Kommentar

USA vil tabe sin nye kolde krig mod Kina, hvis ikke man får styr på indenrigspolitikken

Eftersom USA vil udfordre Kina i konkurrencen om globalt lederskab, må landet hellere se at få orden på egne affærer. Ingen vil alliere sig med en magt, der hviler på et stadigt mere usikkert økonomisk, socialt og politisk fundament
Fire kvinder bliver fjernet fra trappen foran rådhuset i Los Angeles, hvor de protesterede mod indskrænkninger af abortrettigheder efter den amerikanske højesterets omgørelse af Roe vs. Wade-dommen.

Fire kvinder bliver fjernet fra trappen foran rådhuset i Los Angeles, hvor de protesterede mod indskrænkninger af abortrettigheder efter den amerikanske højesterets omgørelse af Roe vs. Wade-dommen.

David Swanson/EPA

Debat
16. juli 2022

USA er tilsyneladende gået ind i en ny kold krig med både Kina og Rusland. Og USA’s lederes fremstilling af konfrontationen som en mellem demokrati og autoritære regimer kan ikke bestå en lakmustest i en tid, hvor selv samme ledere aktivt bejler til systematiske menneskeretsforbrydere såsom Saudi-Arabien.

Den slags hykleri antyder, at det i det mindste delvist snarere er globalt hegemoni og ikke værdier, der reelt er på spil.

To årtier efter jerntæppets fald var USA klart i førertrøjen. Men så kom de katastrofalt vildfarne krige i Mellemøsten, finanskrakket i 2008, uligheden, opioidepidemien og andre kriser, som sætter alvorlige spørgsmålstegn ved den amerikanske models overlegenhed.

Dertil kommer, at der mellem kupforsøget ved Capitol Hill, adskillige masseskyderier og opkomsten af konspirationskulter som QAnon er rigelige beviser på, at det amerikanske politiske og sociale liv udviser alvorlige sygdomstegn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Nobelpristageren Joseph Stieglitz har som altid ret - det sørgelige er at ingen i USA lytter til ham. Stieglitz for president.

Morten Wieth, Rolf Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

For meget liberal selvhøjtidelighed for min smag. Jeg ser det lige omvendt. Mange immigrerer stadigvæk til USA pga. dets "bløde magts tiltrækningskraft". Det der skuffer og forvirrer dem er den hårde magt, de satans droner og når det går værst "boots on the ground".

Steffen Gliese

Og sundhedsvæsenet og uddannelsessystemet skal fikses.

Jeppe Theodor Lindholm

Amerikanerne kunne have valgt Bernie Sanders og vedvirket til at dreje verden ind i en bæredygtig retning. Det gjorde de ikke. Resten er historie...

Jeppe Theodor Lindholm

Al Gore tabte præsident valget til George W. Bush med 500 stemmer i Florida i 2000. Hvis Gore havde vundet ville vi have haft en HELT anden verden end den vi i dag er endt med.

At George W. Bush og republikanerne vandt var en katastrofe.

Hvis USA var et demokrati. ville republikanerne ikke have fundet præsident embedet i USA en eneste gang de sidste 30 år.

Kim Folke Knudsen

@Joseph E. Stiglitz

1-0 lige i skabet bedre kan det ikke siges.

En nation af USA´s størrelse må gå foran når de store globale spørgsmål herunder klimaudfordringen skal løses, men USA er splittet til atomer og reaktionen fra USA er nærmest modsat.

USA var i 1945 en nation der med visse forbehold var en nation der var symbolet på Friheds og demokrati.

Men overfladen bedrager.

Ku Kux Klan - racismen over de sorte og overfor hispanics.
Ingen reel frihed: fordi frihed også hænger sammen med Økonomisk lighed og lige økonomiske muligheder for alle borgere i USA.
USA´s aktive støtte til diktaturer i Mellemamerika og Sydamerika.
Den tvetydige holdning til Tortur senest desværre demonstreret efter invasionen af Irak.

Listen kan efter behag desværre udvides.

Det betyder ikke, at jeg langt foretrækker USA fremfor Kina og Rusland.

Men et lidt mere ydmyg og nuanceret US tilgang til Klodens problemer ville forebygge mange af de problemer USA nu selv har anbragt os i.

Personligt synes jeg det er usmageligt at se, hvorledes USA holder Ukraine ud i strakt hånd - med den nye E-løsning: køb dig til US våben på Nettet og bliv forsynet med US kreditter til krigen, så er der valgt den rette lette løsning for USA.

Ser vi her de reelle konditioner for NATO medlemskab - distance løsning fra USA side med henvisning til - vi har ikke ressourcer, vi skal ikke deltage med soldater, vi skal bekæmpe Kina vi skal dit og vi skal dat og fremfor alt AMERICA FIRST.

