Georg Metz: Dobbeltmoralen har taget varig bolig i de danske værdier

Når Peter Skaarup både vil forbyde straffede personer at spille på musikfestivaler og samtidig er stråmand for netop en straffet politiker, viser det den drejning, det udefinerede begreb ’danske værdier’ har taget
Debat
26. august 2022
Den straffede har taget sin straf som et kvindfolk, er ren og kan begynde på en frisk – en flaskedreng med en lille plet på straffeattesten har det lidt sværere.

Den straffede har taget sin straf som et kvindfolk, er ren og kan begynde på en frisk – en flaskedreng med en lille plet på straffeattesten har det lidt sværere.

Sigrid Nygaard

De fleste har måske fortrængt historien. Men hør så her:

Så sent som i januar krævede Peter Skaarup, nu MF for Danmarksdemokraterne (det navn!) dengang retsordfører for Dansk Folkeparti, at optrædende musikere på festivaler og spillesteder ikke må være straffede. Skaarup gjorde siden gældende som nyslået stråmand for Støjberg, at det er som æbler og pærer at sammenligne youknowwho med musikere lukket ud af spjældet eller straffen afsonet hjemme med fodlænke. Eksempelvis i Hadsund.

Selvfølgelig er der forskel på, om en person handler med hash og dømmes 60 dages ubetinget fængsel i byretten eller er kendt skyldig ved rigets højeste domstol og idømt 60 dages ubetinget fængsel.

Pointen

Her kan man godt se, at Peter Skaarup har en pointe, der ydermere forklarer, hvorfor en mindre hær af trivelige levebrødspolitikere uden betrygget fremtid i DF har forladt en uduelig formand, der utvivlsomt igen bliver dømt for dokumentfalsk og svindel. Så hellere søge ind hos en anden straffet, der ganske vist ikke er straffet musiker, men til gengæld har uransagelige muligheder for at blive valgt, hive fallenterne fra DF med ind i varmen og blive minister.

Hvordan man over for sig selv forklarer en manøvre af den art uden at ligne en kogt krebs i hovedet, kunne den gamle moralist Søren Espersen passende forsøge.

Også Espersen besluttede efter laaang betænkningstid, hvilken retning det hele nu flaskede sig, fattet og mandigt at forblive politiker med ikke uvæsentlige korrektioner i hidtil klippefaste fortegn. Man har et standpunkt, til man redder sit levebrød.

Det hele hænger sammen i den storfamilie.

Sammenhængskraft

Sammenhængskraften var for en halv snes år siden det begreb, politikere oftest anvendte, når de advarede mod elementer, der kunne tænkes at undergrave det danske samfund. Men akkurat som andre slagordsbegreber: kulturradikalisme, smagsdommere, elite og nu de fine københavnske saloner etc. forblev sammenhængskraften udefineret.

Sammenhængskraften er siden forklaret som de danske værdier, og værdierne som sammenhængskraften. I øvrigt de værdier, som den straffede Støjberg mente tabte, ikke hun – da dommerne dømte i Rigsretten sammensat af 15 velrenommerede politisk udpegede samt 15 højesteretsdommere. En sådan forsamling skulle man ellers mene er indbegrebet af sammenhængskraft og dansk værdi.

Når det hele her hives frem igen-igen, skyldes det, at flere borgerlige politikere som bekendt fremhæver, at den straffede jo nu har taget sin straf som et kvindfolk og er ren, kan begynde på en frisk, og et nyt ministerium står hende åbent. Måske lettere fordøjeligt, såfremt dette var fremgangsmåden over for andre løsladte. En ansøger som flaskedreng i Brugsen med en plet i straffeattesten har store problemer.

Komediespillet lader ikke til at bekymre politikere som eksjustitsminister Søren Pape, der taler nænsomst om den straffede og støtter hende i ministerdrømmen.

Mening mod mening

De populistiske bølger, der henholdsvis skvulper og raser i den gamle og nye verdens demokratier, kendetegnes ved, at populisterne først og fremmest, hvis det passer dem, drager de klassiske institutioner i tvivl og åbenlyst ringeagter værdierne.

Når en rigsretsdømt uden videre vrøvl mener, at domsafgørelsen afsagt af det meste af Højesteret, og 15 gode mænd og kvinder påfører fædrelandets værdier et nederlag, siger det sig selv, at den pågældende ikke udviser overdreven respekt for retten og dens dom, endsige retssamfundet. Ikke i anden forstand end, at hun artigt stak foden frem, da de kom med lænken. Men ellers.

