Kommentar

Du kan se omridset af min brystvorte under min T-shirt. Og hvad så?

Jeg har ikke iført mig en bh i over fem år. Det har provokeret, irriteret, interesseret og bekymret en hel del mennesker, og senest var det omdrejningspunkt for en voldsom oplevelse med en fremmed mand. Tænk, at det stadig er sådan i 2022
Tv-vært Anna Lins indlæg om, at hendes krop og bryster ikke skal seksualiseres, inspirerede Karla Rosalina til at skrive denne kommentar.

Tv-vært Anna Lins indlæg om, at hendes krop og bryster ikke skal seksualiseres, inspirerede Karla Rosalina til at skrive denne kommentar.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
1. august 2022

For nylig havde jeg en oplevelse, der trods sin voldsomhed ikke er unormal for en 24-årig kvinde som jeg selv. Jeg blev kaldt luder, spyttet på og truet med politianmeldelse, fordi jeg ikke bar bh under min T-shirt.

Oplevelsen fik et for mig allerede fyldt bæger til at flyde over og bekræfter mig desværre i, at Danmarks 29.-plads på ligestillingsranglisten virker korrekt. Derfor valgte jeg at dele min oplevelse og de tanker, den satte i gang på Instagram.

Dagen efter trak Florence Pughs Valentino-kjole overskrifter verden over, og blot et par dage senere delte den danske tv-værtinde Anna Lin et opslag med overskriften »Mine bryster er ikke seksuelle. Dit blik er«.

Det bekræftede mig, at delingen af min oplevelse gav mening, derfor deler jeg den også her i Information.

Provokeret af bryster

Jeg har ikke iført mig en bh i over fem år. Det er der flere årsager til. De er ubehagelige, dyre, noget nær umulige at finde i den rigtige pasform, og nå, ja, så kan jeg simpelthen ikke hidse mig op over omridset af en nipple. Virkelig.

Det har provokeret, irriteret, interesseret og bekymret en hel del mennesker, jeg har mødt gennem årene. Familiemedlemmer, venner, ekskærester, venners kærester, kolleger og fuldstændig fremmede forbipasserende. Mennesker, der af uransagelige årsager føler sig berettiget til at kommentere på, have en holdning til, lade sig støde af det faktum, at jeg ikke bærer bh.

Jeg vil dele et par eksempler på kommentarer, mine bryster og jeg har været så heldige at få med på vejen gennem årene:

En kvindelig pædagog i den vuggestue, jeg var medhjælper i som 19-årig, sagde: »Ja, med den mundering er der ikke noget at sige til, hvis børnene begynder at sutte på dem.«

Diverse af mine familiemedlemmer har kommenteret: »Du skal da have noget ud over, ikke?« »Det er jo risikoadfærd,« og »Lige udfordrende nok, Tulle«.

Mænd i min omgangskreds har spurgt: »Må du godt det for din kæreste?«, »Har du det lange lys på igen?« og konstateret »Så kan du heller ikke sige noget til, at vi kigger«. Jeg kunne forresten ikke være mere bedøvende ligeglad med, hvem der kigger, jeg vil bare frabede mig deres kommentarer.

Spytter og råber »luder«

Den seneste ufrivillige samtale, jeg måtte have vedrørende mit valg om ikke at have bh på, foregik en eftermiddag på Nordhavn Station, da en fremmed mand spurgte mig roligt og høfligt, om jeg kunne undvære lidt småpenge. Det kunne jeg godt, så jeg fandt en tier frem.

Da jeg skal til at smide mønten i hans klirrende papkrus, spørger han mig, om jeg godt kan lide at vise mine bryster frem. Jeg bliver først så paf, at min bevægelse fryser, og jeg ikke får et ord over læberne. Min stilhed får ham til at fortsætte, og han får sagt noget kækt om »bare patter på stranden«, og hvordan han altid tager »forstørrelsesglasset frem«, når han ser sådanne sindsoprivende ting.

Da jeg er kommet en millimeter ud over det indledende chok, får jeg fremstammet, at jeg gerne vil frabede mig, at han uinviteret kommenterer på min krop, og at jeg mener, hans udtalelser er upassende.

Denne grænse provokerer ham tydeligt, og han fortsætter nu i en sammenligning mellem det, at en kvinde går uden bh, og det at en mand »går med blottet pikhoved op ad Strøget«.

Jeg fortæller ham, at jeg ikke længere har lyst til at bidrage med min tier, og at jeg vil bede ham holde op med at tale til mig. Det får ham til at se rødt og han fortsætter i råb og skrig om, at hvis ikke jeg dækker mig til, vil han tilkalde politiet, for jeg er både en luder og en blufærdighedskrænker. Jeg bliver ved at bede ham lade mig være, mens han aggressivt skriger af mig og bliver meget nærgående.

Her bryder flere på perronen ind, og han må modvilligt fjerne sig. Han forsætter råbende ned ad perronen, hvor han som en gammel plade i hak gentager »luder, luder, luder!« mens han spytter.

Skaber skam hos kvinder

Voldsomheden af denne oplevelse er ikke normen, men oplevelsen i sig selv er bestemt ikke ualmindelig.

For selv om denne specifikke episode er mere chokerende end de førnævnte, skaber pædagogens kommentar, de fra familiemedlemmer, venner, bekendte og alle de andre akkurat lige så megen skam for den, der modtager dem. En form for skam, der simpelthen er uacceptabel at skulle bære rundt på som kvinde i 2022.

Kvindekroppe i gadebilledet, på stranden, i skolen, på arbejdspladsen, sociale medier – og alle mulige andre steder – er ikke en blufærdighedskrænkelse. Hverken når der er tale om blottet maveskind eller omridset af en brystvorte under en T-shirt.

Det sørgelige er, at jeg har gået med jakke på i 25 grader siden episoden på Nordhavn Station. Men den tager jeg af nu. Min krop er ikke problemet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Hurra!
Det glæder mig usigeligt at læse. Ikke at læse om dine trængsler, men din beslutning om at holde op med at spærre dine bryster inde i et ubekvemt seletøj, for at tækkes andres blikke.
Lige på det område kommer jeg aldrig udover 70'er-80'ernes fornuft hvad angår bh'er:
Lad bh'er ligge i butikkerne, medmindre det er for fysisk ubekvemt at færdes uden.
Bryster har aldrig været en trussel for verdensfreden. Individers vurderinger af hvilken beklædning andre skal bære, har.

Hanne Andreasen, Mette Johansson, Torben Siersbæk, Niels Holm Olsen, Flemming Berger, Steen K Petersen, Morten Jensen, Palle Yndal-Olsen, Frederik Schwane, Carsten Sperling, tove helbo, Gitte Loeyche, Jonas Kolodziej, Rolf Andersen, Kamma Thomsen, Arne Lund, David Zennaro, Marianne Jespersen, Mogens Holme, Viggo Okholm, Hans Larsen, svend christian tychsen, Jens Thaarup Nyberg, Søren Nørgaard, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

"Tænk, at det stadig er sådan i 2022"
Faktisk er det blevet værre siden 1990. Indtil da var bh'er ingen selvfølge. Heller ikke makeup.

Mette Johansson, Niels Bønding, Nikolaj Lykke Nielsen, Torben Siersbæk, Carsten Munk, Jeppe Theodor Lindholm, Steen K Petersen, Morten Jensen, Frederik Schwane, Carsten Sperling, Rolf Andersen, Jane Nielsen, David Zennaro, Mogens Holme, Hans Larsen, svend christian tychsen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er temmelig sort, hvis hver generation kvinder skal igennem den kamp - at vælge sit undertøj og sin påklædning selv.

Hanne Andreasen, Torben Siersbæk, Steen K Petersen, Rolf Andersen, Jane Nielsen, David Zennaro, Mogens Holme, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Vi lever i en frygtelig bornert tid. Da jeg i 78 begyndte på fysioterapeutskolen drøftede vi, om mænd eller kvinder skulle gå først i bad efter gymnastik. Det var for besværligt, så vi endte med at gå i bad sammen. Vi skulle jo alligevel øve undersøgelse og behandling sammen.

Torben Siersbæk, Jeppe Theodor Lindholm, Steen K Petersen, Gitte Loeyche, Rolf Andersen, David Zennaro, Marianne Jespersen, Carsten Bjerre, Mogens Holme, Viggo Okholm, Hans Larsen, svend christian tychsen, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det paradoksale består i, at en kvinde først bliver til en 'luder', hvis hun frabeder sig overbegloen, piften, begramsninger eller verbaliseret seksualisering.

Hvorfor kvinderne begyndte at trække bh'en op ad skraldespanden efter den eftertrykkeligt var blevet smidt ud i -70'erne, er mig en gåde.

Det tilkommer ikke andre at bestemme, hvilket undertøj man vælger at iføre sig eller ej, basta!

Hanne Andreasen, Torben Siersbæk, Anne-Marie Esmann, Steen K Petersen, Carsten Munk, Frederik Schwane, Minna Rasmussen, Gitte Loeyche, Jane Nielsen, David Zennaro, Mogens Holme, Hans Larsen, svend christian tychsen, Lillian Larsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Længe før 70'erne påstod Broby Johansen at der kunne være en sammenhæng mellem nogle "vestlige" kvinders problemer med at amme, og at de legemsdele der skulle levere mælken, havde været spærret inde gennem hele deres vækst? problemet fandtes i hvert fald ikke, påstod han, hos folk hvis kvindelige halvdel ikke ikke iførte sig bh'er.

Da jeg hørte en mand beklage sig over fraværet af en bh, gik det op for mig, at dette apparats primære berettigelse var at mænd vil kunne "pakke en godte ud"... tilsyneladende vil flest kvinder gerne være sådan et stykke indpakket konfekt... og det passer jo fabrikanterne m. fl. fint...

Hanne Andreasen, Torben Siersbæk, Kamma Thomsen, David Zennaro, Mogens Holme, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Der var ikke salg i manglende bh og topløs på stranden. Så man fik en mode med g-streng bikini og sexualiserede kvindekroppen igen efter mange års unisex og deraf selvfølge omkring påklædning.

Torben Siersbæk, David Zennaro, Marianne Jespersen, svend christian tychsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Sammen med g-streng bikinierne kom også brystimplantaterne. De var yderligere med til at sexualisere brystet. Først skulle det vises frem, men nu skal det skjules, med mindre det handler om sex.
Den bh-fri tid var en befrielse for mig.
Jeg har altid været lidt "flad", bortset fra da jeg ammede. Selv da havde jeg det bedst uden bh.

Torben Siersbæk, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel
Mette Johansson, Anne-Marie Esmann og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Gode links Eva, der var et til:
"Klumme: Slip nu bare brysterne fri og drop forargelsen"
https://livsstil.tv2.dk/samliv/2015-07-04-klumme-slip-nu-bare-brysterne-...

jens christian jacobsen

Som foreløbig eneste hankønsvæsen i denne streng et forsigtigt indspark:
De kommentarer fra mænd, der er refereret - både de pæne og de grimme - er en påmindelse om at hvis kvinder ønsker at stå op mod århundreders seksualisering af bryster i mandsdominerede kulturer, så koster det. Fremnws nok også i et klima, hvor tildækning af hele kroppen er yderst hensigtsmæssig det meste af året.

Tja, som nu ældre mand, med en kæreste i 70 der absolut ikke ville bruge bh, og senere med skiftende brug af denne "seie" og ja nu i de senere år med kvinder, hvor stort set alt skjules giver det jo lidt dønninger. Jeg må med skam indrømme jeg synes bryster generelt er smukke og jo absolut nødvendige, så derfor kan det undre mig at mange kvinder vælger at både at vise dem frem som "blikfang" og ret nedringet ikke mindst i de finere kredse og så de bare naturlige frie kvinder, som bare gør det de har lyst til. Og vi mænd: skal bare holde vores k... og tænke/beundre/ eller hvad det nu er, og så se det enkelte menneske bag! Hvad der evt tænder på den ene eller anden måde er kun vores ansvar, ikke kvindens!
Modsat kan det så undre mig at voksne kvinder kan blive så chokeret over evt. at se en mand vise sig frem på afstand. Ikke fordi det er anbefalelsesværdigt :)

