Georg Metz: Dansk Folkepartis forsvinden får måske størst betydning i noget så overset som behovet for en revision af grundloven

I det opbrud, som Danmark, Europa og Verden oplever, må regeringen og de seriøse af partierne sætte sving i debatten om en moderniseret grundlov forankret i fælleseuropæiske omgivelser og som fundament for fremtidens lovgivning
Populismen anno 2022 er med Messerschmidts fallit ikke død og borte, men lever blandt andet videre som discount hos S, skriver Georg Metz.

Populismen anno 2022 er med Messerschmidts fallit ikke død og borte, men lever blandt andet videre som discount hos S, skriver Georg Metz.

Sigrid Nygaard

Debat
10. juni 2022

Der er ikke meget tilbage. En selvdestruktiv vigende flok, hektisk besnakket af en lommeprokurator i havsnød. Den nationalromantiske flomme er harsknet og flaget faldet tilbage i himlen. Bortset fra et institut for Kaj Munk har partiet intet selvstændigt skabt og næppe formidlet noget af blivende værdi. Sit fædreland skylder man alt, sagde fædrelandssindede Rasmus Rask. Dansk Folkepartis gæld er afgrundsdyb. Konstruktive ideer var der ingen af, andres hinsides egen næsetip skød de ned. Et nejparti, hvis seneste forsøg på at gentage succesen fra tidligere afstemninger om begrænsninger af Danmark i Europa var sidste søm i kisten.

Resten er tavshed, trist som partiets historie i brun sovs på ternet dug til lyden af Richard Ragnvald.

En ny statsminister, Fogh Rasmussen, placerede engang støttepartiet i politisk nøgleposition, hvor den ambitiøst forfængelige duo Kjærsgaard/Thulesen Dahl bistod Rasmussens afskrivning af mangfoldigheden fra oven og ned i åndelig forsnævring af dansk tradition for frisind og opfindsomme genveje.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

DEN skulle jeg da liige læse to gange... men herefter må jeg vist erkende, at tjae - det er vel sådan, det lige nu ser ud til at være i "Lille Dynevang"...

Kristian Knudsen

ha ha Georg igen er du sublim i din veltalenhed. dine grunvsdrøftelser kræver lidt eftertænksomhed... ... kan du uddybe?

Henrik Jandorf

Tak igen, Georg Metz (GM), for velskrevet læsning! En ugentlig fornøjelse at se dig bøje de ypperste fraser af sproget, meningen og formålet - og naturligvis optimalt at kapere, da jeg især i dette emne kan erklære mig enig i hvert et ord. Og så igen.
Smålighedens apoteose - DF - er her (igen) i fokus, hvor de burde ties ihjel. Partiet, selvtilstrækkelighedens højborg, som har lidt fem svigende nederlag i træk, og som efter næste Folketingsvalg forhåbentlig ryger i glemselens aske., har danset på angstens velvilje, appelleret til nationalfølelse, uvidenhed og - frem for alt smålighed.
Intet har rabiaten R. Paludan, den glatte og folkekære døgnflue, Vermund, stået for eller sagt, som Kjærsgaard ikke har plæderet for i mere end 25 år: Et Islamfrit Danmark. Lige så ligegyldigt, som når Putin kræver et Sovjetisk Imperium gendannet, koste hvad det vil - hvilket det vil.
Til slut - hvor er det dog spild af kræfter, at dette begavede, velformulerede og stadig virksomme menneske, M. Messerschmidt, uophørligt bruger sine kræfter på dette dødsbo, disse mørkets magter. Ak 'Han kom til sine egne, og hans egne tog imod ham." Henrik Jandorf

Steen Ole Rasmussen

Dansk Folkeparti fungerede ind til 2019 på samme måde som folkekirken, ved at samle og neutralisere de tendenser, som Georg med ret har grund til at frygte.

Under Tulle var man udmærket tilfreds med, at have Pia på posten som folketingets galionsfigur. Selv om man var højrefløjens største parti, Løkkes parlamentariske grundlag, så ville man ikke rigtigt noget, sådan realpolitisk. Faktisk var man meget forskrækket over de 741 tusind stemmer, som man fik i 2015, og anede ikke, hvad de skulle bruges til.

Det samme man man sige om de mange medlemmer af folkekirken. Man er medlem, men det gør ikke nogen forskel. Hvis folk ikke var medlem, ville de blive søgende i helt anderledes grad. Det kunne gøre en forskel.

Nu, hvor DF stort set er opløst, har mistet sin funktion, ligger højrefløjen i ruiner. De mange søgende ude på fløjen ved man aldrig, hvor man har. Derfor må vi have en forfatning, der effektivt sætte truslen ud af kraft.

Som altid, så komme EU og de overnationale institutioner en i hu. Anderledes kan det ikke være, oppe fra og ned.

Torben Lindegaard

Grundlovsændring ....

Glem det - det er umuligt

Det er rigtigt, at DF ikke har bidraget med en skid positivt.
og de har sammen med Fogh trukket samtalen ned på et meget lavt niveau

Else Mortensen, Alvin Jensen, Steen Voigt, Torben Burkal og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Torben Larsen

G. Metz er en underholdende skribent. Men budskabet skjules med tågen af sproglig finesse. Mærkelig mening, at DF ikke har haft eksistensberettigelse i lyset af tidligere stemmetal. Partiets hovedbudskab er overtaget af andre, og dermed omsider blevet ligegyldigt. Helt misforstået er de imod EU, hvilket nok ændres ligesom Enhedslisten gjorde. Jeg er helt enig med Metz i at Grundloven skal reformeres. Den er decideret pinlig som vigtigste grundlag for det frie, demokratiske danske samfund. Man kan godt finde en plads til monarkiet som en slags kransekage -figur, så længe folket ønsker det. Dette må ikke forhindre en revision. Vi kan undre os over, at våben forfatnings-tillægget i USA tages så bogstaveligt. Man lovliggjorte krudtpistoler der skulle genlades efter brug, og mener i dagens USA, at dette også omfatter moderne halvautomatiske våben. Samtidig forhindrer den halve kongres, at et muligt attentat på hele Forfatningen i USA bliver opklaret. Respekten for en betydende Grundlov eller Forfatning er desværre mangelfuld i både Danmark og i USA. Politikerne viser sig desværre oftere at være styret af karrierer end af principper.

Torben Larsen

Tilføjelse: "den halve kongres og eller senat"

Alvin Jensen

Jeg har selv tengt på at ændre - eller rettere udbygge grundloven. Det handler om tilbagetrækning af soviranitetsafgivese, om et borgerting som 2. kammer, om menneskerettigheder som skal lovfæstes beder og omfordelingen og kontrol med magten.
Selvfølgelig vil et af danmarks mest stokkonservative partier ikke gå med til det. Tak for dit indlæg, Georg.