Læserbrev

Folkemødet er moderne pamperi. Vi betaler for, at toppen af Danmark mødes

Når politikere, embedsmænd og fagforeningsfolk tager på folkemøde, sker det ofte for penge, der er delvist betalt af os andre. Samtidig må almindelige danskere selv finansiere dyr transport og overnatning, hvis de vil med. Det er moderne pamperi, skriver lærerstuderende Mark Olesen Jensen i dette debatindlæg
Debat
15. juni 2022

Forestil dig Roskilde Festival, bare hvor halvdelen af deltagerne selv var fra musikbranchen, og du havde betalt billetten. Sådan fungerer folkemødet på Bornholm.

Efter svensk forbillede har vi i Danmark nu i en del år haft vores eget politiske folkemøde på Bornholm. Tanken er såmænd god nok. Desværre er det folkelige bare forsvundet. En betydelig del af deltagerne er givet på forhånd.

Det er politikere, deres hjælpere, deres hjælperes hjælpere, embedsmænd, fagforeningsfolk, journalister og så videre. Alle har disse brancher det tilfælles, at du via skattebilletten, mediestøtten, partistøtten eller fagforeningskontingentet betaler direkte eller indirekte for gildet, og det er dyrt.

Meget dyrt. Der anvendes millioner. Der er udgifter til sommerhuse, fly og færgetransport. Vederlag til oplæg, og sådan kunne jeg blive ved. Er du derimod ikke inviteret, men et helt almindeligt menneske, der bare gerne vil på folkemøde, må du selv til lommerne.

Men hvorfor skal vores politikere, fagforeningsbosser og embedsfolk egentlig have betalt deres ophold? Er det ikke en del af den folkeoplysning og demokratideltagelse, som disse mennesker modtager deres i forvejen over gennemsnitlige løn for? Det mener jeg.

Hvad får du så for alle de penge, du som skatteborger kaster efter folkemødet? Du får Danmarks dyreste netværksmøde for private. Intet andet.

Jo, bevares. DR og TV 2 kan da finde på at sende et indslag, hvor for eksempel en minister eller tre laver brødflet og blomsterbinding. På den måde kan de nemlig formidle, at de er i kontakt med de ’almindelige danskere’. Altså dem, der selv skal betale for at komme til folkemøde.

Generelt mener jeg, at vi må have et opgør med, hvad vores folkevalgte og de mennesker, der har deres gang tæt op ad disse – og det er mange – bruger vores penge på. Den ene minister efter den anden bliver i disse dage afsløret i at flyve til uhørt høje priser, samtidig med at der skæres i kernevelfærd.

Nu tænker du måske, at det ikke kan blive ved med at gå. Men jo, det kan det. For stort set alle dem, der bestemmer, får en bid af kagen. Journalister, politikere, embedsfolk, fagforeninger og så videre. Alle er de med til folkemødet. Humøret er højt, og det er der god grund til, for de er der jo på vores regning.

Mark Olesen Jensen er lærerstuderende

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Et folkemøde uden folket? Hvor absurd. Og så på Bornholm, Danmarks dyreste destination!

Steen K Petersen, Herdis Weins, Hans Houmøller og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Sådan er det jo.

Almindelige mennesker er blot til spot og spe.

Steen K Petersen, Herdis Weins og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Niels Makholm

Der er stadigvæk forskel, på Kong Salomon & Jørgen Hattemager. Ræven sagde: "om rønnebærene, at de var sure," - han kunne ikke nå dem. Ordet: "pamper" - betyder indflydelsesfuld person, det er så, også "dem" - (ingen nævnt & ingen glemt,) - som er allerbedst til, at bruge, især, andre folks penge. Forhåbentlig findes der en ekstra varm primus i helvede, til "dem," - at sidde på.

Lise Lotte Rahbek

Arrj, nu må vi lige være rimelige. Tænk engang hvis alle og enhver, økonomisk og geografisk, kunne deltage på folkemødet og gjorde det. Prøv at forestille jer, hvad et sådan 'folkemøde' kunne foranstalte af buuuhråb og kritiske spørgsmål og forslag i hobetal, og det måske endda i magtsfærens fritid. DET var jo ikke meningen, til det folkelige møde.
Jeg synes det skal fortsætte med at være en privat fest og det relativt begrænsede antal borgere, som deltager, det er vel ikke større end politiet kan holde styr på dem.

Steen K Petersen, Herdis Weins, ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Næh, nu når de folkevalgte har aflyst tale i Fælledparken 1. Maj på grund af utilfredse udråb foran den store scene, hvad er der så snart tilbage til de stakkels politikere?
(Desuden kan de jo ikke så åbenlyst mænge sig med deres ligesindede elite foran pøblen, så deet..)

Peter Mikkelsen, Herdis Weins, Hans Houmøller og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Det såkaldte Folkemøde spejler ganske godt, hvor politik i dagens Danmark har bevæget sig hen: det er blevet en del af underholdningsbranchen, og som debatindlægget beskriver det betalt af os almindelige folk.

Steen K Petersen, Thomas Tanghus, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Lisbet Kjeldsen

Tak til Mark Olesen Jensen for et godt indlæg.
Selv for en velbjerget, halvintellektuel feminist og pensionist, som ville elske at deltage i mødet, er det for dyrt.
Og så støder det mig også som medlem af Informations Venner at læse, at foreningen støtter Information med en bevilling på 24.000 kroner til leje af avisens stand ved Folkemødet. Måske kunne man overveje næste år at bevillige et tilsvarende beløb til et par unge læsere, så de kunne komme af sted til mødet
Lisbet Kjeldsen

Steen K Petersen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen