Læserbrev

Journalister regulerer bedst selv de presseregler, der er til for at beskytte vores demokrati

Pressefrihed er en forudsætning for ytringsfriheden og for demokratiet. Dem sikrer man kun gennem uafhængige medier, og det betyder, at journalisterne i fællesskab er nødt til at lave deres egne spilleregler.
Udvisningen af DR's Ruslandskorrespondent Matilde Kimer viser, at autoritære regimer forsøger at regulere journalistikken. I Danmark bør journalisterne selv regulere pressereglerne, mener freelance journalist Mogen Blicher Bjerregård.

Udvisningen af DR's Ruslandskorrespondent Matilde Kimer viser, at autoritære regimer forsøger at regulere journalistikken. I Danmark bør journalisterne selv regulere pressereglerne, mener freelance journalist Mogen Blicher Bjerregård.

Linda Johansen

Debat
6. august 2022

Ofte bliver journalister stillet det helt relevante spørgsmål: Hvorfor er det jer selv, der skal udstikke de vejledende regler for god presseskik – og ovenikøbet selv administrere dem? Alle andre må da finde sig i en uvildig kontrol.

Spørgsmålet bliver igen stillet i Information den 2. august 2022 af Peter Bundsgaard Rasmussen, som desuden beder om, at regler skal beskytte klimaet.

Som daværende formand for Dansk Journalistforbund var jeg en af initiavtagerne bag den seneste fornyelse af de presseetiske regler fra 2013. Og jeg kan svare på spørgsmålet om, hvorfor journalisterne og medierne skal regulere sig selv. Det beskytter nemlig demokratiet.

Pressefrihed er en forudsætning for ytringsfriheden; og det er en forudsætning for pressefriheden, at de uafhængige medier og journalisterne selv fastlægger de presseetiske standarder, som man skal arbejde efter.

Hvis staten eller politikerne skulle fastlægge disse regler, ville det bane vejen for censur og dermed komme i strid med Grundlovens paragraf om ytringsfrihed, der siger at censur ingensinde må genindføres.

I autoritære regimer styret af folk som Orbán i Ungarn og Erdogan i Tyrkiet vil det være en drøm at få lov til at regulere journalistikken. Lige nu nok værst i Rusland, hvor regeringskritiske medier lukkes på stribe, fordi regimet i detaljer bestemmer, hvad medierne kan bringe.

Udvisningen af DR's Ruslandskorrespondent Matilde Kimer fortæller os så om et regime ikke blot vil bestemme indholdet, men i yderste konsekvens også hvem, der kan arbejde som journalist, hvilket en lang række russiske journalister de seneste år i øvrigt allerede har oplevet.

Ja, derfra er der heldigvis langt til Danmark, men der er en tydelig sammenhæng mellem selvregulering, mangfoldighed i medierne, pressefrihed og demokrati og dermed også det demokrati, som skal beskytte klimaet. Medierne og journalisterne kan kun afdække de relevante oplysninger til politiske beslutninger, hvis vi har frie medier.

Derfor skal vi som journalister altid tage det alvorligt, når der langes ud efter selvreguleringen. Det gjorde vi i 2012-13 og reviderede reglerne.

Jeg ved, at lederne af både medierne og journalisterne også nu selv går selvreguleringen med presseetik og pressenævn efter i sømmene, men det vil være alt for dyrt for demokratiet at lade andre gøre det.

Mogens Blicher Bjerregård er freelance journalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Meyling

Tak for et godt indlæg.
Men nyd pressefriheden så længe den varer.
På Christiansborg er der efterhånden en udbredt opfattelse af, at pressefrihed og ytringsfrihed er noget ,der kun bør gælde dem som man er enige med.
Noget vi tydeligt så da DF sammen med de andre blå partier angreb DR.

Tilsvarende strømninger har vi set i Socialdemokratiet,hvor vi under corona epidemien, så regeringen indføre særligt skærpede straffe overfor demonstranter man var uenige med.

Det blev heldigvis afvist af domstolene.

Men den komplet manglende respekt for grundloven og almindelige demokratiske værdier springer i øjnene når man kigger på Christiansborg.
Partiernes manglende moral gør, at man næsten altid nok skal finde en undskyldning for selv at bryde de demokratiske principper.

Estermarie Mandelquist, Lillian Larsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Matthias Smed Larsen

Grundlovens § 77 beskytter mod ordninger der foreskriver forudgående godkendelse af ytringer før de publiceres – den egentlige betydning af begrebet »censur«. Bestemmelsen beskytter ikke mod regler der fastsætter sanktioner for ytringer, -efter- at de er publiceret. Taget i betragtning at de presseetiske regler hører til sidstnævnte kategori, er det misvisende når Bjerregård anfører at det potentielt kan være grundlovsstridigt at politikerne fastsætter de presseetiske regler.

uffe hellum, Inge Lehmann, Peter Aarslev og Henning Kjær anbefalede denne kommentar

Så længe medierne agerer som politiske talerør.......med en blanding af hele og halve "sandher", selvvalgte vinklinger, udeladelser og overdrivelser osv osv, så ville jeg være glad, hvis journalister begyndte at forholde sig til egen moralske og etiske vurderinger og håndteringer, for det er åbenlyst meget ofte en meget svær øvelse !
Når journalisters troværdighed skønnes på linie med en (karikeret forstås:) brugtvognsforhandler, så er det måske bjælken i eget øje det handler om ?....... mere end pressefrihed. AL frihed skal forvaltes med omtanke :) hvis det skal have værdi.......ellers bliver den selvundergravende......og udnyttet.