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, erik pedersen og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Personlig har jeg hverken behov for at få kvinders bryster eller mænds penis stukket i øjnene. Mænd behøver ikke gå med underbukser, bare de har anden tildækning og kvinder behøver ikke bh bare de tildækker deres kønsdele.
Jeg tror simpelthen ikke på at kønsdrifter kan begrundes i kultur. Mine hopper har været til hingst på stutteri, og bare synet af hopperne får hingsten til at puste sig op og gøre sig tiltrækkende . Den tilstand holder han indtil hopperne enten tager imod eller afviser ham. Det er instinkt og vi er altså pattedyr selvom vi gerne vil hæve os over den kendsgerning

Inge Nielsen, Michael Larsen og Jens Jensen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"En kvindelig pædagog i den vuggestue, jeg var medhjælper i som 19-årig, sagde: »Ja, med den mundering er der ikke noget at sige til, hvis børnene begynder at sutte på dem.«"

Børnene - og de mandlige pædagoger.

Lise Lotte Rahbek

Erik Pedersen
Du skriver: " kvinder behøver ikke bh bare de tildækker deres kønsdele"
Bryster er ikke kønsdele, hvilket du sikkert heller ikke mener.
Bryster er særligt seksuelt interessante for mange, FORDI de er tildækkede og lukket inde og spændt op og kan pakkes ud.
I 70'erne hvor mange kvinder gik uden bh, blev brysterne til en vis grad afseksualiserede, da det viste sig, at langt de fleste kvinder, både unge og gamle, har dem og blev hverdagsyn. Nu skal vi åbenbart til den tilvænning igen.

Hans Larsen, Per Langholz, Torben Siersbæk, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Allan Nørgaard Andersen

@erik pedersen. Det står dig selvfølgelig frit for at identificere dig med et handyr i dets drifters vold. Man kan vel gå ud fra at du også opfatter menneskenes sproglige udtryk som en slags vrinsken og og kunne da også være fristende at betragte din kommentar fra den vinkel.
Din opfattelse skaber dog alligevel en del forvirring, for i mangfoldige kulturer - både historiske og nuværende - har kvinder ikke dækket deres bryster til. Så vidt jeg ved har det især været udbredt under varmere himmelstrøg. Så man må vel forstå din kommentar sådan at du ikke anser disse varianter af menneskeslægten for at tilhøre gruppen af pattedyr. Eller mener du eventuelt at de må have en genetisk variant, der fjerner dem længere fra hestene end vi andre?

jens christian jacobsen

@LiseLotte Rahbek
I 70erne blev pornoen 'frigivet,'
Mon der er nogle kulturmønstre og sammenhænge vi ikke har diskuteret her?

Jeg er ikke ude på at sige, hvad kvinder må og ikke må, men jeg snakker om en pardox og problemstilling

Bavianens parringsdans
Hun-bavianen viser sin røde røv frem og han-bavianen reagerer så på dette og gøre sig til.

Men i dag er vi så civiliseret, at vi er nået dertil, at kvinden må (mis)bruge sin seksualitet og opildne og gøre seksuelle tilnærmelser uden, at manden må reagerer på dette og tilmed helst, at han skal kigge væk, og han må kun kigge i det skjulte, ellers er han en gris

Og de uønskede seksuelle tilnærmelser kun går ensrettet, for som mand ikke kan jeg sige fra, om jeg vil have kvindens seksuelle tilnærmelser eller ej, for hun har frit spil i parringens dans, og vi må some samfund ikke undertrykke kvindens del af parringsdansen, men manden skal holde sig i skindet, som den gode såkaldte civiliseret mand han er

Inge Nielsen, Carsten Bjerre, Liv Pedersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

JCJ
Det kan godt være.
Kan du udfolde dine tanker lidt bredere?

erik pedersen

Allan Nørgaard Andersen
Glemte at underskrive mig; Hanne Pedersen. Nej, til dine spørgsmål. Så kommer vi nok til det kulturelle aspekt. I de kulturer der ikke dækker sig til; er der, såvidt jeg ved?, ikke det samme fokus på krop og seksualitet ? Eller tager jeg fejl?
Mvh Hanne Pedersen

Disclaimer: jeg går også BH løs, og jeg bryder mig selv om BH´er (En BH passer sjældent, fordi de ikke er skræddersyet til kvinden (hvilket man kan ofre penge på, hvis man vil)). Men der er andre alternativer, som behagelige sportsbh´er, normal undertrøje, eller simple toppe, som kan gøre meget ad udseende af ens nipple igennem tøjet.

Jeg vil gerne give "free the nipple" feministerne en opgave, hvis i virkeligt at komme problemet til bunds, sådan som jeg ser det.

Mænd er ikke jeres fjende, fjenden er jeres medsøstrere, som driver rovdrift på hyperseksualiseringen af bryster. Sålænge der bliver spillet på tangenterne at brysterne er seksuelle, og tro mig, det gør samtlige kvinder i samfundet. Så vil de forblive symbolikken på noget seksuelt (ligesom i forskellige tider og kulturer, at alt fra nakke, skuldre, ankler, frithængende hår eller sågar adfærd som frommelighed var "hoved" symbolikken på det seksuelle).
Så ja hvis vi virkeligt vil det (Og det ved jeg ikke, om lige alle kvinder vil, for der er mange fordele at drive rovdrift på magten af den seksuelle symbolik, både materielt men også social magt), så kan vi ikke piske mænd, som er drevet af biologi, som kan justeres af det kulturelle.
VI skal ændre selv kulturen, så fokuset er på noget andet.
Det kræver, at vi kvinder tager ansvar og kollektivt går sammen om det (og der skal vi særligt se på f.eks. såkaldte feminister som Beyoncé etc, som absolut kører rovdrift på hyperseksualiseringen, som lærer små drenge og piger, hvad der betyder)

For jeg nægter at tro på, at vi kan leve i et samfund uden sex-symbolik, vi skal "bare" ændre det selv, hvis vi ønsker et andet fokus. For biologien vil altid være der, om vi vil det eller ej. Men vi kan "civilisere" biologien til at udtrykke sig i en anden form, ellers ville vi aldrig haft et planet med så radikale multikulturelle forskelle ad status, sex, ressourcer, magt og så videre

Inge Nielsen, Carsten Bjerre, Jens Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Lise Lotte Rahbek jeg mener i høj grad at bryster er kønsdele. De benyttes i den grad til at fremhæve kønnet. Uanset hvad de kaldes; er de blevet gjort til objekter der skal pirre. Ellers er der vel ingen grund til hverken lak eller læder?
I 70’erne klædte man sig anderledes også dem der gik uden bh - kvinder klæder sig nu i det der tidligere blev brugt i pornoindustrien
Der er vel ingen grund til at fremhæve noget man ikke ønsker andre skal betragte ?
Mvh Hanne Pedersen

Lise Lotte Rahbek

Hanne Pedersen
Uanset hvor meget man manipulerer et par bryster, er de ikke reproduktive.
De er ikke kønsdele, men en del af kvindekroppen, som mange finder seksuelt ophidsende.
Hvor kommer lak og læderet til i ligningen? Det er for nogen også seksuelt stimulerende, men det er ikke en generel køns-bestemt udrustning. I så fald må jeg og mine partnere være helt gal på den.

Pornoindustrien brugte bryster som seksuelt blikfang, javel, så de kunne tjene nogle penge. Som ovenfor også nævnt, findes der menneskesamfund, hvor bryster ikke tildækkes - men det har da ikke noget med porno og gøre, men en kulturel sædvane.
Hvad har porno i øvrigt med sagen at gøre? Det er en forretning?!! Og ja, pornoen blev fri i 70'erne og den er stadig fri. Ikke desto mindre har der været en lang periode, alt for lang efter min mening, hvor bryster opfattes som krænkende, medmindre de er pakket ind i seletøj. Det er da temmelig åndssvagt.

Lak og læder .. der tabte du mig. Hvad mener du med det? Det er jo bare indpakning som nogen finder fornøjelig.

I øvrigt har nogle mænd også synlige bryster. Er de så også krænkende, hvis man kan se brystvorterne?

Torben Siersbæk, Vivian Bertelsen, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Kroppen er pornoficeret/ sexualiseret. Den sælger musik, bøger, politik kosmetiske justeringer etc
Lak og læder er et udtryk fra mine punkdage ;)
Jeg mener ikke bryster er krænkende; men hvis man har noget man ikke vil have andre skal betragte, må man pakke det ind . Med eller uden bh

Bjørn Pedersen

Den i debatoplægget beskrevne problematik omhandler jo ikke seksualiseringen af bryster, men *hvordan* mænd seksualiserer. At det skulle være et problem at blive seksualiseret, i sig selv, er et ikke-problem. Hvis nogen jeg ikke er interesseret i, er seksuelt interesseret i mig, kan jeg jo bare ignorere dem. Hvis de derimod, med deres *adfærd* opfører sig grænseoverskridende, er det netop den - altså adfærden - der skal italesættes.

Hanne Andreasen, Jes Balle Hansen , Carsten Bjerre, Niels Holm Olsen, Lillian Larsen, Flemming Berger, Morten Jensen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hanne Pedersen
Jeg læser intet i artiklen om, at det er blikke, der er noget problem.

Læs hvad Bjørn skriver. Jeg er enig.

Lillian Larsen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Vi er lysår fra Inge og Steen og det nok så berømmede danske frisind, der viste sig ikke at kunne overleve Frikadellepartiets latente fascisme og livsangst.
Puritanismen har atter fået tag i danerne, og snart vil vi - som yankee-vasaler vi har udviklet os til - gå i krig mod abort, homo-æteskaber, kønsforskning og alt det som 60'erne førte med sig af personlig og kollektiv frisættelse.
Snart bliver Tjenerindens fortælling pensum i skolerne, og Sørgelige Sørine udnævnes til nationaletiker med ansvar for befolkningens sædelige adfærd.

Hans Larsen, Claus Voltelen, Peter Aarslev, Lillian Larsen, Hanne Andreasen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Vivian Bertelsen

Mænd har også meget tydelige brystvorter.
De skal ikke tildækkes i vores kultur p.t.
Hvorfor ?

Torben Siersbæk, Lillian Larsen, Arne Lund, Eva Schwanenflügel og Morten Jensen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Lise Lotte Jeg bøjer mig for Bjørn’s betragtning.

Vivian Der er altså ikke mange offentlige steder der accepterer mænd med bar overkrop - altså tildækket.

Jeppe Theodor Lindholm

Hvis du lever dit liv som single mand, uden en kone og børn og uden bil kan du rejse til Thailand i 3 måneder hver vinter og trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet som 45 årig og nyde livet i fred og ro lige præcis som du vil.

Så tænk dig godt om før du siger ja.

Jeppe Theodor Lindholm

Tilbage i 70'erne var det mere normen end et særsyn piger og koner gik rundt uden BH. Husker stadig min første kæreste med skjorte på og uden BH. Når hun serverede the kunne man lige få sig et sneak peek af de flotte meloner mellem knapperne. Som 15 årig var det bedre end selv den flotteste sol opgang. Og om sommeren var stranden fuld af bare ung pige bryster. Helt naturligt.

Underlige uinspirerende 70'er retro tider det her.

Bare spørg Jeres bedstemor.

Jeppe Theodor Lindholm

Da jeg var på højskole midt i 80'erne fik vi til opgave at bygge en sauna på skolen. En fælles sauna vel at mærke. Så sad vi ellers der i varmen og snakke med udsyn til alle vores mandlige og kvindelige dingenoter. Der var også en kamin i en lidt afsides liggende del af skolebygningen. Her blev der ofte tændt op og så kunne man lægge sig nøgen foran kaminen på sådan nogle fåreskin. Her lå vi så og snakke. Virkelig hyggeligt. Der var også en pige, som hver dag gik nøgen ned af gangen når hun skulle i bad. Og når en af pigerne fik lyst til at knalde gik de bare ned på gangens fællesrum om der var en fyr der havde lyst. De skulle sjældent spørge to gange.

Hvad der siden skete op gennem 90'erne og 00'erne??? Thjaa, 00'erne var præget af en borgelig regering. Måske det er noget af forklaringen? Eller er det måske kvindefrigørelsen, som tvang kvinderne i tøjet igen? Jeg ved det ikke.

