mange faktorer, som for eksempel den eksisterende bygningsmasse i København og den regulering, vi er underlagt. Derfor er det for let at skyde skylden for huslejeniveauet i København på os.

Vores lejemål skal ses i samspil med ejerboliger, almene boliger og andelsboliger. Ingen af boligtyperne kan fungere uden de andre – ingen af dem er i sig selv bedre end andre, og ingen af dem kan isoleret set indfri vores ønsker til et boligmarked for alle. Men samlet får vi dog et godt bud på, hvordan vi sikrer, at der er boliger nok til alle i livets forskellige faser.

Helt grundlæggende går vi i Heimstaden på arbejde hver dag for at bygge og skabe rammerne for, at vores beboere kan udfolde deres liv uden at bekymre sig om deres bolig. Derfor er det vigtigste mål for os, at vores lejere er trygge og tilfredse og har lyst til at bo hos os. Derfor er vi også stolte over, at vi ifølge tal fra AktivBo har løftet beboertilfredsheden på tværs af vores ejendomme med knap ti procent på under tre år fra 65,1 procent til 74,6 procent. Ambitionen er, at vi runder 80 procent inden 2025.

Næste gang ringer I bare, hvis I vil tale om rammerne for lejeboliger. Vi står nemlig på mål for vores værdier, ejere og lejere.

Michael B. Hansen er administrerende direktør for Heimstaden Danmark

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her