Læserbrev

Olieselskabernes værste fjende er grøn, folkelig handling

Løsningen på olieselskabernes manglende klimamål er systemisk, men politikerne gør ikke noget, så længe borgerne ikke kræver det. Derfor skal vi borgere indse, at den systemiske forandring kun sker med vores egne handlinger og krav, skriver klimarådgiver Lars Køhler i dette debatindlæg
Debat
10. juni 2022

»Groft utilstrækkelige«.

Så kontant lyder dommen over klimaplanerne fra verdens otte største olie- og gasselskaber.

Den amerikanske ngo Oil Change International har gennemgået de officielle klimaplaner fra BP, Chevron, Eni, Equinor, ExxonMobil, Repsol, Shell og Total, og konklusionen er rystende. For ikke ét eneste af selskaberne er i nærheden af at leve op til Parisaftalens 1,5-gradersmål. På trods af at de alle har lovet os at ’ændre retning’ og ’blive en del af løsningen’.

Den fossile industri lyver for os. Deres strategi af tvivl, løgn og manipulation for at bremse klimahandling har sendt kloden ind i en kaosspiral, som hastigt er ved at løbe fra os.

Løsningen er derfor både radikal og brutal. Og det er netop, hvad denne branche har været, og hvad den situation, vi står i, kræver. Forbyd deres produkter over de næste ti år. Ekspropriér selskaberne. Beslaglæg de gigantiske formuer, de har hamstret gennem årtiers ødelæggelser, og brug disse til at betale for den enorme skade, de har forvoldt.

Løsningen er systemisk, men sker ikke, fordi det politiske mod mangler. Så hvad gør vi?

De store olieselskaber har selv fortalt os det.

OPEC’s generalsekretær har sagt, at den største trussel mod branchen er ’folkelig aktivisme’, og flere oliechefer har beklaget manglende investeringer som konsekvens af ’grønt, folkeligt pres’.

Oliebranchen ved, at den systemiske handling kun kommer, hvis vælgerne viser, at de mener det. Ansvaret ligger hos os borgere. Vi bliver nødt til at handle på det, vi hver især har magt over – både privat og på jobbet.

Stop med at flyve. Vælg cyklen. Køb elbil. Energieffektivisér boligen. Træk pensionsmidler ud af fossile investeringer. Nægt at flyve til møder, opfør fossil infrastruktur, installér gasfyr, og lav reklamer for benzinbiler og pluginhybrider.

Hver for sig betyder vores handling ikke det store. Men vores eneste chance for at stoppe disse selskabers ødelæggelse af vores børns fremtid er ved at indse, at den systemiske forandring kun kommer af, at politikerne og markedet mærker konsekvenserne ved deres passivitet. Vi forbrugere skal forstå, at kollektiv magt kun kommer af individuel handling.

Magten er din. Og kun du kan vise, hvordan den skal bruges.

Lars Køhler er uddannet arkitekt, klimarådgiver og grøn iværksætter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Christensen

Og som Carl Scharnberg skrev i et af sine digte:
Det nye sker,
når den der er tiltænkt tilskuerens rolle,
begynder at blande sig.