Læserbrev

Man kan ikke bede en døende om at hænge i til på mandag. Hold hospicer åbne i weekenden

Hospitaler er åbne i døgndrift, men det samme gælder ikke for mange hospicer. Her kan nye patienter blive bedt om at vente til på mandag med at komme, efter de er blevet tildelt en plads. Men en weekend er lang, når man kun har få dage tilbage, skriver næstformand i Radikal Ungdom København, Anastasia Milthers, i dette debatindlæg
Debat
9. juni 2022

Det danske sundhedsvæsen er åbent året rundt. Syge mennesker kan få behandling, uanset om der i den almindelige kalender står, at det er weekend eller helligdag. Det er der ingen, som sætter spørgsmålstegn ved, fordi vi alle er klar over, at sygdom hverken holder ferie eller fyraften. På samme måde venter døende mennesker heller ikke på en særlig dato i kalenderen, hvor det lige passer, at de tager det sidste åndedræt.

Alligevel er der mange hospicer i Danmark, som ikke tager imod patienter i weekender og på helligdage. Det betyder, hvis man er blevet tilbudt en hospiceplads, at man kan blive bedt om at vente, til weekenden eller helligdagene er ovre, før man reelt kan flytte på hospice. Det skyldes, at der ikke er en læge til stede i disse dage. Men det betyder altså, at der er alvorligt syge mennesker derude, som må vente, til helligdagene er ovre, med at få den fornødne hjælp.

Selv om det utvivlsomt ville være dyrere at skulle have en læge til rådighed hele året, så burde dét vel være den allermest indlysende udgift på et hospice. De indskrænkede åbningstider er jo så særligt problematiske, fordi et hospiceophold kan vare flere uger, men også kun få dage. Det kan derfor tage dyrebare dage fra mennesker, som ville have haft en bedre sidste tid omgivet af professionelle, end de ville derhjemme. Selv om man kan tænke, at en weekend ikke er lang tid, så kan den blive lang, når man ikke har særlig meget tid igen.

Det kan ikke være rigtigt, hvis man kun har få uger eller måske endda dage tilbage, at man kan blive bedt om at ’hænge i til på mandag’. Det er udtryk for en uværdig og regnearksagtig tænkning, som tager det menneskelige ud af den ene ting, vi alle sammen har til fælles, nemlig døden.

Så lad os gøre det lovpligtigt for alle hospicer at tage imod nye patienter, så snart en ledig plads opstår. For patienten og for de pårørendes skyld. På den måde kan vi være med til at gøre noget af det sværeste her i tilværelsen en smule lettere at håndtere. For døden venter ikke til på mandag.

Anastasia Milthers er næstformand i Radikal Ungdom København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Zennaro

Nu er formålet med et hospice ikke at give plads til døende mennesker, men at starte palliation, dvs. smertebehandling mm. til mennesker, som er kritisk syge. Derfor giver det god mening ikke at tage nye patienter ind i weekender og helligdage. I hvert fald må man så forklare, hvad der skal skæres ned på imens. Det er jo ikke sådan, at folk ikke får smertebehandling før de kommer på hospice.

Henning Kjær

Hospitaler er ikke åbne for indlæggelse til alle mulige behandlinger.i weekender/helligdage. Det er vist kun ved helbredstruende tilstande man kan blive indlagt i weekender. Til gengæld kan man blive udskrevet op til en weekend, hvis tilstanden er stabil ikke behandles i weekenden.