Kommentar

Vil du være din egen boss? Den liberale drøm realiseres bedst med demokratisk socialisme

Gennem syv sæsoner af ’Løvens Hule’ har DR hyldet den succesfulde selvstændige erhvervsdrivende på kapitalismens præmisser. Det er en fejl, for flest kan udleve drømmen om at blive sin egen boss, hvis vi udbreder medarbejdereje af virksomheder, skriver Enhedslistens Pelle Dragsted
I en kapitalistisk økonomi vil drømmen om at blive herre i eget hus aldrig kunne realiseres af et flertal, skriver Enhedslistens Pelle Dragsted.

I en kapitalistisk økonomi vil drømmen om at blive herre i eget hus aldrig kunne realiseres af et flertal, skriver Enhedslistens Pelle Dragsted.

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Debat
30. juni 2022

Torsdag efter torsdag i hele syv sæsoner har vi i Danmarks Radio kunnet se til, når håbefulde iværksættere med mere eller minde gode ideer har konkurreret om at vinde gunst og ikke mindst kapital fra den selvsikre dommertrio i TV-programmet Løvens hule.

Det populære program har – ikke mindst blandt mange unge – næret fortællingen om, at vi alle har chancen for at blive succesrige virksomhedsejere. Om at rigdom og lykke, men måske først og fremmest muligheden for at blive herre i eget hus, kan vente for enden af regnbuen for os alle sammen. Hvis bare vi er parate til at tage risici og arbejde røven ud af bukserne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er så ærgerligt, at Danmark har glemt sin egen fortid med andelsbevægelsen.
Folk kommer fra udlandet og studerer fænomenet, mens vi selv har glemt det.
I hippietiden blev det genoplivet i de mange arbejdskollektiver.
Men det blev aldrig en større bevægelse.
Her er en tekst fra solvognens teaterstykke, Købmandsliv, hvor købmanden, der er ved at gå fallit, drømmer:
Frihed og lykke det skal du få
Men der er noget, du først må forstå
Friheden finder du ikke når du er alene
Drømmen om frihed og fællesskab må du forene

Ensomhed er det trangeste fængsel
Friheden vokser ud af din længsel
Kun gennem sammenhold er der en verden at vinde
Fællesskab hedder nøglen som du skal finde

Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Kamilla Jerome Andersen, John Scheibelein, Steffen Gliese, Peter Marckwardt, Torben Arendal, Dorte Sørensen, Ole Olesen, Jan Brunchmann og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Hvad med at hive Økonomisk Demokrati op af mølposen, hvor det har ligget i 50 år?

Gert Friis Christiansen

"Her er alle medarbejdere medejere, og i den udstrækning, der er en boss, er han valgt af og kan afsættes af dem, der arbejder."
Man må så håbe på, at han (i den udstrækning at det er en han :-)) ikke bliver afsat, når vedkommende bliver nødt til at fyre 20 % af medarbejderne.