Kommentar

En akademisering af velfærdsfagene gør mere skade end gavn. Der er ingen vej uden om et lønløft

Vi fikser ikke problemet med medarbejdermangel i den nære velfærd ved at gøre uddannelserne længere, placere dem et andet sted eller gøre dem mere akademiske. Der er ingen vej uden om et lønløft
Det er vanvittigt, så stor kompleksiteten i mit arbejde er, uden det bliver anerkendt, skriver pædagog Mette Skovhus Larsen i denne kommentar.

Det er vanvittigt, så stor kompleksiteten i mit arbejde er, uden det bliver anerkendt, skriver pædagog Mette Skovhus Larsen i denne kommentar.

Anders Rye Skjoldjensen

Debat
13. juli 2022

Endnu en gang har ansøgertallene til de videregående uddannelser skabt samfundsdebat, for endnu en gang viser tallene en markant nedgang i ansøgertallene til de store såkaldte velfærdsuddannelser, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver og lærer.

Den nærliggende begrundelse for, at det ser sådan ud, er for nogle, især borgerlige, debattører, men også mange stemmer inden for uddannelsesverdenen, at fagforeningerne for de store velfærdsprofessioner taler deres fag ned i de ’evindelige’ kampe for bedre vilkår. Men det er noget værre sludder.

Pædagog-, lærer- og sygeplejerskeuddannelsen er stadig nogle af Danmarks største enkeltstående uddannelser, og som observatør af ansøgertallet til pædagoguddannelsen i snart 15 år kan jeg roligt berette, at det går både op og ned. De forskellige uddannelser tager studerende fra hinanden, og egentlig tror jeg, at den model, hvor vi sammenligner ansøgertal fra år til år, er ret ubrugelig – den mangler i hvert fald noget nuance og flytter fokus fra det, det bør handle om: Hvordan vi får flere unge til at søge uddannelsen til pædagog, lærer og sygeplejerske.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels Makholm

Det med, at en jurist, aflønnes med 10Kg kroner mere om måneden, end en pædagog. Er noget, som ligger 2 til 3 hundrede år tilbage, dengang "vinkelskrivere skrev med gåsefjer," - de har så, op igennem tiden, altid, haft "fat i den lange ende," (pædagoger var jo slet ikke opfundet, dengang.) Vinkelskriverne tog så "overbygningen," - og kalder sig så i dag for jurister. I dag er tid = med penge. Og er der noget, som jurister, har nok af: " så er det tid." Så er det helt lige meget, om kommende pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere & lærere forstår det, eller ej. Juristerne vil blive ved med, sammen med økonomerne, at "sidde på flæsket."

Freddie Vindberg

"Og om politikerne kan lide det eller ej, så starter det med lønnen."

Så bliver udenlandsk arbejdskraft vel nok løsningen. Det er lige der, hvor politikerne kan holde lønnen nede.

Lise Lotte Rahbek

Alt arbejde er komplekst og påskønnelse værd - også i form af løn.
Men løndannelsen har mistet jordforbindelsen og rider med på vækst-paradigmet.

Det er jo splitteravende sindssygt, at en CEO for et firma tjener 175 gange mere end sine ansatte.
Det er nemlig lige præcis forholdstallene, den er gal med.
En CEOs levetid er ikke mere værd end en pædagogs levetid og vil aldrignogensinde være 175/1 gange mere værd end et andet menneske.
For det er dybest set det, vi taler om, når vi taler om lønforskelle; at nogle er mere værd - også absurd mere værd - end andre.
Årsagen til at en CEO kan få 175* mere end en gennemsnitsmedarbejder er ikke vedkommendes værd. Det er udelukkende i kraft af sit netværk og at det er mennesker på nogenlunde samme niveau, som prissætter lønnen, for de vil jo gerne OGSÅ have en fed løn som masserer deres selvtillid og giver dem mulighed for at investere alle deres overflødige midler.

At sætte lønnen op får kun flere andre befolkningsgrupper til også at ville have mere og så bliver varerne og boligerne dyrere, fordi alle skal have mere i løn og så .. har vi skruen uden ende.

Hvad kan stoppe denne onde spiral af kammeraterne på toppen af samfundet som synes de har ret til 175* flere goder og forbrug end dem, som tjener sine penge ved at producere de varer, som toppen sælger?
I de gode gamle dage ville jeg nok have stemt for revolution. Men sandsynligheden er større for, at klimaforandringerne sætter en stopper for galskaben ved at erstatte den med kaos, sult og fødevaremangel, borgerkrig og død.
Hvor pokker kan man mon begrave hundredetusindevis af døde kroppe i en oversvømmet verden, det kan blive den store udfordring, som selv den mest vellønnede CEO ikke kan finde en løsning på.

erik jensen, Viggo Okholm og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Og det bedste, efter lønnen og pensionsforhold. Naturligvis. Som DJØF hæve/sænkebordsansat, med en startløn på 40.000 kr.+, skal du ikke bøvle med alle de irriterende borgere. Det klarer HK'erne, SOSU'erne og alle de andre lavtlønnede fodfolk.

erik jensen, Marianne Stockmarr, Ete Forchhammer , Svend-Erik Runberg og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

@ Mette Skovhus Larsen.
Tak for et godt indlæg!!

Ole Henriksen, Marianne Stockmarr og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
erene rusmann

Freddie Vindberg - det bliver vist ikke så nemt at få udenlandske sygeplejersker til at arbejde i Danmark. Jf. artikel i det nyeste " Sygeplejersken" er sygeplejersker i mange lande utilfredse med deres løn og arbejdsvilkår https://dsr.dk/sygeplejersken/arkiv/sy-nr-2022-8/sygeplejersker-proteste...
Hilsen en eks sygeplejerske

Anne Katrine G. Gelting

Tak for et velskrevet indspark i debatten! Hørt hørt!!