I perioden 2011-2021 er der sket en glædelig udvikling i antallet af unge ikkevestlige indvandrere fra Mellemøsten og Nordafrika, der har fået en videregående uddannelse. Det samme gælder indvandreres efterkommere, hvor der for eksempel er sket en stigning fra 26 procent til 41 procent. Det fortæller en interessant artikel i Information den 6. juni.
Men det fremhæves samtidigt, at stadigt færre ikkevestlige indvandrere og deres efterkommere fuldfører en erhvervsuddannelse. Flere forskere på området påpeger i artiklen som en slags forklaring, at der i oprindelseslandene ikke er så meget prestige og status forbundet med at få en erhvervsuddannelse.
Jeg vil dog opfordre Information til at prøve at søge forklaringen herhjemme blandt etniske danskere. Kunne forklaringen ikke være, at de unge indvandrere ser de unge nordsjællænderes uddannelsesvalg som adgangsbilletten til en behagelig og økonomisk velfunderet tilværelse – akkurat som de unge etniske danskere gør? Med andre ord, at de rige kommuner er rollemodeller frem for Jylland og Fyn, som lidt hånligt i hovedstadspressen undertiden kaldes Produktionsdanmark.
I fagbladet Folkeskolen viser man den store forskel på valget af erhvervsuddannelse fra København og Nordsjælland til Jylland og Fyn. De fem kommuner, hvor færrest vælger en erhvervsuddannelse, er Gentofte, Rudersdal, Hørsholm, Lyngby-Tårbæk og Frederiksberg. De fem kommuner, hvor flest vælger erhvervsuddannelse, er Morsø, Langeland, Vesthimmerland, Kerteminde og Norddjurs.
Man skulle ikke tro, at der var tale om samme land, når spændet går fra 3,8 procent til 38 procent i antallet, der vælger en erhvervsuddannelse.
De nævnte jyske og fynske kommuner er ikke just økonomiske succeskommuner – flere af dem henregnes udviklingsmæssigt til det hånligt benævnte Udkantsdanmark. Det er ingen hemmelighed, at der bor flest indvandrere og efterkommere i hovedstadskommunerne, og det er derfor oplagt, hvis de orienterer sig mod de nordsjællandske kommuner.
Derfor kunne det være interessant at vide, om valg af erhvervsuddannelse for unge ikkevestlige indvandrere i nogen grad ikke også følger det samme mønster – og altså er afhængigt af, hvor de bor nu.
Det virker sandsynligt
Sådan!
Tak for at sætte en sandsynlig sammenhæng på plads!
Helt ærligt - en lidt tænkt sammenligning og sammenhængsforsøg.
At det skulle være trenden i Rudersdal der slår igennem i Ishøj tvivler jeg på. De foretrukne uddannelser blandt indvandrere er ALI, Advokat, Læge og Ingeniør. Og det er da supergodt. De fleste indvandrere har den enorme fordel fremfor Jesper og Emilie fra Skjern at de har kort afstand til de højere læreranstalter så de kan bo hjemme. Jeg tror i øvrigt at netop ALI også er ret populær hos førstegangs-akademikere med danske rødder, mens litteraturvidenskab står lidt længere nede på hylden.
Uha, læreanstalter..