Den samme person mente i sin tid, at Ombudsmanden havde sin mening, hun som minister sin. Og i øvrigt ligesom hendes statsminister, den kreative Fogh Rasmussen, ville skide Ombudsmanden et stykke.

Undergraves institutionerne, undergraves riget og de danske værdier. Værdierne er meningsløse uden respekterede demokratiske institutioner: Højesteret, Rigsretten, ombudsmand, domstole, kriminalforsorg, evidensbaseret indsigt osv.

Alle ved det

Når et nyt politisk parti med sin straffede formand ringeagter den højeste instans og dens autoritet, er fanden og dobbeltmoralen løs.

Man kan apropos mene, at en Peter Skaarup passer godt i ligningen: Dobbeltmoralen er udpræget hans egen og med ham Danmarksdemokraternes (navnet!),

I denne omsiggribende dobbeltmoral indgår kravene om strengere straffe, som statsministeren kom ud med.

Hun ved det, justitsministeren ved det, Folketinget ved det: Strengere straf virker ikke, nærmere tværtimod. Alligevel fremsættes lovpakken som utvivlsomt bliver gennemført.

Men mon en Inger Støjberg ville have afholdt sig fra sin kriminalitet, såfremt straffen for hendes forbrydelse havde været dobbelt? Fire måneder i fodlænke eller 12 måneder eller to år? Næppe. Forbrydere opererer ikke ud fra forestillingen om at blive fanget. Forbrydere tænker og handler som forbrydere flest – og som Inger Støjberg.

Hvorfor fremturer statsministeren med sådan noget farligt, populistisk, dobbeltmoralsk fis?

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Svend-Erik Runberg

Godt Georg!
Det er på tide, at vi overvejer hvor personer som Stein Bagger, Peter Lundin, Peter Madsen, m.fl... som renvaskede skal placeres.
Til højre eller venstre i Folketingssalen, - eller måske på en taburet?
Det sidste ledige parti-bogstav er : X - Det skal vi nok holde os fra.

erik pedersen, Rasmus Kristiansen, Jørgen Tryggestad, Ole Olesen, Torben Siersbæk, Lise Lotte Rahbek, Søren Fosberg, John Scheibelein, Ole Meyer, Steen K Petersen, Poul Genefke-Thye, jens raahauge, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Martin Christensen, Elisabeth From, Henrik Jandorf, Morten Jensen og Bjarne Tingkær anbefalede denne kommentar
Henrik Jandorf

Fantastisk Georg Metz!! Du skærper immervæk pennen, og spændende er det, hvor længe såkaldt ansvarlige instanser kan sidde dette overhørigt.

Menneskeheden hænger den forbryder i dag, brænder den kætter på bålet i dag, som den i overmorgen rejser mindesmærke for. En begejstret folkemængde hylder den fortabte og genfundne datter, forbryderen Støjberg fra Sallingsund, mens de i samme åndedrag kaster moralsk fordærv over Simon Spies' daværende lyst til omgang med yngre kvinder mellem 15 og 18 (læs: piger over den sexuelle lavalder). Tja, hvad skal vi snart gribe og gøre i?

Populisme er negationens egen kunstart. Fx når konservative Pape, som elsker at blive elsket, iscenesætter sin første træden i karakter ved at 'fyre' Eva Kjær som landbrugsminister (som fik beskedne 1.8 mio kr. med sig i hånden for at have været uduelig i sit job og brudt reglerne). Nu vil Pape gerne være Statsminister ved at gå til valg på at tage fra de fattige og give til de rige. Og hans popularitet i disse dage synes ingen ende at tage.

Tillykke danskere! 'Verdens lykkeligste folkefærd' er det et par gange blevet til.

erik pedersen, Rasmus Kristiansen, Torben Siersbæk, Lise Lotte Rahbek, erik steenstrup dyhr, Søren Fosberg, John Scheibelein, Inger Pedersen, jens raahauge, Peter Wulff, Gitte Loeyche, Martin Christensen, Anne-Marie Esmann, Kurt Nielsen, Maia Aarskov, Torben K L Jensen, Elisabeth From og Claus Grahndin anbefalede denne kommentar
Allan Nørgaard Andersen

Dejligt at Metz giver spidstformuleret mæle til så mange af de ting der anfægter os trofaste læsere i tiden. Men vi skal nok ikke regne med at Metz´ bestandige påpegning af misforhold mellem tale og handling gør større indtryk på andre end vi allerede omvendte. Og det er jo også vigtigt nok, vi har jo også brug for moralsk rygstød.