Hans Larsen, Carsten Bjerre, Lillian Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Vivian Bertelsen

Erik Pedersen i sommerlandet er det almindeligt i varmt vejr. Jeg ser mange herrer med nøgen overkrop og ingen kvinder og ingen (andre) løfter et øjenbryn på åben gade. Hvad med fodboldbaner efter sejr ?
Anatomisk er der ikke den store forskel (jvf fx fede mænd/ magre kvinder)
Og artiklen gik på, at man kunne se kvindens brystvorter under blusen. Mænds bryster og -vorter kan også ses, når de ikke har undertrøje på.
Påpeger blot et anatomisk faktum kontra en kulturel vedtægt.

Torben Siersbæk, Lillian Larsen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Jeg er sikker på at kvindefodbold ville få væsentlig flere publikum hvis holdene smider trøjerne efter kampen ;)

Eva Schwanenflügel

@ Hanne

Det gør de også når de vinder.
Men de har sportsbh'er på, jo ;)

Morten Hjerl-Hansen

Å I bjerge af fantasi en rigtig mand som jeg må sætte ind med for at undgå at gramse på alle denne verdens bryster. Jeg er mit hjerte. Sådan har jeg engang vist nok hørt en kvinde der ikke var særlig dygtig kunstnerisk og bestemt heller ikke noget erotisk lys hørt mig selv beskrevet. Jeg elsker at glæde mig fremadrettet når jeg ser den unge piges bryster. De mænd hun engang skal favne i det aller smukkeste møde mellem ånd og krop: det menneskelige samleje. Jeg er mit hjerte: Her får jeg givet et dybt moralsk momentum blandet med moralsk ærbødighed overfor det faktum at meget sex er smukt. I det seksuelle samkvem med min elskede som jeg savner så inderligt kan jeg endnu mærke mit hjerte slå og det banker for bryster. Hendes bryster. Hende som jeg engang havde et enklere forhold til. Jeg er mit hjerte og bryster må være denne verdens symmetriske trylledrik. Å altså hu hej der er mange snerpede kommentarer her. Væk fra mit åsyn! Jeg tåler det ej for jeg vil have bryster. Verden glæd dig i dine bryster og jeg skal komme efter dig. Disse erotisk ladede tvillinger! De skarer af gamle og indsunkne kvinder som har anstændigheden til at indrømme mig deres 40-50 årige døtre, å! åh! er verden ikke et sammensurium af gaver så længe der er bryster. Tvetydige som ind i h, der er jo to af dem. Den forstod du nok. Men ak der er mange lurvede mænd. Engang så jeg en der kom ind på en bar med hele tre unge prostituerede kvinder der hang ham over skulderen fordi han havde penge. Grim var han. En indre grimhed. Og senet. Det må man gerne være men ham her var uanstændig. Alt for veltrænet i at begå sig med en svagpissers overklassemanerer der kunne minde lidt om mine egne. Følte jeg nietzscheansk ressentiment overfor ham? Altså afsky blandet med misundelse. Nej, jeg følte afsky og afsked med det kryb, denne stakkel. Jeg vil sige til alle denne verdens kvinder at I skal passe på mænd der tror de kan tillade sig alt fordi de har status, udseende og penge. Pas på jer selv bitte børn, for jeg er ikke den jeg giver mig ud for heller. Hvis mænd kan få et skud heroisk selvtillid og Honnethsk anerkendelse er 40 procent af os villige til at knække jer i stedet for at bygge jer op ligesom 65 procent af kvinder er villige til at bygge os mænd op i en hellig afhængighedsalliance som er blevet smykket med det store ord kærlighed og som indstiftes i sengens skrøbelige skønhed.

Vi mennesker overlapper hinanden i dyb forskellighed og min bøn til fremtidens menneskebørn i vilter klimaforvirring og under påvirkning af rodløse amerikanere, er denne, idet jeg nok overlever savnet efter min ekskones dejlige bryster, jeg ryger bare så frygtelig meget, og alle hendes øvrige indre og ydre kvaliteter, så længe hun er glad i verden er jeg tilfreds, jeg bøjer mig ridderligt i støvet og overhører galant de kattebemærkninger jeg ikke skal bemærke, o: tag det væk, denne verdens overlappende forskellighed mellem mennesker. Fjern det fra vores arvemasse al denne seksuelle lummerhed hvor overgreb og dominans truer unge og halvunge som har lyst til et liv og har ret til et liv. Lad os mennesker være i fred for hinandens absurde, stokastiske forskellighed så vi kan være os selv og hellige os hinanden ud fra tilværelsens gode kræfter og ikke free the nipple.

