Læserbrev

De fleste it-arbejdspladser ligger i hovedstaden. Derfor skal uddannelserne også ligge der

Udflytningsaftalen har skabt et selvforskyldt paradoks. For der mangler unge på it-uddannelserne uden for de store byer. Men samtidig bliver kvalificerede ansøgere afvist i hovedstaden. Og det er et problem, fordi det er her, der er brug for dem
En analyse fra Tænketanken DEA, at 80 procent af de afviste på IT-Universitetet ikke bliver optaget på en anden it-uddannelse det år, de er blevet afvist.

En analyse fra Tænketanken DEA, at 80 procent af de afviste på IT-Universitetet ikke bliver optaget på en anden it-uddannelse det år, de er blevet afvist.

Christian Lindgren

Debat
16. august 2022

De unge vil gerne læse it i hovedstaden. De fleste it-virksomheder ligger i hovedstaden, og de mangler desperat flere it-uddannede. Men regeringens udflytningsaftale betyder, at uddannelserne i stor stil må takke nej til kvalificerede ansøgere. Aftalen bør derfor genforhandles, ellers vil det koste vækst og arbejdspladser.

Der blev i år optaget færre unge på landets it-uddannelser. Faldet var heldigvis mindre end på landets øvrige uddannelser, men det er fortsat kritisk, fordi it er et område, hvor danske virksomheder i den grad mangler arbejdskraft. En analyse fra organisationen IT-Branchen viser, at næsten 85 procent af it-virksomhederne ser manglen på de rette it-kompetencer som den største barriere for vækst i branchen.

Det værste ved det dalende optag er, at det er selvforskyldt. I hovedstaden ser vi endnu en gang høje adgangskvotienter og mange afviste ansøgere på flere it-uddannelser.

Desværre må uddannelserne i hovedstaden ikke øge optaget. Som en del af regeringens aftale om udflytning af studiepladser skal antallet af pladser reduceres i de store byer til fordel for flere pladser uden for byerne.

Ser vi på it-området, må vi dog konstatere at efterspørgslen er størst i København. En ny analyse fra IRIS Group viser, at hele 63 procent af it-stillingerne i Danmark netop er i hovedstaden. Skulle der tages regionale hensyn, burde der således oprettes flere pladser i hovedstaden på it-området og ikke færre.

Problemet er også, at selv om der er ledige pladser på it-uddannelserne i andre dele af landet, så vil unge hellere vælge en anden studieretning end at flytte studieby. Faktisk viser en analyse fra Tænketanken DEA, at 80 procent af de afviste på IT-Universitetet ikke bliver optaget på en anden it-uddannelse det år, de er blevet afvist.

De manglende pladser betyder, at vi mister it-specialister. Derfor giver det ikke mening at fastholde en politik, som betyder mindre kvalificeret arbejdskraft især inden for et kritisk område som it. Det kræver flere studiepladser til it-uddannelserne i hovedstaden, både fordi det er der, it-virksomhederne ligger, og fordi vi skal komme efterspørgslen på arbejdskraft til livs.

Mette Lundberg er direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen

Laura Klitgaard er formand for Ingeniørforeningen i Danmark

Mads Eriksen Storm er uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her