Folk

Uffe Ellemann var ikke de sorte sydafrikaneres bedste ven

Velkommen til FOLK, Informations egen sladderspalte, hvor ingen er for høj eller lav nok til at flyve under radaren. Et uundværligt og personorienteret nyhedsoverblik
Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen blev bisat tirsdag i Holmens Kirke.

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen blev bisat tirsdag i Holmens Kirke.

Debat
30. juni 2022

Den tidligere udenrigsminister roses for sin indsats for de baltiske lande efter Østblokkens kollaps. Men der var andre undertrykte folk, som ikke havde den samme bevågenhed

Uffe Ellemann-Jensen I: Den tidligere udenrigsminister blev bisat tirsdag. Fra mange sider har han fået ros for sin indsats, men der er også områder, der ikke har været bragt frem i mindeordene: eksempelvis Ellemanns årelange modstand mod at skærpe de danske sanktioner mod Sydafrika under apartheidstyret.

Sanktionsbekæmper I: FN udråbte 1982 som året, hvor sanktionerne mod apartheid skulle skærpes. Men udenrigsministeren ønskede ikke »isolerede danske skridt«. De ville »udelukkende skade dansk erhvervsliv og generelle danske økonomiske interesser«, som han sagde i Folketinget den 20. januar 1983.

Søren Riishøj: »Hvis det står til udenrigsministeren, skal vi fortsætte med vores massive kulindkøb i Sydafrika, vi skal fortsætte med olietransporter på A.P. Møllers skibe til Sydafrika,« konkluderede Søren Riishøj (SF), da regeringen på dagen stemte mod forslag om at afvikle kulkøbene.

Sanktionsbekæmper II: År efter år fastholdt Uffe Ellemann den samme melodi. Et totalforbud mod at handle med apartheidstyret i Pretoria ville kun skabe »modvilje og forvirring« og lægge »særlige byrder« på visse danske virksomheder, som udenrigsministeren udtrykte sig i Folketinget i november 1985.

Serie

FOLK

Informations egen sladderspalte, hvor ingen er for høj eller lav nok til at flyve under radaren. Et uundværligt og personorienteret nyhedsoverblik.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her