Læserbrev

Rune Lykkeberg glemmer tre ting i sin lovprisning af afskaffelsen af forsvarsforbeholdet

EU’s militære aktiviteter er ikke rettet mod forsvaret af Europa og bidrager til forværringen af klimakrisen. Men det glemmer Rune Lykkeberg, skriver talspersoner i NEJ til Oprustning – JA til Bæredygtig Sikkerhedspolitik Susanne Possing, Henning Salling Olesen og Steen Folke
Debat
10. juni 2022

Vi har nu mulighed for at »præge Europa grønt og progressivt for fremtiden«, skriver Rune Lykkeberg  i en leder den 3. juni, men han nævner intet om den oprustning, som var anledning til afstemningen.

Rune Lykkeberg begår en tredobbelt fejl. Først overser han, at oprustningen med rette opfattes og tiljubles af dens tilhængere som støtte til den europæiske og amerikanske våbenindustri, dernæst at hovedparten af EU’s militære aktivitet ikke er rettet mod forsvaret af Europa, men forbundet med beskyttelse af neokoloniale interesser, herunder investeringer i fossile udvindinger, og slutteligt at EU’s militære aktivitet dermed bidrager til at forværre både klimakrisen og den globale ulighed.

En betydelig del af EU’s militære aktiviteter er foregået i de tidligere franske kolonier i Afrika. Det har drejet sig om at nedkæmpe oprørske grupper og støtte regimer med tvivlsom legitimitet, som har været indstillet på at fastholde en særlig relation til den tidligere koloniherre.

I Mali, hvor Danmark har været involveret side om side med Frankrig, er det gået helt galt. I den tidligere portugisiske koloni Mozambique har EU engageret sig i borgerkrigen i Cabo Delgado, hvor islamistiske terrorister er blandt oprørerne. Men indsatsen handler ikke kun om bekæmpelsen af terrorister. Oceanet ud for provinsen rummer nemlig verdens største forekomst af naturgas, som franske Total og italienske ENI er i gang at udvinde med henblik på eksport til kunder i Europa.

Med krigen i Ukraine lever vi med en potentiel atomtrussel. De russiske trusler om brug af mindre, taktiske atomvåben viser, at den sikkerhed, terrorbalancen mellem atomvåbenmagterne er baseret på, ikke i længden er reel. Her må Danmark, nu også i EU, arbejde aktivt for atomnedrustning – et område, som har været forsømt af alle de EU-lande, der er med i NATO.

Et første skridt kan være som Norge og Tyskland at sende en observatør til FN-konferencen i Wien den 21. til 23. juni, der vil følge op på FN’s traktat fra 2017 om at forbyde alle atomvåben.

Intet af dette indgik i Lykkebergs betragtninger.

Susanne Possing, Henning Salling Olesen og Steen Folke er talspersoner i foreningen NEJ til Oprustning – JA til Bæredygtig Sikkerhedspolitik

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Asger Ringsing

Gode pointer. Helt enig.

Palle Bendsen, Eva Bertram, Karsten Hald Nielsen, Hanne Kock, Alan Frederiksen og Martin Christensen anbefalede denne kommentar