Georg Metz: De tidligste markører af liv har med evolutionen udviklet sig til forbilleder og vrangbilleder

En evolutionsrejse i dimensioner, stjerner og prunkløse celler
Tidlige markører af liv begyndte i ufattelige mængder at dele sig i vitale, vibrerende snotklatter, eftersom den havdækkede klode tilbød kost og lunkent logi, skriver Georg Metz.

Tidlige markører af liv begyndte i ufattelige mængder at dele sig i vitale, vibrerende snotklatter, eftersom den havdækkede klode tilbød kost og lunkent logi, skriver Georg Metz.

Gary Cummins/Caters News/Ritzau Scanpix/

Debat
3. juni 2022

Allerede for godt 13 milliarder år siden oplyste en stjerne sit nærområde i det nyslåede ekspanderende univers, hvor 8,5 milliarder år senere et helt andet sted i samme univers, en mellemstor stjerne i en middelstor galakse blev dannet – akkurat som så mange andre lignende større og mindre stjerner både i herværende galakse og et par hundrede milliarder andre. Den fjerne stjerne er nu dukket op efter de 13 milliarder år, lyset har været undervejs mod solen, der vel at mærke ikke fandtes, før 8,5 milliarder år efter at stjernen på de 13 milliarder lysårs afstand begyndte at skinne, og som ved universets ekspansion er 28 milliarder lysår væk.

Omkring solen på de kun 4,5 milliarder år, og hvis lys for den fjerne stjerne derfor er relativt nyt, hvirvlede materiale rundt om det solare centrum i elliptiske cirkler; mængder af is, grus og sten fandt sammen i gas- og klippeplaneter, hvoraf nogle var for massive eller det modsatte, nogle for kolde eller varme, for små eller store til at blive andet end sammentrængt gas, hvidglødende søer af smeltet klippe eller golde is- og heliumoceaner.

Én planet skilte sig ud. Partikler af syre og affaldsstoffer mellem liv og nærmest død udviklede sig af stadig uforklarlige årsager til gelédråber uden mål og medbearbejdet af strålingen fra rummet, efterhånden trængt sammen bag beskyttende cellevægge med kerner og arveanlæg og ambitioner om faste forhold. Disse tidlige markører af liv begyndte i ufattelige mængder at dele sig i vitale, vibrerende snotklatter, eftersom den havdækkede klode tilbød kost og lunkent logi. De prunkløse celler sluttede sig ydermere sammen i mere komplekse kæder og kolonier og udviklede ad naturens genveje både syn og sanser, tog bestik af situationen og satte til livs, hvad de fandt for godt, mens de til stadighed blev mere sammensatte, komplicerede flerheder samlet i overordnede enheder med hjerne i hoved og røv.

Ellers gik det godt

Så gik der mange år, hvor stjernen fra før stadig lyste usynligt, og de mangecellede organismer rejste sig på to ben: menneskeaber, hobbitter, Adam og Eva, Moses og Aron, Jesus og Maria, Napoleon, Josephine, Beethoven, Hitler, Stauning, Mozart, Goya, hærskarer af kendte og ukendte, henholdsvis forbilleder og vrangbilleder. Og Inger Støjberg.

Uanfægtet af den tynde beboelige skal var jordens indre fortsat sejt flydende hvidglødende jern samt gas, som til tider brød gennem bristefærdige steder og udslettede Pompeji og Herculaneum og mange år senere sprængte Krakatau i luften, uden at det betød så meget i det større regnskab.

Ellers gik det godt, bortset fra at planetens liv blev nær og næsten udslettet af katastrofer. Eller efter bedste evne forsøgte at udrydde sig selv.

Hin særlige egenskab at tilintetgøre egen art synes klodens opretgående art ene om i grov løgnagtighed og grusomme overgreb på artsfæller.

Selv dinosaurer med tænder som slagterknive har tilsyneladende indskrænket sig til at slå ihjel for at æde, ikke for sjov eller fikse idéers skyld.

Denne adfærd i dyreriget ligeledes gældende for senere arter end dinosaurerne kan måske have inspireret religionsstifterne til at satse på dyrisk sagtmodighed og naturlig empati, teologisk indpodet i menneskene af Gud himself. Mestendels som styrende ideal i hyklet barmhjertighed over for den faldne fjende, når dét kunne betale sig. Den overvundne og magtesløse har jævnligt på egen hånd måttet finde sig i at betale.

