Læserbrev

SF: Regeringens plan mod partnervold og -drab overser tre vigtige ting

Handlingsplanen slår ikke hårdt nok ned på digital stalking og tager ikke højde for, at man kan have brug for hjælp, selv om man ikke flytter på krisecenter. Planen har potentiale, men der er slet ikke penge nok, skriver gruppeformand for SF, Karina Lorentzen Dehnhardt
Debat
27. juni 2022

Endelig har vi fået den handlingsplan mod partnervold og -drab, som et folketingsflertal stemte igennem i maj måned på baggrund af SF’s beslutningsforslag. Regeringens udspil har gode takter.

Vi glæder os blandt andet over, at børn på krisecentre får mulighed for at skifte skole. At opholdstilladelser ikke bliver en hindring for at flygte fra en voldelig partner. At gravide nu bliver screenet for vold. Og at der kommer landsdækkende ambulant behandling til voldsudøverne. Men planen overser mindst tre afgørende ting, som bør være en del af den endelige handleplan.

Det halter på det digitale område. I forvejen er det ulovligt at spionere på folk, men der er virksomheder, der tjener penge på at sælge overvågningsudstyr, der misbruges til stalking – såkaldt stalkerware. Derfor skal regeringen sikre en bedre regulering af den teknologi, der bruges til at overvåge en partner. Ofte bliver voldsofre overvåget med teknologi, som kan bruges til at aflytte samtaler, læse e-mails, sms’er og holde øje med, hvor offeret opholder sig. Det sker i det skjulte, og det skal der sættes en stopper for.

Handlingsplanen mangler også at sikre hjælp til de kvinder, der finder en anden løsning end at bo på et krisecenter. Måske har de brug for hjælp til at få deres ting ud af deres tidligere hjem, tale med arbejdspladsen eller noget helt tredje, som et krisecenter sædvanligvis hjælper med. Derfor skal de tilbud, krisecenteret stiller til rådighed, også gælde for dem, der ikke bor på krisecenteret. Det nytter ikke noget, at man gør forskel, bare fordi man ikke flytter ind på et krisecenter.

Det ligner, at udspillet er finansieret gennem en række puljer. Men der skal følge flere penge med, så handleplanen bliver så god som overhovedet muligt, og så den ikke bare bliver en syltekrukke.

I SF har vi en ambition om at gøre en ende på partnervold og partnerdrab. Vi ønsker, at partnervold kun skal være et ord, man kan slå op i ordbogen. Vi har flere forbedringsforslag, som vi er klar til at forhandle hjem. For ofre for partnervold skal beskyttes langt bedre end i dag.

Karina Lorentzen Dehnhardt er gruppeformand for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her