Og med hensyn til dagens klumme: Man kan af og til få den tanke at det eneste der afholder borgerligt sindede politikere - herunder socialdemokrater - fra konstant at begå overgreb, sjæle, bedrage og overfalde er risikoen for straf, og at det er derfor det er så indlysende for dem, at mere og hårdere straf skal der til for at skabe fred på jord.
Og er det ikke også faktisk sådan at gennem de sidste menneskealdre er langt flere borgerlige end venstreorienterede politikere blevet dømt for en lovovertrædelse? Det siger min hukommelse mig, men den er muligvis selektiv. Det kunne være rart hvis avisen gav os læsere det overblik over dette. Men selvfølgelig ville det nok risikere at udløse et ramaskrig hus lov-og-orden partierne hvis det viser sig at især venstreorienterede politikere har kørt uden cykellygter.

erik pedersen, Rasmus Kristiansen, Ole Olesen, Lise Lotte Rahbek, John Johansen, Søren Fosberg, John Scheibelein, Steffen Gliese, Flemming Kjeldstrup, Inger Pedersen, Poul Genefke-Thye, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel og Jan Damskier anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Metz er inde på det helt rigtige når han taler om krafter - krafter der påvirker os i det daglige - så som onde krafter,gode krafter,tyngdekrafter,coriolis-krafter nogle fiktive som pressens andre som sammenhængskrafter alle krafter der bruges i flæng - ord der ligger let på tungen med en sur/sød smag af blive taget ved røven.
Metz - You´ve made my day.

Torben K L Jensen

PS : Kraft i flertal hedder kræfter - bare så i véd det.

Gitte Loeyche

"Moral er godt - dobbeltmoral er dobbelt så godt"

Rasmus Kristiansen, Torben Siersbæk og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg er i grunden fuldstændig enig – både med Georg Metz og med hovedtendensen i kommentarerne her. Men jeg kan blive ængstelig når politiske spørgsmål og modsætninger fortolkes som moralske, i retning af "De er Anløbne, Vi er Rene" – sagt fra venstre side om højre. Det er næppe en holdbar taktik eller strategi, i en valgkamp eller i øvrigt. Risikoen for bagslag er for stor.

I Italien, hvor dette skrives, har det for længe været et mantra for venstrefløjen (i det omfang man kan sige den findes, men det er en anden. og længere snak) at fremhæve sig selv som moralsk overlegne, i stedet for at tale om politiske modsætninger og konkrete programmer.. Det ser ud til at give bagslag. Valget et 25.9. – og i Danmark?

Carsten Bjerre, Rasmus Kristiansen, Erik Pedersen, Ole Olesen, Frederik Schwane og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Angus Crammond

Susanne Dea Crammond: Samråd på samråd forsvarede IS sit korstog mod barnebrude stærkt flankeret af unge venstreløver uagtet at hvert samråd handlede om lovbrud. Blå blok forhindrede på den måde at lovbruddet blev erkendt og måske straffet med en stor næse. Som jeg ser det misbrugte de borgerlige, især venstre IS som "nyttig idiot", sålænge de havde brug for hende for bagefter da magten skiftede at ofre hende og give modparten skylden. KU det være grunden til at de nu stadig lukker øjnene for den kendsgerning at hun faktisk ikke er værdig til at blive minister med den dom hun fik og den overtrædelse hun aldrig erkendte? Og så selvfølgelig den kendsgerning at hun har stor opbakning og dermed vælgere bag sig. Det er ikke kønt at se på.

erik pedersen, Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Jan Brunchmann

Brandgodt indlæg - indtil de sidste tre paragraffer. Du kan have fuldstændig ret i dine kommentarer om bandepakken, men hvorfor blande det ind i en fortælling om dobbeltmoralen i DF og DD? Æbler og pærer blev vist nænvt i artiklen ….

Frederik Schwane

Henrik Jandorf, bare for god ordens skyld var Simon Spies omgang med purunge piger/børn under 18 en overtrædelse af Straffelovens paragraf 223. Den gjaldt også dengang. Strafferammen på denne er 4 år. Dét er problemet!

Theo Lindemann

Tiden er løbet fra dobbeltmoral. Jeg tror vi er henne ved både tredobbelt og firedobbeltmoral. Alle rystede på hovedet af Trump i 2016 for at forstyrre den bestående politiske orden. Nu har man fundet ud af de virker og kopirer løs af Trumps metoder med alternative fakta.

erik pedersen, Rasmus Kristiansen, Ole Olesen, Frederik Schwane og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Dobbeltmoralen trives desværre i bedste velgående i alle Folketingets partier. Det er jo håbløst inkonsekvent og selvmodsigende, at alle partier vil lukke Inger Støjberg ind i Folketingssalen, selv om hun ikke er værdig til at blive medlem af kommunalbestyrelser og regionsråd i de næste 3 år i henhold til Lov om kommunale og regionale valg.

