Klumme

Pengenes moral har ikke altid været styret af kapitalistiske læresætninger

Penge er i de islandske sagaer en vældig samfundsnedbrydende kraft, hvis menneskene vel at mærke ikke styrer sig i deres omgang med dem, og grådighed kan få voldsomme konsekvenser. Det er værd at huske, næste gang regningen kommer, eller nogen er i nød.
Grådighed og fedtspilleri betaler sig ikke, hvis man skal tro de islandske sagaer. Det er værd at huske på, næste gang caféregningen kommer på bordet.

Grådighed og fedtspilleri betaler sig ikke, hvis man skal tro de islandske sagaer. Det er værd at huske på, næste gang caféregningen kommer på bordet.

Nicolai Bruun/iBureauet

Debat
21. juli 2022

»Vis mig din bogreol – dit køleskab, dit hjem eller for så vidt din taske – og jeg skal sige dig, hvem du er,« lyder en talemåde. Men menneskers omgang med penge er mindst lige så afslørende for vores karakter og kultur.

At splejse eller dele regningen rundt omkring på restauranter, cafeer og spisesteder ud over det danske land, for nu at tage et eksempel, er lige så uodiøst, som det er almindeligt. Men det er det ikke alle steder.

Engelsktalende omtaler det som going Dutch; det er en (u)skik, der har fået navn efter hollændernes påståede nærighed. Andre steder – som i Island – griber folk, også ludfattige studerende, hurtigt deres pung efter fælles café- eller restaurantbesøg for at være først til at betale den fælles regning. Fedtspilleri med regningen anses for flovt. Nej, der er tværtimod ære ved at være stor i slaget.

Sagaernes pengeetik

Sådan er det også i sagaerne, der igennem sine fortællinger i det hele taget har meget at sige om etik og leveregler, der stadig har gyldighed i dag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thomas Frisendal

Tak!

Johnny Werngreen

En iagttagelse fra ferielandet:
De, der sælger noget, har dyre biler.
De, der ved noget, har mellemklasse biler.
De, der kan noget, har små biler.
Og: jo dyrere bil, des mindre hensyn til øvrige trafikanter.