SERIEFOLK

Den congolesiske frihedshelt Patrice Lumumbas guldtand

Velkommen til FOLK, Informations daglige sladderspalte, hvor ingen er for høj, og ingen er lav nok til at flyve under radaren
Familien har ved en ceremoni fået overdraget den tand, der var tilbage af DR Congos første sorte premierminister Patrice Lumumba.

Familien har ved en ceremoni fået overdraget den tand, der var tilbage af DR Congos første sorte premierminister Patrice Lumumba.

Nicolas Maeterlinck

Debat
22. juni 2022

Fra Belgiens blodige kolonifortid: En guldomfattet tand i en blå æske fra en af historiens store personligheder blev mandag overdraget til familien

Patrice Lumumba I: I Folketingets sommerferie kigger FOLK på verdenshistorien: »Det var en ædel og retfærdig kamp og uundværligt at gøre en ende på det ydmygende slaveri, som blev påtvunget os med magt,« sagde frihedshelten Patrice Lumumba, da DR Congo ophørte som belgisk koloni i juni 1960.

Patrice Lumumba II: Få måneder efter blev DR Congos første sorte premierminister dræbt i forbindelse med et løsrivelseskup fra en gruppe officerer fra den mineralrige Katanga-provins. Det banede senere vej for diktatoren Mobuto. I 2002 sagde Belgien officielt undskyld for sin rolle i drabet.

Patrice Lumumba III: Efter henrettelsen blev Patrice Lumumbas lig puttet i et syrebad for at undgå, at hans grav blev et pilgrimssted for congolesere. Men mandag fik Roland Lumumba ved en reception i Bruxelles overrakt den eneste jordiske rest af hans far: en guldindfattet tand i en blå æske.

Patrice Lumumba IV: Den blå æske med tanden erhvervede belgiske embedsmænd ifølge the Guardian flere årtier efter drabet fra datteren til den mand, der havde stået for drabet. At Patrice Lumumbas familie har fået tanden »giver følelse af oprejsning efter adskillige år«, udtalte Roland Lumumba.

FOLK

Informations egen sladderspalte, hvor ingen er for høj eller lav nok til at flyve under radaren. Et uundværligt og personorienteret nyhedsoverblik.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

Jeg var 14 år, da Conge blev frit - og blev styrtet direkte i kaos.

Den dag i dag kan jeg blive noget så forbandet på de lede belgiere,
der fik myrdet Lumumba - og på de FN soldater, der bare overlod ham
til morderne.

For det ikke skal være løgn, var CIA vist også blandet ind i mordet -
og det vil sige præsident Eisenhower, som jeg ellers er ret begejstret for,
men som her svigtede totalt - fuck ham.