Kommentar

Afghanerne sulter og lider på grund af Vestens moralisme

Først smadrede vi Afghanistan med tyve års krig. Så gav USA landet til Taleban. Hvorefter de tog den afghanske valutareserve som straf for, at Taleban agerer, som de altid har gjort. Det mindste, vi kan gøre nu, et år efter tilbagetrækningen, er at reducere sult og fattigdom i Afghanistan
Afghanere går over bjergene fra deres landsby til floden for at hente vand. Det er snart et år siden, USA forlod Afghanistan, og vi har tabt enhver indflydelse på, hvad der foregår i landet. Men de virkelige tabere er den afghanske befolkning, som nu lever i et land, hvor sult, fattigdom og mangel på medicin er allestedsnærværende, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne kommentar.

Afghanere går over bjergene fra deres landsby til floden for at hente vand. Det er snart et år siden, USA forlod Afghanistan, og vi har tabt enhver indflydelse på, hvad der foregår i landet. Men de virkelige tabere er den afghanske befolkning, som nu lever i et land, hvor sult, fattigdom og mangel på medicin er allestedsnærværende, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne kommentar.

Ritzau Scanpix

Debat
13. august 2022

Henrettelsen af terrorlederen Ayman Al Zawahiri, som blev ramt af to Hellfire RX9-missiler, da han efter morgenbønnen var gået ud på sin altan i Kabul for at trække frisk luft, var en triumf for det amerikanske militær. Den viste efterretningstjenestens kapacitet til at lokalisere terrorister selv på fjendtligt territorium, og den beviste, at amerikanerne er i stand til på stor afstand at dræbe deres modstandere uden en masse civile ofre. Zawahiris hustru og barn i lejligheden var helt uskadte efter attentatet. Det var drømmen om det kirurgiske indgreb, der fjerner fjenden som en svulst i legemet, som var realiseret.

Som en forhenværende CIA-officer sagde til BBC: »Vi er fremragende til det her.«

Henrettelsen demonstrerede også, at præsident Joe Biden havde ret, da han sagde, at USA ikke behøver være til stede med tropper i Afghanistan for at uskadeliggøre terrorister.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mihail Larsen

"Først smadrede vi Afghanistan med tyve års krig."

Er det nu rigtigt?

Selv med den lille kikkert for øjet, er det nærliggende at pege på, at Taliban husede og trænede de terrorister, der nu i mere end 20 år har hærget den vestlige verden - med angrebet på World Trade Center som et tidligt højdepunkt.

Var det Afghanistan, vestlige magter invaderede i 2001, et fredeligt, stabilt, økonomisk blomstrende og socialt retfærdigt samfund - som så blev 'smadret'?

Nej vel? Det var et land plaget af blodige borgerkrige, etniske konflikter og religiøse stridigheder og en 'rigdom' baseret på opiumproduktion.

Og sådan havde det faktisk været i mange, mange år. Læs blot, for en hurtig og grundig fremstilling: https://en.wikipedia.org/wiki/Afghanistan

Sulter og lider afghanerne på grund af Vestens moralisme?

Nej, det gør de, fordi de ikke er - og øjensynligt sjældent har været - i stand til at organisere et fredeligt og retfærdigt retssamfund. Det var ikke 'os', der forærede Afghanistan til Taleban, men den afghanske befolkning, der selv efter 20 års massiv hjælp til opbygning af infrastruktur, herunder et uddannelsessystem også for kvinder, samt omfattende økonomisk og militær hjælp, der ikke orkede selv at holde Taleban (som også havde magten, før Vesten greb ind) stangen.

Taleban var der før Vesten, og de kom tilbage, da Vesten ikke længere ville blive ved med at finansiere et politisk styre, der ikke selv ville tage noget ansvar.

Fører det til "en ulidelig erkendelse"? Ja, men det må da være, at Vesten overhovedet ikke skulle være gået ind i Afghanistan.

Har USA bragt Taleban til magten? Nej, USA støttede fremdeles helt til det sidste (også med nyt militært udstyr) den siddende regering, men forhandlede en ordnet tilbagetrækning med Taleban. Der er en forskel.

Er det 'umoralsk' at indføre sanktioner mod et styre, der groft undertrykker sin egen befolkning, herunder specielt kvinderne? Og er det ligefrem udtryk for 'moralisme'?

De spørgsmål kan kun besvares med et 'ja', hvis man mener, at vi i Vesten har ansvaret for Afghanistans elendighed. Men er det 'os', der tyranniserer befolkningen, undertrykker kvinder og religiøse mindretal, kører arbejdsmarkedet i sænk, huser og finansierer internationale terrorister, myrder hinanden uden rettergang?

Søren Rosenstand, Else Marie Arevad, Jacob Schmidt, John Kierans, Anders Bentsen, Frederik Schwane, Inge Nielsen, Dan Mouritzsen, jens peter hansen, Herdis Weins, Jens Christensen, Carsten Bjerre, Henrik Madsen, Jan Kauffmann, Torben Bruhn Andersen, Nels Friis Christensen, Jacob Nielsen, Jørgen Munksgaard, Torben Lindegaard, Peter Krogh, Niels K. Nielsen, Svend Jespersen og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
John Johansen

@Mihail Larsen

David Petraeus har en lidt anden og både bedre informeret og reflekteret holdning, til emnet du har kommenteret på.

https://www.theatlantic.com/international/archive/2022/08/us-withdrawal-...

Steen K Petersen, Alan Frederiksen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Lars Madsen og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Moralisme og mangel af morale , det karakteriserer de vestlige lande i flere sammenhænger.
Jeg ved ikke om man kan sige at de vestlige lande ageret i Afghanistan efter krigen skyldes moralisme måske mere en absolut mangel af moral.