Jungleloven er bare skidt i ordnede samfund, sådanne som menneskene møjsommeligt i udviklingshistoriens løb fra encellet amøbe til smalsporet populist byggede op. Stabiliteten, forudsætning for tryghed, velstand og vækst, nødvendiggør love i et fraktalt system, hvor den stærkes ret tøjles, og borgerne fra bund til top respekterer loven.

Forbryder eksempelvis en minister sig og betjener sig af usande begreber som barnebrude, indebærer forbrydelsen, at ministeren sanktioneres, og at den sanktionerede modtager sin dom uden at acceptere, at nogen understår sig i – fortrinsvis hende selv og tilhængere – at belyve retsgrundlaget. Sker dette trods rettens legitimitet og rimeligheden i domsafgørelsen, truer den pågældendes bifald af tilhængernes protester den orden, der efter de fornødne celledelinger på sigt og med fejl og mangler skabte det samfund, den dømte minister ved andre lejligheder har krævet folk straffet drakonisk for at anfægte. Og serverede dertil lagkage, når hun ulovligt krænkede de svagestes vilkår.

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Fra universets skabelse til Inger S.tøjberg. Uden logisk forbindende mellemled.
Bortset fra trylleordet 'celledeling.'
Spændende. Hvad blir det næste? Fra Gud til Pia Kjærsgaard?

Hidtil ukendte kemiske processer bevidstgør Othellolagkager - med abelyde og banken i flødeskummet. Deres primære, aggressive mål viser sig at være folk, der skriver '50' på dem og skærer i dem, mens det bliver videofilmet.

Torben Larsen

Så vidt jeg kan forstå, så er pointen i artiklen at naturlovene har udviklet enorme celleansamlinger, der i visse former kaldes mennesker. Disse har så udviklet sekundære love, som et optimalt grundlag for større samfund. Naturlove kan man ikke uden øjeblikkelig konsekvens forbryde sig imod. Anderledes er det med samfunds lovene. Det kan synes uretfærdigt, og det er det da også. men ikke desto mindre har videnskab vist at al adfærd ikke styres af retfærdighed, men i mange tilfælde af udbyttet. Egernet skjuler ikke nødder i alle hullerne som vinterforråd, hvis den ser sig beluret. En fugl stjæler gerne rede materiale fra naboen, og Støjberg drejer diskussionen ,som det nu passer hende bedst. Alt er som naturen har skabt det. Verden er styret af magt og snyd men organiseret af mennesker som det passer denne ene art på bekostning af alle andre arter, som vel dybest set anses for ligegyldige eller ligefrem overflødige. Det paradigme der omfatter menneskets gerninger, er dog til diskussion, i lyset af en voksende bevidsthed om omkostningen i form af naturkatastrofer. Naturlovene trodser menneskets sekundære profitable love. Er der tvivl om hvem vinderen er ?

jens christian jacobsen

@Torben Larsen
Inger Støjberg? :o)

Henrik Jandorf

Som højtstående forskere og videnskabsdamer/mænd nævnte i Peter Lund Madsen's glimrende P1 udsendelse: Retfærdighed på såvel det universelle samt det jordiske plan findes IKKE - lige som der ikke findes noget som helst, der er 'videnskabeligt bevist'. Det er dog et udgangspunkt! Hvorfor? Fordi det, som var sandt i går, ikke nødvendigvis er sandt i morgen i en verden, hvis væsen er foranderlighed.
Så i stedet for at lade sig ophidse af Georg Metz (han er nemlig lykkeligt ligeglad med, hvad vi måtte mene om det), så lad os tage det som en kærkommen lejlighed til én gang om ugen at kunne nyde et synspunkt, en sproglig overlegenhed, et skarpsyn af de få - OG et grundlæggende menneskesyn, som opbygger, frem for den smiger og medløberi, som nedbryder.
Støjberg outroen viste sig måske at være et setup til den senere klumme om DF's forhåbentligt snarlige fortid samt en 'hyldest' til alle højrenationales sentimentale fædrelandskærlighed.
Jeg minder i al diskretion om, at det parti, som i mere end 25 år har stået vagt om 'danske' værdier (hvad de så end skulle være), var det første til at underkende 24 ud af 25 Højesteretsdommeres kendelse over Støjberg , der kold som en nat i ørkenen afviste dommen og 1. juni mødte op på Christiansborg for at begynde sin valgkamp. Jo jo - i al sin afstumpethed markerer det dog en slags kampånd.
Henrik Jandorf