Intermetzo

Georg Metz: Lagkagehuskagekonepersoner mod litteratur

Man bør udstille sine slibrige fantasier, flade kældermænd, gamle kønsroller og horrible pointer. Sådan modvirkes et indsnævrende paradigmeskift, skriver Georg Metz
Attentater på ord og begreber: en værre kagemand, en dum kagekone – rammer udtryk og litteratur, skriver Georg Metz.

Attentater på ord og begreber: en værre kagemand, en dum kagekone – rammer udtryk og litteratur, skriver Georg Metz.

Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Debat
17. juni 2022

Med denne sene reaktion på Lagkagehusets lancering af person frem for kagemænd og -koner hopper man muligvis med samlede ben lige i suppen. Den opfølgende presseomtale i dagevis kan jo næppe gøres op i virksomhedens sparede annoncekroner.

Men måske bunder initiativet dybere: At der i et af lagene i det skattebevidste kagehus med det dyre brød befinder sig beslutningspersoner, der tidsånden tro omdøber kønnede kager. Det kan man ikke afvise.

Attentater på ord og begreber: en værre kagemand, en dum kagekone – rammer imidlertid udtryk og litteratur.

I lighed med direktionen i det svindende Gyldendal, der censurerede Halfdan Rasmussen, og forklarede over for protesterne, at man skam nu kan få børnerimene i både den gamle og den ny-korrekte udgave, men uden negre, kinesere og tvetydige rim og Rasmussen.

Således kan man forestille sig, at den formodede lagkagehuskagekoneperson på det næste af karriere-trappens reposer havner som forlagsperson og med erfaringerne fra brødbranchen ondulerer nye genudgivelser af H.C. Andersen.

Under hyldetræet fortæller honningkagehandleren i Køge om sine varer:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henrik Jandorf

Det turde være indlysende, at jeg er Metz fan. På grund af indsigt, ja - men gradbøjningen, det lift til næste frekvens, som det simpleste udsagn undergår i GM’s streg - repræsenterer såvel poesien som boksehandsken.
Jeg nævnte Marcel Proust, der som en Shakespeare, omend i anden sproglig form, får tingene sagt ved at kalde det noget andet. Således også Georg Metz: ‘Hvor vil han hen’, spørger vi hinanden. Men det er helt ligegyldigt, hvor han vil hen, for der er lige så mange opfattelser, som der er læsere af hans klummer.
Henrik Jandorf

Gitte Loeyche, Torben Bruhn Andersen, Flemming Sørensen, erik pedersen, Elisabeth From, Steen K Petersen og Bent Larsen anbefalede denne kommentar
Tove Mansa Sandersen

Tak for denne klumme.
Tove Sandersen

Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , Torben Bruhn Andersen, erik pedersen, Inger Pedersen, Bjarne Tingkær og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Maia Aarskov

Mon vejret bli'r til en sneperson i år?

Rolf Andersen, Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , Torben Bruhn Andersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar