Klumme

Jeg er i tvivl, om Danmark har et moralsk ansvar for de fem børn i al-Roj-fangelejren

I debatten om børnene i al-Roj-fangelejren fylder de moralske argumenter, men der er ikke en entydigt moralsk rigtig ting at gøre. I sidste ende må sagen derfor afgøres af sikkerhedsvurderinger og forpligtelser over for internationale konventioner, skriver landsformand for Konservativ Ungdom Christian Holst Vigilius
Christian Holst Vigilius har lyst til at hjælpe de fem danske børn i al-Roj-lejren, men han har også lyst til at hjælpe alle mulige andre ildestedte børn rundt om i verden. Så vidt vides, er barnet på billedet fra al-Roj ikke en af de fem danske børn.

Christian Holst Vigilius har lyst til at hjælpe de fem danske børn i al-Roj-lejren, men han har også lyst til at hjælpe alle mulige andre ildestedte børn rundt om i verden. Så vidt vides, er barnet på billedet fra al-Roj ikke en af de fem danske børn.

Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix

Debat
23. juni 2022

Da regeringen sidste år besluttede at hjemtage tre terrorsigtede kvinder og deres 14 børn fra fangelejre i Syrien, blev fem børn og deres tre mødre efterladt, fordi kvinderne havde fået frataget deres statsborgerskab. Nu blusser debatten imidlertid op igen, efter speciallæger udsendt af Udenrigsministeriet har kunnet konstatere alvorlige helbredsproblemer hos tre af de fem børn.

Eva Ersbøll, der er seniorforsker emerita ved Institut for Menneskerettigheder, skrev den 23. maj her i avisen, at vi bør hjemtage børnene sammen med deres mødre for at varetage børnenes tarv og undgå at skille dem fra deres eneste omsorgsperson. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fastholder imidlertid regeringens position om at nægte at hjemtage børnene, så længe mødrene ikke samtykker til at give dem fra sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Hvordan går det med de syge børn? Er de stadig i live? Eller har vi ikke fået talt problemet ihjel, endnu!

Lili Kress, Josephine Kaldan, Kenn Hommelgaard, Lillian Larsen, Lone Hansen, Anders Reinholdt, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Ib Gram-Jensen og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Niels Makholm

Det er ynk, (med ynk på.) Sig mig, hvem du omgåes, og jeg skal sige dig, hvem du er. Og hvordan bærer man sig ad, med den tvivl, som nager en konservativ. ? Tilhængere af Islamisk Stat, har slet ikke været i tvivl, når de har deltaget i, at gøre deres fanger et hoved kortere. Der er et begreb, som hedder "selvskabt plage," - og sådan én, skal folk selv rode sig ud af. Sådan er det bare. Glem alt om jura, som jo er læren om "det abnorme."
Kan og vil mødrene i al-Roj lejren, ikke høre, - så må de føle, og det gælder også deres yngel.

Henrik Andersen, Alexander Zwisler, Espen Bøgh, Peter Krogh, Inge Nielsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Det, du har gang i, kalder Al Bandura for moral disengagement, som kort fortalt handler om at argumentere for, at selv om ens handling, eller mangel på handling, skader andre, så kan den retfærdiggøres. Skal man følge den tankegang, der har været en af grundpillerne i vores demokrati, og som har karakter af et kategorisk imperativ, må vores moralske udgangspunkt være: Selvfølgelig skal vi hjælpe disse børn og hente dem hjem, uanset hvad deres mødre har bedrevet; alt det andet kan vi tage efterfølgende. Det primære i vores kultur bør være barnet tarv og ikke forældres skyld.

Lili Kress, Josephine Kaldan, Peter Mikkelsen, nanna Brendstrup, Peter Blondin, Kenn Hommelgaard, Lillian Larsen, Lone Hansen, Anders Reinholdt, Stella Nielsen, Poul Søren Kjærsgaard, erik pedersen, Per Klüver, Peter Beck-Lauritzen, Steen Obel, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Alexander Bak og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Bero på sikkerhedsvurderinger? Skaf nogle nye, for hidtil har de talt for at hjemtage børnene OG deres mødre! Det er en af absurditeterne i denne sag, at regeringen også går imod ikke-humanistiske argumenter her.

Hvor holdbart er det i øvrigt at bygge en fordømmelse på noget “efter al sandsynlighed”? Hvorfor er det ikke en domstol der skal afgøre den slags? Det bør denne journalist m.fl. reflektere over før de går til tasterne igen. Eller kan vi lige så godt afskaffe domstolene og sætte folkedomstolen i stedet? - tænk, at skulle skrive det til Information!

Josephine Kaldan, Claus Aaen, Peter Blondin, Lillian Larsen, Lone Hansen, Steen Obel, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Inge Lehmann, Torben Lindegaard og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Martin Christensen

Efterretningstjenesten har vurderet, at sikkerhedsrisikoen ved at lade børnene vokse op under de givne forhold er meget stor, da det medvirker til en radikalisering af de berørte børn.
At fratage mødrene deres danske statsborgerskab og efterfølgende nægte at hjælpe dem og børnene til en bedre tilværelse er en ynk.
Fratagelsen af statsborgerskabet svarer nærmest til at pisse på folk og bagefter påstå de lugter.

Lili Kress, Erik Karlsen, Rasmus Knus, nanna Brendstrup, Peter Blondin, Lillian Larsen, Lone Hansen, Anders Reinholdt, Stella Nielsen, Poul Søren Kjærsgaard, erik pedersen, Per Klüver, Steen Obel, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Inger Pedersen, Inge Lehmann og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

At bekrige og forråde Danmark, er der mange, der har gjort i tidens løb! Hvordan løste Danmark tidligere den adfærd? Efter vort lands love: retsforfølgelse og straf. Også med tilbagevirkende kraft, efter WW2. Nu har vi så danskere med dobbelt statsborgerskab! Her kan vi, som det nye det er, fratage borgerne det ene, hvorefter Danmark kan fraskrive sig ansvaret for borgeren! Loven tog ikke højde for børn af dobbelt-statsborger-skaber. Ergo dårlig lov!
Danmark bør hjemtage mødrene, retsforfølge dem og straffe dem, som ansvarlige borgere (ligesom øvrige humanistiske nordiske land har gjort). Den udmålte straf må så afgøre "forbrydernes" fremtid, her eller i dobbelt-statsborger-skabets andet land! Mødre afgiver aldrig deres børn, uanset hvad lov og paragraffer siger. Det er ikke et spørgsmål om moral og etik, men "kold" jura. Når "verdenshistorien" skurer der-ud-ad, går det altid ud over nogen, uretfærdigheder blomstrer. Vi kan dog, som civiliserede mennesker, altid kompensere med "Marshall-" hjælp og tilbagevirkende jura.
Så tag mødre og børn hjem, kære Danmark!

Peter Blondin, Erik Karlsen, Josephine Kaldan, Peter Mikkelsen, Inge Lehmann, nanna Brendstrup, Kenn Hommelgaard, Lillian Larsen, Lone Hansen, Jeppe Christiansen, Stella Nielsen, Poul Søren Kjærsgaard, erik pedersen, Per Klüver, Steen Obel, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Udover at børnene har det tiltagende dårligt, med blandt andet PTSD, kronisk diarré og underernæring, kidnapper IS stadig flere børn fra lejrene.
Dermed er sikkerhedsrisikoen stor.

https://nyheder.tv2.dk/politik/2022-06-22-is-rekrutterer-fortsat-beboere...

Desuden er det faktisk tvivlsomt, om det overhovedet er lovligt, når Danmark forlanger, at mødrene opgiver forældremyndigheden.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/advokat-til-boern-og-moedre-i-fangelej...

Og ja, selvfølgelig har Danmark et ansvar.
Det er små børn, vi taler om, ikke fanatiske islamister.
Men det kunne de ende med at blive.
Hvis de da ikke dør først..

Der er slet ikke noget spørgsmål ved denne sag, kun populistisk ansvarsfralæggelse.

Lili Kress, Alan Frederiksen, Erik Karlsen, Josephine Kaldan, Inge Lehmann, nanna Brendstrup, Peter Blondin, Lillian Larsen, Lone Hansen, Inger Pedersen, Stella Nielsen, erik pedersen, Per Klüver, Peter Beck-Lauritzen og Steen Obel anbefalede denne kommentar
Henrik Mottlau

Har disse mødre virkelig "forrådt Danmark"? Du dømmer dem uden rettergang for landsforræderi og accepterer en ren administrativ fratagelse af statsborgerskab.
Kun en retssag kan vise, om de har været i en grad af god tro.
Du fravælger moralske argumenter i denne sag men hvornår kan man overhovedet se bort fra moral?
Børnene skal hjem med deres mødre - alt andet er umoralsk.

Lili Kress, Alan Frederiksen, Inge Lehmann, nanna Brendstrup, Peter Blondin, Kenn Hommelgaard, Lillian Larsen, Lone Hansen, Anders Reinholdt, Inger Pedersen, erik pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Steen Obel og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Christian Holst Vigilius sætter spørgsmålstegn ved om børnene er rigtige danske statsborgere. De er det jo kun fordi deres mor var det på det tidspunkt de blev født. Jeg kan røbe for hr. Vigilius, at grunden til han er dansk statsborger er fordi hans forældre var danske statsborgere på det tidpunkt han var født!
Og hvad med anklagen om landsforræderi? Jo, det er jo en domstol, der må afgøre det. Men selv de værste stikkere, frikorpsfollk m.m fik ikke frataget deres statsborgerskab - og der var selv i de ophidsede befrielsesdage ingen der fik den perverse ide at straffe børnene for forældrenes forbrydelser.

Lili Kress, Peter Mikkelsen, Inge Lehmann, Peter Blondin, Kenn Hommelgaard, Lillian Larsen, Lone Hansen, Anders Reinholdt, Inger Pedersen, Carsten Munk, Torsten Jacobsen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Søren Kjærsgaard

Det er vanskeligt at se, om den unge KUer taler som partisoldat, der skal retfærdiggøre sit partis holdninger, eller som en voksen med selvstændige moralske holdninger.
Det er trist at se, at KUere kan synke så dybt.

Lili Kress, Alan Frederiksen, Inge Lehmann, Peter Blondin, Lillian Larsen, Lone Hansen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

- Ak ja, så tromler omsorgsmaskinen igen derudad, og "de stakkels børn holdes foran i debatten" som rambuk for hjemtagelsen af disse kvinder og deres børn til Danmark.

"Eva Ersbøll, der er seniorforsker emerita ved Institut for Menneskerettigheder, skrev den 23. maj her i avisen, at vi bør hjemtage børnene sammen med deres mødre for at varetage børnenes tarv", - kvinderne har jo allerede tidligere varetaget børnenes "tarv" ved at flytte sig selv og børnene til Islamisk stats lykkelige Kalifat.

- "En overtagelse af ansvaret for børnenes tarv er i virkeligheden hvad der tales om"!

Ganske som da min mor gjorde alt for at finde en bedre bolig i min barndom, så vi flyttede fra det mørke Vesterbro til det noget lysere Vanløse med grønne arealer,
- så hvad er forskellen?

Efterretningstjenesternes vurdering er kun en "vurdering" ikke en fast videnstørrelse, som med sikkerhed angiver et fremtidigt forløb for børnenes udvikling, - som nogle vil omskrive det til.

De 3 mødre vi allerede har hjemtaget med deres 14 børn, tog jo også netop derned for at deres børn skulle opvokse og leve et lykkeligere liv i det lykkelige Islamiske Kalifat, - så hvorfor overhovedet dog tage dem til Danmark?

- Andre danskere der rejser ud i den store verden, bekymrer vi os jo ikke særligt om, eller hvordan det gør deres børn, - og mon ikke der også er nogle hvor det ikke gør så godt for børnene, - skal vi så også tage os af dem, - er vi forpligtede på helt samme måde, - og opfylder vi så denne pligt?)

- Hvor er historierne herom og hjælpen og omsorgen???

- Kan vi virkelig fratage folk der selvstændige ret til selv, at vælge deres fremtid, og så på efterbevilling?

Det var ikke Danmark der sendte disse kvinder ud af Danmark og i armene på Islamisk stat og Kalifatet, - det var kvinder der brugte den frihed som Danmark giver mennesker ret til at bestemme over deres eget liv, - men de fandt det åbenbart langt bedre at tilslutte sig et rent samfund, uden vantro, i et islamisk Kalifat.

kvinderne traf et dårligt valgt for sig selv og deres børns fremtid, - men og, på et fuldt og helt oplyst grundlag via mediernes beretninger om hvad der foregik i Islams navn, med halshugning osv., osv..

Stop nu den omsorgspsykose hvor I vil have vi andre skal falde på knæ for og bede om forladelse og bekende vores synder for vores holdning imod disse kvinder med deres børn, som i grunden slet ikke vilde os noget som helst godt, med mindre vi var et hoved kortere.

- Jo, det er synd for børnene, men det er mødrene der har forvaltet deres tarv, og som ovenfor nævnt er det deres ret og ansvar, - og det gør mødre forskelligt og af forskellige årsager.

Jeg vil ikke spændes for den vogn med jeres selvskadeansvar i ånden for disse kvinder og deres børn, som tog derned til mellemøsten hvor selvskadenansvar for Alla udøves fysisk med piske med kæder så blodet flyder på ryggene

- Det er noget vrøvl at slæbe kvinderne til Danmark for en dommer for deres skyld, dybest set er det blot en grum beregnende byttehandel I vil gennemføre for tilfredsstillelse jeres omsorgspsykose for de stakkels børn, som I vil frelse for enhver pris.

Gitte Grindsted Knudsen, Niels Makholm, Henrik Andersen og Inge Nielsen anbefalede denne kommentar
Inge Nielsen

Espen Bøgh. Helt enig og tankerne glemmes at tænkes til ende.
Det er ikke spædbørn vi taler om, mmen børn (også store) som er blevet hjernevasket med vestens og kristnenes forfærdeligheder......det æægger man ikke bare bag sig og lever lykkeligt bagefter.
Når mødrene fængsles bliver børnene fjernet - til understøttelse af hvor frygtelige vi er.
Og hvem skal være plejeforældre? - der kan understøtte deres udvikling og afradikalisering?

Niels Makholm

Så vil jeg gerne benytte lejligheden til: "at takke Inge Nielsen og Espen Bøgh, for deres udmærkede kommentarer." Alle ved, at jo mere man roder op i en "mødding," - jo mere kommer det til at hørme. Dårligdomme, og sølleheder, dem har vi i DK, nok af, - så det er slet ikke noget, som vi skal samle på, (ved at tage de resterende mødre + børn, tilbage.)