Kommentar

Virksomheder har ikke brug for folk med ’det rigtige CV’ – gode medarbejdere skaber man selv

Arbejdsgiverne taler fortsat meget om manglen på kvalificeret arbejdskraft, men problemet er i højere grad, at man kommer til at diskvalificere for mange kandidater alene på CV’et, selv om det ikke reelt siger noget om en kandidats kompetencer
»De fleste kan det meste, hvis de får muligheden for at gøre det,« skriver Lars Landmann i denne kommentar.

»De fleste kan det meste, hvis de får muligheden for at gøre det,« skriver Lars Landmann i denne kommentar.

Mette Mørk

Debat
16. juli 2022

På trods af inflation, krig i Ukraine, et skrumpet råstofudbrud, globale forsyningsproblemer og post-coronaudfordringer, så er arbejdsløsheden fortsat lav. Danske arbejdsgivere skråler derfor stadig højt med på den velkendte sang om mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Men problemet er ikke, at vi mangler folk, men at virksomhederne kommer til at diskvalificere dygtige mennesker allerede i første runde, fordi de ikke har ’det rigtige CV’.

Langt de fleste ledere, headhuntere og rekrutteringskonsulenter sætter CV’et forrest, når de vælger, hvem de skal invitere til jobsamtale. Det er et kæmpe problem. For CV’et er slet ikke afgørende, når man skal finde gode medarbejdere.

Her får du tre argumenter for, hvorfor det forholder sig sådan.

Komplekse job

Når man starter i en ny organisation, ændrer ens situation og hverdag sig radikalt: Man får en ny leder, nye kolleger og medarbejdere, nye arbejdsopgaver, nye kunder eller brugere, nye kontraktlige forhold og meget andet. Alle disse aspekter er med til at forme en kandidats jobperformance. Hvordan kan et CV ikke forudsige.

Hvordan omstændighederne præcis vil påvirke vedkommende, er i det hele taget ikke til at forudsige – der er simpelthen alt for mange ubekendte til at kunne regne det ud. Det skyldes blandt andet, at de enkelte aspekter også påvirker hinanden indbyrdes, ligesom det skyldes, at de traditionelle rekrutteringsmetoder, som de fleste virksomheder benytter, kun undersøger italesættelser og forestillinger om kandidaternes kompetencer – ikke hvordan vedkommende rent faktisk kommer til at udfylde dem i det nye job.

De fleste job er med andre ord for komplekse til, at CV’et kan forudsige, hvordan en kandidat kommer til at klare sig i jobbet. 

Virksomheder i udvikling

Ikke nok med at man får nye omgivelser i forbindelse med et jobskift, de nye omgivelser forandrer sig også. Det ville faktisk være både mærkeligt og uhensigtsmæssigt, hvis ikke de gjorde det. En virksomhed, som ikke forandrer og tilpasser sig, vil formentlig ikke overleve særligt længe.

Forandringerne kan dreje sig om alt muligt: nye kolleger, nye ledere og nye kunder. Det kan også være, der kommer en ny vision for virksomheden, en anden strategi, produktudvikling eller måske en fusion. Mange ting kan ske, og hverken du eller kandidatens CV kan forudsige begivenhederne, da man ikke er herre over omstændigheder som konjunkturer, nye konkurrenter, ny lovgivning, personlige forhold hos medarbejderne med videre.

De fleste af disse grundlæggende forandringer påvirker naturligvis kandidaten og hans eller hendes jobperformance. De fleste tilpasser sig nye situationer, hvis de bliver motiveret af deres arbejdsplads – ikke på baggrund af deres tidligere erfaringer.

Forandringer i livet

Nogle mennesker er ikke særligt dynamiske. De har de samme interesser i dag, som de havde for fem år siden, de har også samme holdninger, den samme viden og de samme forventninger til arbejdspladsen. Kunne du tænke dig en sådan kandidat? Det kunne du sikkert ikke. Heldigvis både forandrer og tilpasser de fleste kandidater sig også.

De forandringer, der sker i medarbejderes liv og arbejde, og hvordan det påvirker deres jobperformance, er ikke til at forudsige – og da slet ikke på baggrund af deres CV.

Arbejdsgiveres snævre fokus på CV er desværre en af de primære årsager til, at mange virksomheder ikke får de mest optimale kandidater, når de rekrutterer. At være evigt forhippet på CV’et betyder ligeledes, at man kan have svært ved at finde kandidater nok. Endelig er CV-fikseringen en medvirkende årsag til, at lønudviklingen blandt visse topchefer løbende når nye højder.

Lønniveauet stiger blandt andet, fordi der kun er få kandidater at vælge imellem, og når man forventer topcheferfaringer, er der relativt få at vælge imellem. Et højt lønniveau skyldes også, at man tror, at en topchef er meget dygtig på grund af vedkommendes tidligere erfaringer og resultater – selv om dette ikke siger meget om deres evner i dette nye job.

Hvis man tror, at der kun er få ’rigtige CV’er’ til et givent job, så sætter man desværre sin virksomhed i en sårbar position. Men ikke nok med det, man placerer også, ofte helt uberettiget, en række potentielt dygtige kandidater bagest i køen.

Kompetencer og CV er to forskellige ting, og i forskningslitteraturen er det påfaldende, hvor lille en sammenhæng der er herimellem. Folk tilpasser sig uafhængigt af deres CV, og de fleste kan det meste, hvis de får muligheden for at gøre det.

Heldigvis findes der andre, og bedre, metoder til at få gode medarbejdere end at lede efter CV’er, for en god medarbejder er noget, man bliver – ikke noget, man er. Og det handler i høj grad om god ledelse.

Så slut nu med den velkendte sang om mangel på arbejdskraft, og bred søgningen ud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Stor klapsalve herfra.
Har nogen i HR-afdelingen spurgt sig selv, hvordan mennesker oparbejder et CV, hvis de bliver forment adgang til arbejdsmarkedet på forhånd, fordi de ikke har det rette CV? Det minder lidt om gammeldags kønsmoral, hvor mænd gerne skulle være erfarne mens alle de gode piger skulle være bly og pæne... men ingen tænkte nøjere over, hvor mændenes erfaring mon skulle komme fra.

HR-personel har formodentlig ikke så indbyrdes kendskab til virksomheden og alle jobfunktioner og de indbyrdes relationer er i stand til at afvise ansøgere - sådan en slags alvidende halvgudelige limsten? :D

Jeg synes i første omgang man skulle satse på motivation hos ansøgerne og afskaffe den komplet tåbelige regel om at alle ledige skal ansøge to jobs om ugen, uanset om de er interesserede eller ej.
Lad de, som gerne vil have hvert enkelt job ansøge om det, og lad dem som ikke er interesserede søge det, de hver især finder spændende og relevant.
Erhvervslivet har i årtier været så privilegerede, at der har været masser af ansøgere til hvert enkelt ledige job og de kunne vælge og vrage.
Nu må HR og arbejdsgiverne tage den arbejdskraft, de kan få. Fuldstændig ligesom de ledige mennesker.

Carsten Sperling, Torben Skov, johnny volke, Ebbe Overbye, Lisbeth Nykjær, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
johnny volke

Så er det vel rigtig godt at det er så vigtigt for jobcentre og deslignende at man bliver kvalificeret via deres endeløse kurser ud i kunsten at lave sit eget cv?
Og oveni lære at søge job på den rigtige - deres, selvfølgelig - måde?
Ja, verden vil gerne bedrage og bedrages og det blir den osse i en uendelighed!!

Carsten Sperling, Sven Elming, Torben Skov og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar