Læserbrev

I fremtidens psykiatri skal der være råd til medicin, familiebehandling og tidlig opsporing

Vi må skabe en psykiatri, hvor der er mere personale, og hvor det enkelte menneske mødes som sig selv og modtager en sammenhængende og helhedsorienteret hjælp. Derfor bør vi investere mindst fire milliarder kroner i den
Der skal være råd til en psykiatri, der hjælper med både terapi, medicin, familiebehandling, bedre normeringer og meget andet. Derfor er der brug for mindst fire milliarder kroner mere om året, skriver SF’s gruppeformænd i regionerne.

Der skal være råd til en psykiatri, der hjælper med både terapi, medicin, familiebehandling, bedre normeringer og meget andet. Derfor er der brug for mindst fire milliarder kroner mere om året, skriver SF’s gruppeformænd i regionerne.

Jakob Dall/Information/Ritzau Scanpix

Debat
22. juli 2022

Psykiatrien er langt om længe kommet øverst på dagsordenen, men desværre på en tragisk baggrund efter skyderiet i Field’s.

SF har flere gange rejst bekymringen for psykiatrien. Eksempelvis under forhandlinger med regeringen om regionernes økonomi, men uden ekstra midler til psykiatrien.

Vi har stærkt brug for flere penge og mere personale i psykiatrien, hvis vi skal forbedre hjælpen.

Vi ønsker en psykiatri, hvor det enkelte menneske mødes som sig selv og modtager en sammenhængende og helhedsorienteret hjælp. Hvor psykiatere, psykologer, sygeplejersker, fys- og ergoterapeuter, pædagoger og socialrådgivere er med til at udvide behandlingspaletten, kvaliteten og tilgængeligheden.

I går kunne vi her i avisen læse om psykolog Anders Sørensens modstand imod at investere flere penge i psykiatrien, og også psykolog Jonas Vennike Ditlevsen har i Politiken kritiseret, at løsningen skulle være at proppe flere penge i vores nuværende system.

Men vi mener, at der skal være råd til en psykiatri, der tager udgangspunkt i det enkelte menneske. En psykiatri, der kan hjælpe med både terapi, medicin, tidlig opsporing, tidlige indsatser tæt på patienterne, meningsfulde aktiviteter under indlæggelse, familiebehandling, pårørendeinddragelse, uddannelse i egen sygdom, bedre normeringer, indsats mod overdødelighed, større sammenhæng og meget mere. Derfor er der brug for en tiårsplan med milliarder bag sig.

I regionerne har vi desværre ikke flere penge at gøre godt med end dem, vi får fra regeringen. Tilbage i 2019 var et stort løft til psykiatrien en del af grundlaget for, at regeringen overhovedet kunne dannes med støtte fra blandt andet SF.

I januar kom et fagligt oplæg med 37 anbefalinger til en tiårsplan for psykiatrien. Men siden er der intet sket.

I SF mener vi, at det haster. Der er et akut behov for et generelt løft af psykiatrien. En samlet plan med alle 37 faglige anbefalinger vil sandsynligvis koste mindst fire milliarder kroner mere om året. Vi skal kunne tilbyde bedre hjælp til mennesker med psykisk sygdom, end tilfældet er i dag.

Peter Westermann, Lene Linnemann, Jacob Klærke, Annette Blynell og Tina Boel er gruppeformænd for SF i regionerne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvordan kan disse politikere forfatte sådan et indlæg uden en eneste gang at nævne ordet: FOREBYGGELSE. Det forekommer mig, at de mangler faglig indsigt i området og tror, at man kan behandle sig til sundhed.
Har vi virkelig de politikere, vi fortjener?

David Zennaro

Nu er det jo ikke regionerne, som står for forebyggelse, men kommunerne. Så politikerne taler om det, som er deres felt her.

Marianne Jespersen

Det vil gavne al debat hvis informaion vill bruge kræfter på at informere grundigt om det forslag til ti-års plan for psykiatrien, som ligger nu. Og hvis man gentager budskabet fra præsentationen af planen, hvor vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst udtrykkelig udtalte at dette er ikke et katalog man kan plukke fra. Det hele er nødvendigt og skal realiseres.
I øvrigt Tak for indlægget fra disse SF-ere, det er jo vigtigt at modgå de alvorligt problematiske indlæg, der fremsættes såsom de to nævnte.

Peter Aarslev

Ligesom med Folkeskolen hjælper flere penge ikke i sig selv. At et menneske mødes som sig selv er ikke en vision, det er en selvfølge. Med al respekt, hvis I, som der står, sidder i regionerne, tegner det her sig ikke godt, hvis det er hvad I kan svinge jer op til.