Steen K Petersen, Alan Frederiksen, Carsten Munk, Ete Forchhammer , erik pedersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Afghanerne fik 20 år til at opbygge et samfund bygget på selvbestemmelse, frihed og demokrati. Og Vesten brugte vanvittige summer af $ og mandtimer på at række hånden ud til afghanerne i håb om at de ville tage den. Men alt gik op i stammekrige, klanloyalitet og korruption. Intet samfund, ingen følelse af at nu er det tid til at gøre op med mørkemændene.

Hvis den afghanske befolkning havde haft samme vilje som den ukrainske, havde Taliban ikke haft en kinamands chance for at generobre magten.

Men alt hvad den afghanske top gjorde da Talibans styrker nærmede sig Kabul, var at fylde jetten med guld og familiemedlemmer for derefter at stikke halen mellem benene. Destinationen var Dubai, for der siger de aldrig nej tak til rige personer.

Søren Rosenstand, Jacob Schmidt, Inge Nielsen, Herdis Weins, Carsten Bjerre, Peter Krogh, Henrik Madsen, Jan Kauffmann, Torben Bruhn Andersen, Nels Friis Christensen og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar

Kabul var i tresserne fremsynet, havde ungdomsoprør, politisk debat, universitet, var kort sagt hip. Men de grønne var forargede modstandere af al den socialisme og modernitet. Så de mange udviklingsprojekter af veje, broer, dæmninger, lufthavne, ringvejen, skolebog nødhjælp, var Kina, Indiens, Sovjets,, USA og europæiske landes indsats for at få indflydelse på landets geopolitiske placering. og betydning. Så har man et ansvar for tingenes tilstand, selv efter kup, borgerkrige, invasion, militær aktivisme og Efterretningssamarbejde med dele af Pakistans magtbase. Først og sidst er Afghanistan en konstruktion af etnicitet, dygtige, korrupte, klanledere, politikere, embedsmænd; forhandlere og, ja, krigsherrer og terrorister, udsuger. Den feudalisme er ældgammel. Engang var ariere og buddhister landets befolkning, og de tidlige, men ikke oprindelige, nordindere kom derfra. Så tingene er komplekse derude. Isolerede og bejlet til. Af Vesten ikke mindst.

erik jensen, Christel Gruner-Olesen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Madsen

Afghanerne sulter og lider på grund af deres lands ledelse !!

Jacob Schmidt, Carsten Bjerre, Jørgen Munksgaard, Frederik Schwane, Jan Kauffmann, Inge Nielsen, Dan Mouritzsen, Herdis Weins, Jacob Nielsen og Peter Krogh anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Tak til Rune Lykkeberg

Alan Frederiksen

Jeg er overbevist om kvinderne i Afghanistan, dem som vi synes at bekymre sig så meget om, ville være taknemmelige for al den hjælp vesten kunne give den Afghanske befolkning.

Alan Frederiksen

Jacob Nielsen
13. august, 2022 - 10:49

Din sammenligning med Ukraine er langt ude i hampen. Afghanistan er et ekstremt fattigt og på de fleste områder tilbagestående landbrugssamfund. Men måske er de mere generøse når det kommer til stykket end os rige vesterlændinge.

Jacob Schmidt

"Friheden tilhører den, der er villig til at kæmpe og dø for den", læste jeg engang i en eller anden bog. Det ses vel med alt tydelighed i vores baghave.
Nogen ønsker dog ikke frihed, fordi frihed også betyder usikkerhed. Vi europæere var også underlagt et religiøst styre i mange år. Det fik vi kæmpet os ud af, længe inden kolonitiden begyndte. Så ideen om, at vi skulle være skaberen af alle verdens ulykker, er tudetosset. Religion er kilden til de største problemer verden har. Ikke så meget pga. tanken bag religion, men fordi nogen bruger den magtmiddel.

Anders Hüttel

Der er valg.
Dem som lever her bør få et rødt pas og blive ligestillet.
Så kort kan det siges.

Da det har lange udsigter har ligestilling ligevel trange kår. Nok siden Christian d. IV.

Tænk at en tredjedel som arbejder med djævle og Gud, Helligånd og Jesus bliver nedgjort. Det er ikke rart at se en grædende præst. Der er derfor opslået stille gudstjeneste i Ærøskøbing. Der kan man tømme sine tanker og finde på, hvad der nødvendigt at skrive.

Klimaet vil medføre mange uroligheder. Det kan dem med tunnelsyn ikke rumme!
Da syrerne gik på motorvejen mod nord var vi farvet af 20-30 års udlændinge forskelsbehandling.

Det står stadig i stampe i EU med Frontex hvor mennesker i knibe skal behandles.
EU mangler stadig et humant asylsystem da man må formode at FN ikke kan stå for vores problemer i vores egne nærområder.

Kan i huske alle de Østeuropiske lande som sendte skræmte mennesker over deres grænser til Vesteuropa fordi de selv foragter alle med en anden hudfarve. Erdogan, Orban, Putin, Trump, sikkert alle med et borgerligt navn. De bruger de mennesker som våben for at slippe for udfordringerne.

Får vi mindre velfærd ved at hjælpe. Borgerlige har jo altid taget den største bid af kagen ligemeget hvornår! Pape vil forsøge sig idag at sælge hans velfærdsdrøm. Lur mig om det ikke stadig indeholder lutter undertrykkelse og Omega ure til partisoldaterne.

Er der i det hele taget noget parti som favner den Verden vi er. Hvor bænkebiddere snart får en renæssance på middagsbordene.