Læserbrev

Hæv straffen for at true salgsassistenter. Næsten hver syvende af os er blevet truet på jobbet

Det kan give otte års fængsel, hvis man truer en pædagog eller en buschauffør. Men man slipper billigere, hvis man truer en salgsassistent. Politikerne bør ændre lovgivningen, så vi ikke skal være bange på arbejde
Tidligere på sommeren viste en undersøgelse fra HK Handel, at 80 procent af de butiksansatte har oplevet at blive tiltalt grimt eller nedladende, mens hele 14 procent er blevet truet. Arkivfoto.

Tidligere på sommeren viste en undersøgelse fra HK Handel, at 80 procent af de butiksansatte har oplevet at blive tiltalt grimt eller nedladende, mens hele 14 procent er blevet truet. Arkivfoto.

Sigrid Nygaard

Debat
31. august 2022

Hvis man truer en ansat i SKAT med en kniv, risikerer man op til otte års fængsel. Men hvis man gør det samme mod en salgsassistent, som det skete for den ene af os i en dagligvarebutik for nogle år siden, så sikrer lovgivningen, at gerningsmanden kan slippe billigere.

Årsagen er, at den SKAT-ansatte betragtes som tjenestemand, og derfor kan vold og trusler mod vedkommende straffes markant hårdere, end hvis de samme handlinger blev begået mod den af os, der hver dag går på arbejde som salgsassistent. Den generelle straf for trusler er bøde eller fængsel indtil to år.

Det vil vi ændre ved at sidestille den vold og de trusler, som butiksmedarbejdere møder på deres arbejde, med den vold og de trusler, som børnehavepædagoger og buschauffører kan møde på deres.

Som salgsassistent betyder de jævnlige møder med ubehøvlede kunder nemlig, at man alt for ofte skal stå model til rå tilsvininger, verbal chikane og deciderede trusler. Tidligere på sommeren viste en undersøgelse fra HK Handel, at 80 procent af de butiksansatte har oplevet at blive tiltalt grimt eller nedladende, mens hele 14 procent er blevet truet. Bare i de seneste 12 måneder.

Det har store konsekvenser for de mange mennesker, som arbejder i butik, for de ubehagelige oplevelser sætter sig i kroppen og giver ar på sjælen.

Det hører vi i vores samtaler med medlemmer og kolleger, der døjer med alt fra stress og negative tanker til søvnbesvær og udmattelse som følge af ubehagelig kundekontakt.

Som fagforening har vi længe forsøgt at tackle problemet. Vi har kørt kampagner for at huske kunderne på at tale pænt. Vi tilbyder kurser i konflikthåndtering til vores medlemmer. Vores tillidsrepræsentanter er også i dialog om problemet med arbejdsgiverne lokalt. Men lige meget har det hjulpet.

Nu er det på tide, at politikerne bakker op om vores kamp og giver os flere værktøjer. Ved at inkludere butiksansatte i bestemmelsen om vold mod tjenestemænd kan vi sende et stærkt signal om, at vold og trusler er uacceptable handlinger, som straffes hårdt. Uanset om de begås mod en uniformeret sygeplejerske eller en uniformeret salgsassistent.

Sofie Berg Axelsen er formand for HK Handel Hovedstaden. Michelle Buch Samsing er salgsassistent og tillidsrepræsentant

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Hansen

Øøøhhh… Grunden til at butiksansatte ikke er omfattet af lov om vold mod tjenestemænd er jo såre simpel: Butiksansatte er ikke tjenestemænd.

Ansatte i SKAT “betragtes” ikke bare som tjenestemænd; de ER tjenestemænd i den forstand at de er offentligt ansatte og loven om vold mod tjenestemand i funktion eksplicit handler om vold mod offentligt ansatte, der udfører deres embedsgerning.

Grunden til at loven straffer denne type vold særligt hårdt er, at de offentligt ansatte i denne situation står som repræsentanter for myndighederne og at et angreb på dem således i sidste ende betragtes som et angreb på staten.

Tilsvarende er butiksansatte ikke omfattet af en række andre lovkodekser, som tjenestemænd og offentlige ansatte mere generelt skal overholde, eks. forvaltningsloven etc.

Og nej, en “uniformeret sygeplejerske” er IKKE det samme som “en uniformeret salgsassistent”. Salgsassistenter har eks. ikke pligt til at opretholde nødberedskab under strejker og risikerer heller ikke fængselsstraf, hvis de nægter at efterkomme en lovlig instruks (sidstnævnte gælder i øvrigt alle offentlige ansatte, jf. straffelovens §156).

Man kan sagtens starte en diskussion om, hvorvidt vold og trusler straffes hårdt nok i bestemte sammenhænge, men vinklen i denne kronik er helt til hest.

Inge Nielsen, Niels Clausen, Inger Pedersen, Gert Friis Christiansen, Eva Schwanenflügel, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Lise Lotte Rahbek, Morten Nielsen, Steffen Gliese, ulrik mortensen og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Man kan ikke straffe sig ud af dårlig opførsel, chikane og vold, for det er et samfundsproblem opstået af globalisering og konstant konkurrenceudsættelse, samt eroderingen af velfærdssamfundet og det berømte sikkerhedsnet, mange i mødet med jobcenteret eller andre myndigheder oplever snarere er et pigtrådshegn.

Flere og flere bliver syge af stress, angst og depression, hvis ikke de ligefrem udvikler deciderede psykoser, og det skyldes ikke udelukkende dårlige kunder, men i særdeleshed dårligt arbejdsmiljø, hvor der mange steder er udbredt mobning, chikane og overgreb.

"Hver syvende får stress og depressionssymptomer på jobbet"
https://www.information.dk/debat/2022/03/hver-syvende-faar-stress-depres...

Desuden er fængslerne i forvejen fyldt til overkapacitet; selv telefonbokse bruges som celler..
Det er derudover umuligt at få mere personale, idet arbejdsvilkårene er nogle af de allerhårdeste og opslidende på hele arbejdsmarkedet.

Domstolene fungerer kun akkurat, med ventetider på op til flere år; folk kan risikere at sidde varetægtsfængslet i årevis, før de kommer for en dommer.
Det samme gælder ofre, der venter på at deres overfaldsperson kommer for retten.

Politikerne er gået fra tanken om resocialisering til den med de hårdere straffe, og det har betydet, at sagerne hober sig op, og folk sidder længere i fængsel.
- Uden at det virker, for man bliver ofte endnu mere kriminel og forrået af at sidde inde.

Og jeg er iøvrigt helt enig i ovenstående kommentar; salgsassistenter er bare ikke tjenestemænd.

Beklager, det er simpelthen en ommer.

Alan Frederiksen, Niels Clausen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg glemte at tilføje dette link:

"Fængsler kan hverken finde nye elever eller holde på de ansatte"
https://www.altinget.dk/artikel/faengsler-kan-hverken-finde-nye-elever-e...