Til slut en sjov lille historie: En mand har bygget et hus på naboens græsplæne. Da naboen vågner træder han ud i sin have iført slåbrok og opdager miseren. Han bliver så rasende at hans DAB radio slukker. Hele den udslagne dag er han i et utåleligt negativt humør. Konen hiver lynaflederen ned fra taget og prøver med den men lige meget hjælper det. Det kan man også godt forstå. Og med denne gode forståelse afrunder vi dagens tekstfil og ønsker Informations læsere en dejlig aften.

jens christian jacobsen

LiseLotte Rahbek - som jeg husker det mente du, at 70erne af-seksualiserede de bh-løse bryster og dermed kvinden som objekt. Bryster uden ophæng blev således betragtet som noget naturligt. Det sidste tror jeg på. Det første tvivler jeg på.
Samtidig blev pornoen frigivet, dvs friholdt for straf.
De to betydninger i 70ernes kulturhistorie passer ikke rigtigt sammen. Jeg kan i hvert fald ikke se en sammenhæng. Jeg ved, at med pornoen steg antallet af overgeb på helt unge piger og drenge, og den såkaldte frigivelse var med til at legitimere disse overgreb - det var jo bare sex. Og børnene kunne lide det, bare man (de voksne) opførte sig fortroligt og tillidsvækkende overfor barnet.
Jeg håber, at eksemplet illustrerer, at det ikke er så enkelt at mene, at et fænomen - bh-frie bryster - betyder frisættelse. Ting sker parallelt og med modsatrettet fortegn.
Bjørn Pedersen:
'Den i debatoplægget beskrevne problematik omhandler jo ikke seksualiseringen af bryster, men *hvordan* mænd seksualiserer. At det skulle være et problem at blive seksualiseret, i sig selv, er et ikke-problem.'
?? Bortset fra at kvinder naturligvis også kan seksualisere andre kvinder, forstår jeg ikke din skelnen. Er der en seksualisering per se, dvs uden subjekter der seksualiserer - for det meste mænd? Næppe. Det er vel heller intet problem at blive gloet begærligt på af mænd o.a. De gange det er sket for mig, har jeg da været glad for det uanset om jeg selv 'havde lyst' til den, der seksualiserede.
Så bortset fra grove verbale og fysiske overfald pga påklædning, sprog, adfærd mv. - h vad er så problemet? Er der et?

Søren Kristensen

Tildækning. Jeg troede en BH (Bryst Holder) var en praktisk foranstaltning, som havde noget med brysternes størrelse at gøre. Altså jo større bryster, jo større behov for at kompensere for tyngdekraften - med mindre de var så små eller ikke eksisterende at BH-en blev anvendt som protese?
Jeg havde gennem en årrække en kæreste med nogle meget harmoniske bryster og på hele min vagt kom spørgsmålet om en evt. BH ikke op én eneste gang.

John Johansen

@ Karla Rosalina

nolite te bastardes carborundorum

Bjørn Pedersen

@Jens Christian Jacobsen
Nej, der er ingen seksualisering uden subjekter. Jeg skriver heller intet der ikke anerkender dette. Men nøjagtig som vores forældre lærte os at der er uhøflige og respektløse måder at kigge på, det vi kalder at stirre og glo, gælder de samme regler det seksuelle blik.

Det burde jo være muligt at være høfligt liderlig. ;-)

Lillian Larsen, jens christian jacobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

BH er (blevet) en del af den social kontrol vi udføre i vores kultur, og det er fuldstændig det samme som nogle muslimske kulture gør overfor tørklæde for kvinder. Men vi anser os selv for en megen overlegen kultur. Men selvfølgelig er kvinder selv ude om det, og vi mænd har ret til at stirre på kvinder, der ikke har bh på under tøjet. Der er den grund jeg har hørt, at nogle kvinder går med bh, at de føler at nogle mænd ellers beglor dem. Bryster burde ikke være sexualiseret ligesom ansigtet heller ikke skal være det.