Det var ellers et enigt Folketing, som i 2018 ændrede Lov om kommunale og regionale valg, så en person, der er idømt en ubetinget eller betinget fængselsstraf, ikke er valgbar til kommunalbestyrelser og regionsråd i 3 år efter at straffen er udstået.

Når et enigt Folketing har afskåret Inger Støjbergs mange tilhængere fra at vælge hende ind byrådet i Mariagerfjord Kommune og regionsrådet i Region Nordjylland i de næste 3 år, burde det være logik for burhøns, at vælgerne heller ikke kan stemme hende ind i Folketinget. Men Folketingets levebrødspolitikere har tilsyneladende ikke lyst til at tage den medicin, de har udskrevet til landets lokalpolitikere. Det samlede pressekorps burde udstille dette enestående hykleri ved ethvert møde med partilederne i den kommende valgkamp.

Det bliver spændende at høre partiledernes forklaring på, hvordan Inger Støjberg kan være værdig til at at være medlem af Folketinget, når Folketinget har afskåret vælgerne fra at stemme hende ind i kommunalbestyrelser og regionsråd i de næste 3 år.

Rasmus Kristiansen, Jørgen Tryggestad og Frederik Schwane anbefalede denne kommentar
Bruno Petersen

Tak - hr Metz - en klar beskrivelse af en dobbeltmoral, der udspiller sig lige for øjnene af de fleste. Det er i sådanne klart beskrevne, afgrænsede situationer at man kan reagere, ved fx at undlade at stemme på Danmarksdemokraterne. Tak. Det er sværere at bekæmpe dobbeltmoral generelt. Min indsats begrænser sig til til at “feje for egen dør”, hvilket næppe giver MIG stof til at danne et nyt parti. Det er også interessant at hr Metz relaterer vores værdier til vores institutioner. Det er vist banalt i sig selv, men bliver -tiltrængt - trukket klart op: Vores institutioner er det stående udtryk for landets status. Kritikken skal tage hensyn til at det er det bedste og eneste fundament. Undskyld det patetiske men det giver mig en forenklet mening i en kompliceret tid. Disrespekt for institutioner og “udvikling” af institutioner til egne politiske formål er begge dobbelt moralske. Institutionelle værdier er uomgængeligt gode og særegne for danskere indtil de samme danskere ikke kan håndtere dem. Dumpet? Ja! Bestemt. Det gælder især nylige forslag om strafforøgelser via øgning af strafkapaciteter og tørklædeforbud.
Men i øvrigt: er vores institutioner, vores myndigheder, ikke usædvanligt meget inde for at hjælpe vores politikere for tiden? Det gælder mange retslige kontra politiske løsninger og andre myndigheders evidensbasserede viden kontra politiske løsninger? Kan man betragte de politiske identiteter (A, B, C, D ++) som trængte i særlig grad? Sårbare? Enten bliver de politiske udfordringer for store og skal løses internationalt, hvilket parti-kapaciteterne (på regeringsplan) ikke er store nok til eller også løses /overlades udfordringerne til folkeflertallets værdifulde myndigheder (institutioner): Flygtningepolitik, klimapolitik, landbrugsudfordringer, pandemipolitik og forsvars- og sikkerhedspolitik.
Nåh ja! Det ER nok sagt med andre ord et andet sted. God dag.

Frederik Schwane

Fra et underholdningsperspektiv ville Inger Støjberg være perfekt castet til rollen som Integrationsminister,. Forestil jer, at hun sidder som højtstående minister med en dom for ulovlig bestridelse af samme rolle, og skal agitere for, at udenlandske borgere, der har aftjent deres dom, skal straffes endnu mere og udvises.

Hvis ikke der var så mange skæbner involveret i den kyniske tilgang til mennesker, ville det være tid til at tage pop corn og cola frem, og bare nyde showet i alt sin surrealisme.

John Damm Sørensen, Ib Gram-Jensen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar

Inger Støjberg har aldrig erkendt at hun har gjort noget ulovligt - modsat Mette Frederiksen. Så hun er klar til at begå de samme ulovligheder eller lignende igen, hvis hun får chancen. Det burde afholde andre politikere fra at give hende den mulighed