Kommentar

Du kan trygt sende dit barn i vuggestue uden den mindste smule dårlige samvittighed

Mange giver vuggestuerne skylden for børns mistrivsel og endda for stigningen i psykiatriske diagnoser. Ingen forskning understøtter tesen, tværtimod er det for mig soleklart, at gode daginstitutioner er en del af løsningen – og kan løfte alle børn, skriver skolepædagog Mette Skovhus Larsen
»Det irriterer mig grænseløst, at debatten om børns trivsel bliver ved med at handle om vuggestuer versus hjemmepasning,« skriver skolepædagog Mette Skovhus Larsen.

»Det irriterer mig grænseløst, at debatten om børns trivsel bliver ved med at handle om vuggestuer versus hjemmepasning,« skriver skolepædagog Mette Skovhus Larsen.

Signe Goldmann

Debat
22. juni 2022

Vuggestuerne er årsagen til den markante stigning i angst, ADHD og autisme, skrev psykolog Kirsten Callesen og psykiater Søren Lerche i et meget omtalt debatindlæg i Kristeligt Dagblad tidligere på året. Og de er langtfra alene om det synspunkt.

Men det passer ikke. Der er i hvert fald ingen forskning, der peger i den retning. Stigningen i mistrivsel og antallet af diagnoser blandt børn og unge ses i alle industrialiserede lande – også lande, hvor vuggestuer ikke er udbredt i samme grad som i Danmark.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeanne Löwe Lindberg

Kære Mette Skovhus Larsen
Din kommentar til debatten, er et udtryk for selektiv og usagligt misbrug af en hårtotsforskning, hvoraf nedenstående citat, fra forskeren Ole Henrik Hansen, selv, er hentet:
“Det centrale element i undersøgelsen er børnenes niveau af stresshormonet kortisol, som vi finder et udtryk for ved at tage hårprøver og undersøge disse for hormonet kortisol. Tre centimeter lange hårtotter klippet af ved hovedbunden, der kan give et gennemsnitligt udtryk for tre måneders kortisolniveau (Kirschbaum, Tietze, Skoluda, & Dettenborn, 2007). Man kan sige, at hårtotterne bliver et retrospektivt billede af barnets kortisolniveau. At tolke på dette, er af flere grunde problematisk, da vi på den baggrund ikke kan vide hvordan de mindste børn oplever deres eventuelle stress, ligesom vi ved at anvende denne undersøgelsesform, ikke kan vide os sikre på at det vi måler, også beskriver barnets faktiske stressniveau.”
Til sammenligning, er her et par af mine selektive udvalgte citater fra din unuancerede skolepædagogiske fagkonklusion på emnet: ‘vuggestuers indflydelse på børn’
” Send derfor trygt dit barn i vuggestue. “
“ Så er du med til at løfte alle børn.”

Rasmus Kristiansen, Mike Skaløe-Wilhjelm og anne lindegaard anbefalede denne kommentar
Jeanne Löwe Lindberg

Iøvrigt en læseværdig artikel i Kristeligt Dagblad af psykiater Søren Lecker og psykolog Kirsten Callesen der også linkes til.
Hvordan forholder vi os til indre og ydre stigende krav, overbelastning, pressede familier og pressede institutioner, der påvirker børnenes og vores allesammens trivsel. En ting er sikkert: barndommen genudsendes ikke!

Rasmus Kristiansen, Mike Skaløe-Wilhjelm og anne lindegaard anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Den ene af dem har indrømmet i DRs Detektor, at de har strammet tingene lige lovlig meget i deres artikel, så den er langt fra læseværdig.

https://www.dr.dk/nyheder/detektor/psykolog-anklager-vuggestuer-boom-i-p...

Rasmus Kristiansen, Inge Nielsen, Henning Kjær og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det kan jo også være, at forskerne om en dekade eller to kan konkludere, at omfattende og skjult forurening af miljøet har produceret en cocktaileffekt af både fysiske og psykiske dårligdomme hos børn, og det er én af årsagerne til stigningen i diagnoser?

Læs for eksempel her om advarsel mod at røre ved havskum. Det viser sig, at der er PFAS i Vesterhavet:

https://nyheder.tv2.dk/lokalt/2022-06-22-advarer-strandgaester-om-giftst...

Frederik Schwane, Rasmus Kristiansen, Inge Nielsen og Jeanne Löwe Lindberg anbefalede denne kommentar
Inge Nielsen

Eva ja det er bestemt en mulighed. Læg så også mulig effekt fra overforbrug af alkohol og div stoffer (laaaangt mere udbredt end vi bryder os om at vide). Ting som påvirker brugerens hjerne - så hvorfor skulle den påvirkning ikke kunne bringes videre til næste generation?
Desuden vader vi rundt i radiobølger fra al vores elektronik.
Alt for mange pengeinteresser forhindrer reel og ærlig forskning af områderne.
Fravær af voksne i vuggestuet? ....måske mere fravær af forældre og ro derhjemme.

Rasmus Kristiansen og Jeanne Löwe Lindberg anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

David Zennaro

Ja, det var noget af en rekord i 100-meter-baglæns løb væk fra ansvar for tidligere markante påstande... :-)

Konen måtte hele vejen igennem indrømme, at det var meninger og synsninger og "man ved jo..."

For til slut at erkende, at læringen af dette var, at når hun fremover måtte komme med påstande om dette eller hint, ville det være en god ide at have kilder til påstandene...

Tableau!