Klumme

At verden nu mangler det ukrainske korn, bunder egentlig i en ufortalt succeshistorie

Krigen har lært os, at Ukraine var verdens kornkammer, men sådan har det ikke altid været. I sovjettiden var høsten elendig, og man måtte importere korn for at klare sig. Efter kommunismens fald har landet rejst sig og produceret til overflod, skriver sognepræst Henrik Gade Jensen
Ukraine producerer en overraskende stor del af blandt andet verdens solsikkeolie, som med krigen mangler globalt. På billedet er Alexander, en solsikkefarmer fra Donetsk, i 2014.

Ukraine producerer en overraskende stor del af blandt andet verdens solsikkeolie, som med krigen mangler globalt. På billedet er Alexander, en solsikkefarmer fra Donetsk, i 2014.

Philippe Desmazes/Ritzau Scanpix

Debat
28. juni 2022

Ukraine er storproducent af korn, hører vi i forbindelse med Ukrainekrigen. En overraskende stor del af verdens hvede-, majs- og solsikkeolie kommer fra Ukraines gode jord.

Det er både til undren og glæde, for de sidste mange år indtil Sovjetunionens sammenbrud måtte russerne importere korn fra blandt andet USA for at undgå sult og mangel. Sovjetunionen var præget af selvskabt hungersnød i 20’erne og 30’erne, blev så nogenlunde selvforsynende med korn i 1950’erne og 1960’erne, men begyndte fra 1970’erne at importere korn, og i 1980’erne steg importen betydeligt.

Går man på jagt i gamle artikler fra Informations arkiv, kan man læse nyheder om Sovjetunionens miserable landbrug.

I februar 1976 beretter Information, at det foregående år gav den dårligste høst i ti år, og den officielle forklaring angives som »dårlige vejrbetingelser«. I 1981 skriver Information, at det blev en »katastrofehøst« for tredje år i træk, og at høsten »blev ramt af vanskeligheder«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

svend christian tychsen

Henrik Gade Jensen skal have stor TAK for at påpege indlysende historiske kendsgerninger og sammenhænge. Sovjetunionen var fra sin begyndelse en katastrofe for Rusland. Venstrefløjens mange drømmere har godt af at høre sandheden, som netop IKKE er Karl Marx`s verdensfjerne utopi : At mennesker vil yde efter evne, og nyde efter behov, som de berømte eller berygtede Feurbach teser opstiller som idealet for fremtidens socialistiske samfund. Nej! Mennesker vil yde efter evne, og nyde efter indsats, er hovedreglen til alle tider, og under alle omstændigheder, derfor også for fremtidens socialistiske samfund. Forudsat selvfølgelig, at menneskeheden overhovedet har en fremtid, hvad der ikke er meget, der tyder på.
Pensioneret universitetslærer Mag. Scient Soc & HD. Svend Christian Tychsen

Alvin Jensen

Hvor meget venstrefløj var der over USSR, Svend? Svaret er at den stort set kun var i propagandaen. Der var mest nationalisme i den virkelige verden.

Erik Tvedt, Torben Siersbæk, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Naja Abelsen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Lise Lotte Rahbek og Martin Mortensen anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

Hvor ser du marxismen i USSR, Kim? Den var kun i propagandaen. Stop nu det vås med mindre at du har beder beviser for ideologi end påstande fra styret selv. Stalin var kupmager og de tilhører sjældent den ideologi de påstår.

Torben Siersbæk, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Når nu der ikke var marxisme i Sovjet og det sikkert rigtigt . Hvor var der så ? I DDR, Albanien, Cuba, Kina, Cambodia, Vietnam eller hvor ? Eller er marxismen bare en smuk drøm der er inde i hovedet på folk....

Ib Gram-Jensen

Når nu Svend Christian Tychsen vil belære os om "hovedreglen til alle tider", skulle han måske for en ordens skyld have kontrolleret, hvor ordene "Jeder nach seinem Fähigkeiten, jedem nach seinem Bedürfnissen!" faktisk stammer fra, nemlig Marx' Kritik des Gothaer Programms (Marx-Engels Werke, 19, s. 21) fra 1875 - ikke Feuerbach-teserne fra 1845 (der ikke beskæftiger sig med økonomi eller fremtidens samfund overhovedet, men filosofi (Marx-Engels Werke, 3, s. 5-7). Det havde ikke behøvet at tage mere end nogle få minutter. Så havde han også kunnet læse dem i deres sammenhæng.

Willy Johannsen

Henrik Gade Jensen fortæller noget, vi alle ved og altid har vidst.
Jeg må tilstå, jeg morer mig kongeligt - bevidst sagt - over alle de her søforklaringer, som de troende på venstrefløjen altid har på lager.
De kan og vil aldrig acceptere virkeligheden og sandheden.
Så vil alt, hvad de har troet på gennem livet jo være en løgn!
Og det er netop det, det er!
For alle os andre: Er det ikke fantastisk, at der eksisterer den slags mennesker?
Vi bør have medlidenhed med dem. Sagt i alvor.
Og med et smil :)

Alvin Jensen

@jens peter hansen
Det har KUN været på verdens biblioteker da magtmennesker alle andre stæder har kuppet eller stoppet alle forsøg på at indføre det på grund at private særinteresser. Danmark har faktisk været et af de lande der har været tættes på at gemmenføre det.

Alvin Jensen

@Willy Johannsen
Det er mere dig der kommer med søforklaringer på grundlag af propaganda. En stat følger sjældent den isme den påstår.

Ib Gram-Jensen

Der skulle naturligvis stå "seinen Fähigkeiten" og "seinen Bedürfnissen".

Mere substantielt var parolen fra Marx' side udtrykkeligt ikke beregnet på det socialistiske samfund ("den første fase af det kommunistiske samfund, der efter lange fødselsveer lige er fremgået af det kapitalistiske samfund" , men en senere fase, "når også produktivkræfterne er vokset med individernes alsidige udvikling, og alle den kollektive rigdoms kilder vælder stærkere frem - først da kan den snævre borgerlige retshorisont helt overskrides ogsamfundet på sin fane skrive: Enhver yder efter evne, enhver får efter behov!"

Så langt kom Sovjetunionen aldrig i økonomisk udvikling, og udviklede sig under alle omstændigheder så langt fra Marx' og Engels' visioner om det postkapitalistiske samfund, at det ikke giver mening forklare dets historie og fejl med disse visioner og deres reelle eller postulerede svagheder.