Ingen krigsdeltagelse, ingen ødelæggelser udenfor Ukraine, garanti for at Rusland ikke berøres direkte udover en masse døde soldater i en helt igennem meningsløs krig, ingen ødelæggelser i USA. Rusland og Ukraines relationer til hinanden destrueret for de næste 50 år takket være Putins modbydelige overfald.

Ja det er nærmest en udliciteringsmodel for krigsførelse efter omvendt Vietnam format. Krigen afholdes som en stedfortræder krig og Ukraine lægger jord til med katastrofen lurende ude i horisonten hele nationen smadret til ukendelighed. og når så USA får nye ideer om krigens forløb vupti så skippes Ukraine af og havner i bunden af den russiske møgtønde.

At sætte tingene på spidsen - måske ?.

Men USA har svigtet utallige gange og nu er hukommelsen vakt hos de mange nationer, der blev lovet guld og grønne skove i idealer men hvor realiteterne endte helt anderledes.

Libyen efterladt i absolut kaos efter interventionen der fjernede Muammer Gadaffi.

Syrien Demokrati bevægelsen der blev glemt og nedslagtet efterfølgende, da USA lovede at gribe ind, hvis regimet benyttede kemiske våben med derefter foretog sig ingenting. Vi i Danmark havde travlt med at lade som ingenting, da Russerne smadrede Homs og Aleppo, som de nu smadrer Severodonetsk og Kharkiv, for russerne var jo vores allierede mod IS. Syrere der flygtede fra det helvede som den uskarpe vestlige politik efterlod- ja de bliver med djævelens vold og magt sendt tilbage til Assad regimet, som er Ruslands tro allierede.

Irak Krigen uden et retsligt grundlag og med begrundelsen om, at Irak var på randen til at få Atomvåben. Begrundelsen var fup. Irak efterladt i årtiers borgerkrig ødelagt fra ende til anden af. Nu har denne amerikanske intervention alene begunstiget en part Præstyret i Iran.

Afghanistan med den panikagtige flugt fra scenen i år 2021, som fik USA fjender til at gnide sig i hænderne for nu var tiden moden til at slå tilbage.

Hvordan skal Ukraine dog tro på, at USA´s distancekrig mod Rusland ikke fører til endnu et US svigt med Ukraine som den sikre taber. Ukraine har intet valg. På den ene side russisk krigsgalskab og hævnens time for at Ukraine gerne vil være en fri og uafhængig nation og på den anden side et USA der når som helst kan løbe af gårde især hvis Trump kommer til og så er støtten til Ukraine fortid.

Derfor har vi brug for en europæisk variant til NATO, for alliancen kan snart ikke holde til det her spil fra USA´s side. En variant som på den ene side fastholder de formelle bånd mellem Verdens trods alt største men for tiden meget dysfunktionelle demokrati og de europæiske nationer, men et europæisk forsvarsforbund der i højere grad slår på fredsskabende og dialog skabende midler ved siden af det traditionelle forsvar.

Der er flere nationer i Pipe linen til at blive snydt af USA især hvis det republikanske parnas af fanatikere med Donald Trump i spidsen kommer til magten igen. For er USA overhovedet et demokrati, hvis Præsidenten støtter et kupforsøg og en annullering af et valg uden at det får konsekvenser ??

De baltiske stater Estland, Letland og Litauen. Skal de også have en US E-våbenstøtte med distance løsning, hvis russerne tromler ind. Altså klik på US hjemmeside og bestil de rette våben lånefinansieret af USA og ingen boots on the ground, for krigen skal være kosteffektiv for USA. Det skal nok gå godt for USA, men stakkels Estland, Letland og Litauen. De behøver blot at se hvad der nu udspiller sig med E-distance krigen i Ukraine.

Russerne har gennemskuet skuespillet. De russiske generaler frygter ikke NATO, for de ser hvad der sker i praksis og i virkeligheden i år 2022. USA trækker sig ind i sig selv og overlader Verdens globale konflikter til andre aktører uden selv at få noget i klemme.

De der tror at USA ved at true Kina kan besejre både Kina og Rusland - de tager helt og aldeles fejl.

Den 3 Verden har set skriften på væggen
Indien har set skriften på væggen
En række industrialiserede lande i BRIC har set skriften på væggen

Alle holder cirka 100 km afstand til at slutte op om USA forsøg på at få dem til at distancere sig fra Vladimir Putins Rusland.

Beklagelig ja i den grad beklageligt
Selvforskyldt som følge af en fejlslagen udenrigspolitik siden Georg Bush den yngres dage eller før ?

VH
KFK