Læserbrev

Abekoppevaccinen skal gå til alle sårbare. Regeringen må bekæmpe medicinalfirmas grådighed

Danske Bavarian Nordic holder hårdt fast i verdens eneste patent på en vaccine mod abekopper. Men helt som under COVID-19 vægter regeringen og medicinalfirmaerne igen profit over folkesundheden. Det bør de overveje, inden de kipper med regnbueflaget
Afrika er det kontinent, som til dags dato har oplevet flest dødsfald på grund af abekopper. Alligevel holder Danske Bavarian Nordic hårdt fast i verdens eneste patent på en vaccine mod sygdommen, skriver politik- og kampagnemedarbejder i Global Aktion Mads Thunestvedt i dette læserbrev.

Afrika er det kontinent, som til dags dato har oplevet flest dødsfald på grund af abekopper. Alligevel holder Danske Bavarian Nordic hårdt fast i verdens eneste patent på en vaccine mod sygdommen, skriver politik- og kampagnemedarbejder i Global Aktion Mads Thunestvedt i dette læserbrev.

Ritzau Scanpix

Debat
19. august 2022

I løbet af hele coronapandemien blokerede Danmark sammen med andre priviligerede lande for ophævelsen af patenter og vidensdeling om vacciner. Det resulterede i en ulige adgang til vacciner på tværs af planeten, hvor rige lande hamstrede vacciner, mens fattige lande måtte nøjes med de riges overskudsvacciner.

Denne uretfærdige hamstring blev fra pandemiens start kritiseret af WHO og et utal af lande i Det Globale Syd, der talte for døve ører for den danske regering. Desværre ser det ud til, at hamstringen fortsætter med vaccinen mod abekopper, hvor der indtil videre ikke er givet en enkelt dosis til Afrika, selv om kontinentet til dags dato har oplevet flest dødsfald.

Til forskel fra COVID-19, hvor det primært var amerikanske firmaer, der sad på patenterne, er det nu et dansk firma, Bavarian Nordic, der sidder inde med patentet på den eneste godkendte vaccine, Imvanex.

Problemet er dog, at firmaet ikke har den fornødne kapacitet til at opskalere produktionen til at imødekomme efterspørgslen, og at de på samme tid holder igen med at dele viden og patenter, så lande i Det Globale Syd selv kan producere vaccinen.

Denne kombination kan resultere i, at abekopper løber løbsk i lande, der ikke har samme kapital til at købe de få vacciner, der er tilgængelige. På den måde ser det ud til, at profit endnu en gang er vigtigere end sundhed for medicinalfirmaerne. Bavarian Nordic har da også på det seneste scoret gode aktiestigninger.

Under pandemien blev det tydeligt, at vira er ligeglade med nationale grænser, men det virker til, at det ikke for alvor er sivet ind hos hverken den danske regering eller de firmaer, der tjener penge på at producere vacciner.

Det lader til, at de foretrækker en model, hvor det er lande og menneskers kapitalkraft, der afgør, om de har retten til sundhed, og ikke det faktum, at de er udsatte mennesker med behov for vacciner.

Nu, hvor Copenhagen Pride løber af stablen, er det vigtigt at pointere, at det i overvejende grad er homo- og biseksuelle mænd, der smittes. Kampen for lige og global adgang til livsvigtig medicin er altid bydende nødvendig – uanset klasse, etnicitet, køn og seksualitet.

Det må både Bavarian Nordic og regeringen forstå, hvis de også selv vil kippe med regnbueflaget.

Mads Thunestvedt er politik- og kampagnemedarbejder i Global Aktion

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her